Gå til innhold

Utsette mens når hatt blodpropp?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hei. 

 

Jeg lurer på om det finnes en mulighet hvor jeg kan få utsatt mensen når jeg har hatt lungeemboli etter p-pillebruk? (De regner med det var derfor) 

 

Har spurt om å få både p-piller og primolut men legen vil ikke gi meg det. 

 

Er 32 år gammel. 



Anonymous poster hash: d7af7...ef5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Du kan utsette menstruasjonen med primolut. Det er medikament av typen gestagen som ikke inneholder østrogen. Det er østrogen som øker risiko for blodpropp og som derfor ikke skal brukes av kvinner som har hatt blodpropp eller er disponert for det. Det skal tas 1 tabl 3 ganger dagl, best å starte en uke før ventet menstruasjon og fortsette til to dager før du ønsker menstruasjon. Det er i og for seg ikke grense for hvor lenge du kan utsette menstruasjonen. Gestagen likner på hormonet progesteron som dannes etter eggløsning og noen kan få PMS-symptomer som bivirkning.

 

Vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar. 

 

Rart at legen ikke ville skrive det ut til meg da? For han sa at jeg ikke kunne få det fordi jeg hadde hatt lungeemboli. Godt å vite at jeg har muligheten, men jeg er litt redd for å spørre legen om det igjen. 



Anonymous poster hash: d7af7...ef5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Her må jeg komme med en korreksjon til mitt tidligere svar. Din lege følger anbefalingene om preparatet, at det ikke skal brukes ved tidligere blodpropp!

 

Jeg skal forklare bakgrunnen. Det har vært diskutert om Primolut kunne medføre blodpropp. Jeg kontaktet firmaet som produserer Primolut for ca ti år siden og fikk tilbakemelding om at det ikke var registret blodpropp som bivirkning. Nå har studier  vist at Primolut i kroppen kan omdannes til et østrogen som inngår i p-pille. Primolutmengden som brukes for å utsette menstruasjon er ganske høy og det kan derfor bli produsert samme mengder som i p-pille. Man har på denne bakgrunn kommet med samme reservasjoner som ved p-pille, for å være på den sikre side. Men det skal tilføyes at  tidligere blodpropp  i Felleskatalogen ikke er anført som kontraindikasjon (dvs at det ikke skal brukes.)

 

Hva kan du gjøre i stedet?

 

Man kunne velge et annet hormon som ikke har nevnte  ‘østrogeneffekt’, f.eks. Provera 10 mg (1 tablett) daglig. Det skal tas en uke før ventet menstruasjon og fortsettes til to dager før menstruasjon er ønsket. Det er ikke så godt utprøvd på denne indikasjon, så blødningskontrollen er ikke så sikker som med primolut. Du må ha resept fra din lege.

 

Beklager at jeg var for rask med forrige svaret, men nå ble det oppklart.

 

Vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...