Gå til innhold

Bruk av kosttilskudd K2


Gjest Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Gjest Anonym bruker

Hei .

Jeg er en voksen person 60 pluss som er opptatt av et variert og sunt kosthold for å opprettholde en god helse og kunne få være frisk slik at jeg etter hvert som jeg blir eldre kan drive med ulike aktiviteter som jeg alltid har gjort. I sammenheng med dette er jeg svært nøye på hva jeg bør spise og ikke spise og det jeg lurer på er, i hvilke naturlig kost får jeg inntak i K2,eller må det tas inn som kosttilskudd for seg selv. Dette vitaminet har vel den egenskap at det løser opp kalkavleiringer i Hjerte og karsystemet som vel er ganske vanlig etter som man blir eldre. Så med disse ord håper jeg på godt svar fra deg og vil med dette takke så mye på forhånd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hei .

Jeg er en voksen person 60 pluss som er opptatt av et variert og sunt kosthold for å opprettholde en god helse og kunne få være frisk slik at jeg etter hvert som jeg blir eldre kan drive med ulike aktiviteter som jeg alltid har gjort. I sammenheng med dette er jeg svært nøye på hva jeg bør spise og ikke spise og det jeg lurer på er, i hvilke naturlig kost får jeg inntak i K2,eller må det tas inn som kosttilskudd for seg selv. Dette vitaminet har vel den egenskap at det løser opp kalkavleiringer i Hjerte og karsystemet som vel er ganske vanlig etter som man blir eldre. Så med disse ord håper jeg på godt svar fra deg og vil med dette takke så mye på forhånd.

Bra at du spurte om dette, for jeg lurer på det samme:) Abbonerer på K2, men er skeptisk til nytteverdien.

Anonymous poster hash: f3e8e...d03

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ern.fysiol Randi Norheim

Hei!

Så bra at du er opptatt av et sunt og variert kosthold! I så måte får du sannsynligvis nok vitamin K2, men jeg skriver litt om vitaminet slik at du kan gjøre noen vurderinger selv.

Vitamin K en gruppe kjemiske stoffer som har en rekke funksjoner spesielt relatert til blodlevring (koagulering), beinvev, nervevev, blodårer og hjertet. Noen studier har funnet en betydelig reduksjon i åreforkalkning og dødelighet av hjertesykdom i forbindelse med inntak av vitamin K2.

Vitamin K finnes naturlig som K1 (fyllokinon) i planter, og som K2 (menkinon) som produseres av bakterier i tarmen, men sannsynligvis ikke i tilstrekkelige mengder. I tillegg er det mulig at vitaminet produseres lengere nede i tarmen enn der vi har mulighet til å absorbere vitaminet. Gode matkilder til K1 er grønnsaker, særlig grønne bladgrønnsaker som spinat, rosenkål og brokkoli. Andre kilder er vegetabilske oljer og innmat som lever og nyrer. Vitamin K2 produseres av bakterier i tarmen, men finnes også i lever, enkelte oster og gjærede produkter som natto (gjærede soyabønner). I Japan spiser man mye natto, og det er vist at inntak av både soya og vitamin K2 har sammenheng med høyere bentetthet.

Det finnes ikke offisielle norske anbefalinger om inntak av vitamin K, men det indikeres at 1 μg/kg/dag er gunstig for både barn og voksne. Dette er basert på hva som skal til for at antikoaguleringssystemet i kroppen skal virke, men det tar ikke hensyn til hva som er optimalt for en best mulig ben- og hjertehelse. De britiske anbefalingene er de samme; 1 μg/kg/dag, mens amerikanske anbefalinger ligger på totalt 2-75 μg/dag for barn avhengig av alder, 90 μg/dag for kvinner og 120 μg/dag for menn.

Kosttilskudd kan inneholde høyst 200 mcg vitamin K i døgndosen. En av grunnene til at regelmessig tilførsel av vitamin K gjennom kosthold er såpass viktig, er at kroppens lagring av stoffet er relativt lav. Gjennomsnittsnordmannens inntak av vitamin K1 er 60 mikrogram per dag, og i en artikkel publisert i Tidsskrift for Den norske legeforeningen antydes at anbefalt inntak bør ligge på 375 mikrogram K1 per dag. Eldre mennesker kan ifølge artikkelen innta enda mer, opptil 1000 mikrogram K1 (inntaket av K2 bør ifølge den samme artikkelen være 45 mikrogram per dag).

Mangel på vitamin K kan skje ved tilstander der man har et dårlig opptak av fett, som ved nedsatt fordøyelse eller tarmsykdom, eller dersom man har et svært lavt fettinntak. Vitamin K er nemlig et fettløselig vitamin, noe som betyr at man trenger fett for at kroppen skal kunne ta det opp. Bruk av antibiotika kan føre til forandringer i tarmfloraen, noe som igjen kan redusere produksjonen av vitamin K2.

De fleste av oss får i oss nok vitamin K gjennom et normalt og variert kosthold, og det anbefales ikke å overdrive inntaket av stoffene. Vær derfor forsiktig med å starte med et kosttilskudd med høye doser vitamin K uten at dette er i samråd med lege. Det er ikke grunnlag for å si at høye doser av de naturlige stoffene – K1 og K2, er farlige, men de syntetiske variantene, spesielt K3, er assosiert med leverskader og hemolytisk anemi i store doser, og bør derfor bare gis ved spesielle behov. Det er imidlertid sannsynligvis en fordel å øke inntaket av matvarer med mye vitamin K1 og K2.

Vær også oppmerksom på at om du bruker blodfortynnende medisiner som inneholder warfarin (Marevan) bør du snakke med legen din før du starter eller stopper med inntak av vitamin K, fordi vitamin K vil motvirke effekten av warfarin.

Hilsen Randi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...