Gå til innhold

Hjelp. Gravid med høyt stoffskifte


panacotta

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg er en jente på 24 år som har blitt gravid igjen 4+5 uker. Min første er 13 mnd nå. Etter det første svangerskapet fikk jeg påvist høyt stoffskiftet (graves) 6 mnd etter fødsel. Da lå de høye verdiene på 32. Jeg begynte propylthiouracil 100 mg 1 1/2 x 3 daglig Fordi jeg ammet ble jeg anbefalt disse medisinene. Nå har det seg sånn at det ikke var planlagt med nr to. Da det ikke ble anbefalt. Stoffskiftet har vært noe ustabilt men ikke mye. Jeg er veldig engstelig for at medisinene jeg går på eller at det høye stoffskiftet kan skade fosteret. Jeg fikk svar på mine forrige prøver for 6 dager siden (før jeg visste jeg var gravid) at stoffskiftet begynte og bli lavt men ikke betydelig mye men at jeg måtte trappe ned til 1 1/2 x 2 morgen og ettermiddag og 1 på kveld. Men når jeg fant ut at jeg var gravid turte jeg ikke ta så mye så nå har jeg bare tatt 1 tablett en gang daglig. Skal ta nye prøver på mandag. Føler at legen min ikke tar meg seriøst og at han er litt grønn på dette med stoffskiftet, han visste ikke om pillene var skadelig for fosteret og sa han skulle sjekke det opp når han skulle på jobb et annet sted om en uke og at jeg bare skulle forsette og ta den dosen han sa. Men når jeg leser på bruksanvisningen på propylthiouracil står det at det kan skade fosteret med høy dose så legen skal sette deg på en lav dose behandling.Får ikke time til han før etter påske og jeg er så engstelig. Kan jeg slutte på medisinene? Vil stoffskiftet skade fosteret eller blir det bare mest plagsomt for meg? Takk for alle svar!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Glemte og nevne at han heller ikke vil henvise meg til en endokrinolog, jeg har prøvd og få tak I en på egenhånd men har ikke fått time før 22 april.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Dette skrives i Veileder i for Norsk gynekologisk forening (jeg har tatt utdrag):

 

Gravide med nydiagnostisert eller kjent hypertyreose bør straks henvises til endokrinolog/indremedisiner for behandling og oppfølging. Kvinnen bør etter hvert også henvises til fødselslege da det ved dårlig regulert hypertyreose foreligger økt risiko for svangerskapskomplikasjoner.

Behandling av hypertyreose

Propyltiouracil (PTU) anbefales i første trimester, deretter overgang til karbimazol (Neo-Mercazole®). Begge preparater bør gis i lavest mulige dose i kortest mulig periode.

Oppfølgning under behandling av Graves sykdom

Måling av TSH og FT4, med 2-4 ukers mellomrom og evt. justering av tyreostatika slik at FT4 ligger ved øvre referanseverdi. TSH forblir ofte lav gjennom hele graviditeten. Hos mange kvinner vil man se en gradvis forbedring av sykdomsaktiviteten i andre og tredje trimester. Hos 20-30 % av kvinnene kan behandlingen avsluttes før fødsel.

 

Du kan gjerne ta en utskrift med til din fastlege og be om henvisning til endokrinolog og til fødeavdelingen. Fortsett med samme dose, men få din fastlege til å foreta anførte hormonmålinger.

 

Vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...