Gå til innhold

2 spontanaborter etterhverandre, bør vi ha pause?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg og mannen ønsker oss barn. Jeg blir 27 og han 28år, vi er begge friske og normalvektige. Vi har ingen barn får før. Jeg sluttet på p-piller juni 2014, fikk syklusen fort tilbake men var noe lang (33-37 dager) og uregelmessig virker som den ble lengre og lengre for hver mnd. På tross av lite kontroll på syklus ble vi ble gravid i slutten av september, men var usikker hvor langt jeg var på vei, gikk derfor til tidlig UL i uke 7-8 som dessverre viste kun en tom fostersekk, ingen tegn til liv.. Jeg ble anbefalt å vente en ukes tid for å se om kroppen ordnet opp selv, og det gjorde den ca en og en halv uke senere, etter spontan aborten var jeg til kontroll på gyn.poliklinikk på sykehuset der de sjekket at alt var ute og at hcg var sunket under 100. De sa også at livmor, egg og eggstokker så fine ut og at det helt sikkert ville gå bra neste gang.. Jeg spurte gynikologen om vi burde vente med nytt forsøk, hun anbefalte å vente til etter første vanlige mens, etter dette var det bare å prøve og at en ikke blir gravid før kroppen er klar. Vi fulgte rådet og var så "heldige" at vi ble gravide på første forsøk. Vi var selvfølgelig overlykkelige, men dessverre varte det ikke lenge, 4 dager etter pos graviditets test begynte jeg og blø og ca en uke senere hadde jeg nok en spontan abort. Jeg var hos fastlegen som mente at vi hadde blitt gravide ALT fort etter forrige spontan abort og at det nermest var dømt til å ende slik. Jeg ble ganske forferdet over den sprikende informasjonen, vi hadde jo følgt rådet til gynikolog på sykehuset. Fastlegen mente også at dette nærmest ikke kunne regnes som spontanabort pga oddsen rette etter sponan abort, men hva annet skal det kalles? Hun anbefalte videre at vi skulle vente minimum 2 vanlige sykluser, helst 3. Jeg ble henvist til gyn.poliklinikk nok en gang for å bekrefte spontan aborten, jeg spurte da igjen en ny gynikolog hvordan vi skulle forholde oss til nye forsøk og hun svarte sanne som forrige gynikolog: vente til etter en vanlig mens.. Så nå er jeg rimelig forvirret! Vente eller ikke vente? Har deg noe å si? For dersom det er stor sjanse for spontan abort på første syklus vil vi jo ikke utsette oss selv for mer skuffelse og smerte, men dersom dette ikke stemmer ønsker vi jo helst å bli gravid så fort som mulig.

Noen råd?

Anonymous poster hash: a9d8b...b48

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg er ingen ekspert, men jeg synes dere har vært gjennom to forskjellige tilfeller: Den første episoden med tom fostersekk er noe annet enn en typisk spontanabort, som det andre tilfellet var. 

 

Det er mange som blir fort gravide etter en spontanabort, så jeg synes ikke fastlegen skulle vært så skråsikker.  Du hadde jo ingen komplikasjoner, og da er det ikke spesielt risikabelt å fortsette prøvingen.  En viktig årsak til at man blir rådet til å vente over en vanlig mens, er at det da er lettere å beregne korrekt termin.  Det er selvsagt også et pluss å se at alt er normalt igjen, men det er ingen automatikk i at det går galt hvis ting skjer for fort. 

 

Jeg ville ventet en eller to sykluser, mest for å få ting litt på avstand.  Jeg vet at det er en mager trøst, men dere har i hvert fall fått gode bevis på at dere kan få barn sammen. 

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

….og jeg er nå den tredje gynekologen som sier at dere bare kan starte opp etter ‘neste menstruasjon’. Det fastlegen sier om å vente tre måneder er noe man sa i gamle dager, sannsynligvis fordi man ønsket større sikkerhet for at kvinnen skulle ha fått sin normale syklus tilbake. Så kunne man bedre beregne fødselstidspunktet. I dag har vi ultralyd til å gi et sikkert svar.

 

Selv dette med å vente til etter første menstruasjon, er heller ikke vitenskapelig bevist. Rent logisk forestiller jeg meg at det er gunstig at livmorslimhinnen har vært skiftet ut en gang før den ‘blir gravid’ igjen. Heldig at du så fort blir gravid!

 

Din fastlege forteller deg altså det man sa i ‘gamle dager’, gynekologene det man sier ‘i dag’.

 

Det er minst 15 % risiko for abort, ca 2-3 % risiko for å ha to aborter på rekke. Det er 85 % sjanse for at det går bra neste gang. Har det vært 3 aborter på rekke, så kan man starte utredning for å påvise evt årsaker.

 

Lykke til, vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...