Gå til innhold

Karbohydrater


Kaptein Kaos

Anbefalte innlegg

Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det:

 

- sukker

- stivelse

- fiber

 

(Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.)

 

I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet:

 

Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi.

 

Også et oppfølgningsspørsmål:

 

Er det mulig å utvikle et stoff som du kan spise sammen med sukker og som binder sukkeret sammen til fiber før det førdøyes? Det hadde jo revolusjonert folkehelsa, retten og sletten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Tror ikke det er sunt å fokusere for mye på å spise sunt

 

Kanskje det er mulig, men ingen matprodusenter vil gidde å betale for utviklngen de driter jo i om du blir feit som en bolle

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Letteste er vel å lage et stoff som smaker som sukker uten å være sukker, så bare finn ut hvordan tunga virker og utnytt eventuelle sikkerhetshull der

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Fiber gir ikke energi.

 

Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? 

 

Fiber gir faktisk 2 kalorier pr gram, men det gjelder å ikke overtenke. Stikkordet her er "for mye". De fleste fungerer greit på alt fra 20 til 65 energiprosent fra karbohydrat. De fleste havner da også der bare ved å spise sånn rimelig fornuftig de fleste dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gjesteleser

Det er lettere å spise riktig om man skiller mellom raske og trege karbohydrater. Sukker og stivelse gir rask blodsukkerstigning med tilhørende blodsukkerfall, grove/trege karbohydrater bruker kroppen lengre tid på å frigjøre slik at blodsukkerstigningen får en flatere kurve. Sukker, fint hvetemel og stivelsesrike grønnsaker som poteter gir en kortvarig metthet og kan få deg til å føle deg sugen igjen etter kort tid når blodsukkerfallet kommer, mens grove karbohydrater fra grønnsaker og grove kornprodukter holder deg mett lenge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fiber gir faktisk 2 kalorier pr gram

Ja, ser det nå. Men jeg skjønner det ikke: http://no.wikipedia.org/wiki/Kostfiber

"Kostfiber er karbohydrater (med unntak av lignin, som er kostfiber men ikke karbohydrat) som ikke kan brytes ned av tarmens enzymer og som derfor når tykktarmen uten å tilføre energi."

"Kostfiber gir ca. 8kJ/g eller 2kcal/g"

Det er lettere å spise riktig om man skiller mellom raske og trege karbohydrater. Sukker og stivelse gir rask blodsukkerstigning med tilhørende blodsukkerfall, grove/trege karbohydrater bruker kroppen lengre tid på å frigjøre slik at blodsukkerstigningen får en flatere kurve.

Men hva er disse "trege" karbohydratene?

Nå opplyser Bella Dotte meg om at det er 200 kcal / 100 g i fiber, så da må det være det, da?

Ja, disse "ufordøyelige" karbohydratene... hm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Men, noe jeg dermed ikke skjønner, er utsagnet:

"Ifølge Nordic Nutrition Recommendations er maksimumsgrensen for kostfiberinntak 50g/dag."

I den Wikipedia-artikkelen jeg lenket til. 50 g kostfiber gir 100 kcal. Så det er altså maks daglige inntak av "grove karbohydrater"?

Nei, det er noe 'lurings' her. :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det:

 

- sukker

- stivelse

- fiber

 

(Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.)

 

I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet:

 

Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi.

 

Også et oppfølgningsspørsmål:

 

Er det mulig å utvikle et stoff som du kan spise sammen med sukker og som binder sukkeret sammen til fiber før det førdøyes? Det hadde jo revolusjonert folkehelsa, retten og sletten.

Hei!

 

Er så dårlig for tiden, skal se om jeg kan komme med et utfyllende svar.

 

Karbohydrater MÅ vi ha, noen misforstår det helt.

 

Men "trege" karbohydrater, er de som seinere gir blodsukkerstigning, skaper en lengre metthetsfølelse, eks grønnsaker.

 

Det er de vi trenger, vi trenger ikke sukker:-) ren glukose.

 

Likevel kan vi nyte alt, mat som gir rask blodsukkerstigning (ikke så sunt, men jeg syns helt ok:-) det har med mengde å gjøre.

Mens mat som gir mer jevnt blodsukker, grønnsaker, nedbrytes saktere, gir forenklet skrevet, en lenger og mer stabil metthetsfølelse.

 

For meg henger mat sammen med kultur, og personlighet også:-)

Så jeg syns bilde blir mer komplekst enn bare tabeller over ernæring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette vet jeg jo. ;)

Det jeg lurer på er hva slags stoffer "trege karbohydrater" er - sånn for å sette det på spissen.

;)

 

Du overrasker stadig. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

;)

 

Du overrasker stadig. :lol:

Ja jeg, vettu... ;) Mer asperger enn asperger...

Nei, men håper på svar på eksperten her. For det er flere ubesvarte spørsmål:

- hvordan kan kostfiber gi 200 kcal / 100 g, om det er ufordøyelig og ikke gir energi, slik det står på Wikipedia?

- hvis maks inntak av fiber settes til 50 g per dag, så er det 100 kcal. Det anbefales også å spise "trege karbohydrater", og ikke sukker og stivelse - men da gjenstår bare kostfiber, etter hva jeg kan forstå? Menes det da at man ikke skal spise mer enn 100 kcal trege karbohydrater per dag? Da blir det vel i såfall veldig lavkarbo-kost...

- er det hypotetisk sett mulig å lage et stoff som kobler sammen monosakkarider i magen til kostfiber (polysakkarider), altså før det dannes glukose av det, ev. før det sendes ut i blodet for forbrenning/lagring?

Relevanse for sunt kosthold? Nope. ;) Interessant? Ja absolutt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg, vettu... ;) Mer asperger enn asperger...

 

Ja og det er bra ;)

 

Svarer deg senere, skal bare ruinere meg på noen flere tåpelige gaver.

 

(du skulle bare ikke vært så skriftlig sjarmerende..:-( ) <_<

Endret av Madelenemie
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Karbohydrater MÅ vi ha, noen misforstår det helt.

Nei. Det finnes ikke essensielle karbohydrater, kun fettsyrer og proteiner. Det lille vi trenger av karbohydrater klarer kroppen faktisk å lage selv av fettet vi spiser, men det fordrer selvfølgelig at vi spiser nok fett.

 

Jeg lever ikke på lavkarbo selv altså, det funket ikke for meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nei. Det finnes ikke essensielle karbohydrater, kun fettsyrer og proteiner. Det lille vi trenger av karbohydrater klarer kroppen faktisk å lage selv av fettet vi spiser, men det fordrer selvfølgelig at vi spiser nok fett.

 

Jeg lever ikke på lavkarbo selv altså, det funket ikke for meg.

 

Undersøkelser viser at selv om lavkarbo gir god vektreduksjon, så er det sunnere med kalorirestriksjoner...

 

Tyder ikke det på en måte på at vi trenger karbohydrater? Men neida, det er sant som du sier kroppen produserer karbohydrater. Det er vel faktisk derfor det går an å forbrenne kroppsfett i det hele tatt, siden det bare er glukose musklene bruker (monosakkarid).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det finnes 3 typer karbohydrater, slik jeg forstår det:

 

- sukker

- stivelse

- fiber

 

(Hvor alle er monosakkarider bundet sammen i ulikt antall.)

 

I dag lærer man at det ikke er bra å spise for mye sukker og stivelse. Men fiber er ikke fordøyelig. Så da er spørsmålet:

 

Hva slags karbohydrat er det da greit å spise for energiens skyld? Fiber gir ikke energi.

Var visst jeg som visste mest om kosthold på dette forumet...  ^_^

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...