Gå til innhold

hormonbehandling for meg?


Polly

Anbefalte innlegg

Hei, jeg er 60 år, ca 5 år siden siste mensturasjon. Mine plager som jeg lurer på om er knyttet til hormonendringer er:

-mye hyppigere vannlating, har det stadig travlere med å komme meg på toalettet, tror jeg har gjort meg ferdig, men har både en og to "tisserunder" til før jeg kan anse meg ferdig uten etterdrypp.

Jeg bruker minst en time daglig på bare å sitte på do!

 

-hodet fungerer så mye tregere enn før, blitt så dårlig på multitasking, konsentrasjon og hukommelse så mye dårligere de siste årene.

 

Jeg har tidvis hatt hetetokter, men syns ikke dette har vært veldig plagsomt. Heller ikke tørrhet i skjeden foreløpig. Jeg bruker antidepressiva (Zoloft) etter en alvorlig depresjon for ca 15 år siden. Har slitt med søvn hele voksenalder, så dette har verken blitt bedre eller verre etter menopausen.

 

Jeg er forøvrig frisk, slank, trener regelmessig, røyker ikke, drikker ikke alkohol.

 

Jeg fikk med meg et program om nyere forskning på hormonbehandling, som er mye mer positiv til slik behandling enn jeg tidligere har hørt, også hvor stor virkning overgangsalderen kan ha på hjernen vår. Derfor har jeg snakket med legen min, fått "mast" meg til en resept, Livial,- legen virker skeptisk, sier at jeg burde ha begynt rett etter menopausen hvis dette skulle hatt noen effekt, at det nå er naturlig at jeg ikke skal ha østrogen i kroppen mer. Jeg vet ikke om jeg skal tørre å starte opp utprøvingen- vil du svare meg, kjære gynekolog?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

For å ta dine spørsmål ett etter ett.

  • Den hyppigere vannlatning med ‘urge’ (hastverk) er ganske vanlig hos kvinner og øker med alderen. Hos noen kan lokal østrogen hjelpe, men østrogentabletter kan gjøre det verre. Snakk med legen om det. Noen ganger kan urinveisinfeksjon eller fremfall i skjeden være medvirkende årsak til fenomenet.
  • Det at hodet fungerer tregere med årene er nok mer relatert til alderen enn til østrogenmangel. Kan det ha en viss sammenheng med din depresjon?
  • Jeg er enig med din lege at det er lurt å starte med østrogen rett etter menopausen (=siste menstruasjon), men jeg kan ikke se at det er noe i veien for å prøve behandling.
  • Du har fått resept på Livial og hvorfor ikke prøve det i 2-3 måneder? Effekten vil komme i løpet av noen uker, om du merker effekt.
  • Østrogen er for å behandle hetetokter og følger derav (som dårlig søvn), så det er stor sjanse for at du ikke merker forskjell.
  • Jeg har også sett omtalte TV-program som langt på vei avspeiler den positive holdning man har hatt i mange år når østrogen gis for rette symptomer, til rett person og startes i rett tid

Lykke til

 

Vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...