Gå til innhold

Yoghurtis og helse


pandora11

Anbefalte innlegg

Hvor ille er det helsemessig å bytte ut brødskiver med samme kalorimengde yoghurtis, så sant man får i seg nok fiber? Jeg ser på denne oversikten at is har lavere glykemisk indeks enn brød...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hvor ille er det helsemessig å bytte ut brødskiver med samme kalorimengde yoghurtis, så sant man får i seg nok fiber? Jeg ser på denne oversikten at is har lavere glykemisk indeks enn brød...

Hva tror du egentlig selv? Selv om yoghurtisen har lavere gi enn brød så er det mange flere næringsstoffer i brød enn i yoghurtis og det er selvfølgelig ikke noen næringsmessig gevinst i å bytte ut 3 brødskiver med sunt pålegg med tilsvarende mengde yoghurtis... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva tror du egentlig selv? Selv om yoghurtisen har lavere gi enn brød så er det mange flere næringsstoffer i brød enn i yoghurtis og det er selvfølgelig ikke noen næringsmessig gevinst i å bytte ut 3 brødskiver med sunt pålegg med tilsvarende mengde yoghurtis... 

 

Lov å håpe! ;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva tror du egentlig selv? Selv om yoghurtisen har lavere gi enn brød så er det mange flere næringsstoffer i brød enn i yoghurtis og det er selvfølgelig ikke noen næringsmessig gevinst i å bytte ut 3 brødskiver med sunt pålegg med tilsvarende mengde yoghurtis... 

Takk for svar. Jeg har nå alltid tenkt på yoghurt og melk som næringsrikt. Mener du det samme gjelder for yoghurt versus brød, eller er det noe annet i denne isen som blir problematisk? Sukkeret er jo tydeligvis ikke så utslagsgivende, siden gi er så lav...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Jeg har nå alltid tenkt på yoghurt og melk som næringsrikt. Mener du det samme gjelder for yoghurt versus brød, eller er det noe annet i denne isen som blir problematisk? Sukkeret er jo tydeligvis ikke så utslagsgivende, siden gi er så lav...

Litt melk er ikke noe problem, men vi trenger ikke så mye melkeprodukter som det vil bli dersom du skal bytte ut f.eks. 3-6 brødskiver om dagen med melk og yoghurt... Du trenger andre næringsstoffer i tillegg til de som finnes i melk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt melk er ikke noe problem, men vi trenger ikke så mye melkeprodukter som det vil bli dersom du skal bytte ut f.eks. 3-6 brødskiver om dagen med melk og yoghurt... Du trenger andre næringsstoffer i tillegg til de som finnes i melk.

Nå sa jeg ikke hvor mange brødskiver jeg skulle bytte ut, det var vel heller snakk om rundt 2. Bør man generelt spise mer brød enn meieriprodukter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nå sa jeg ikke hvor mange brødskiver jeg skulle bytte ut, det var vel heller snakk om rundt 2. Bør man generelt spise mer brød enn meieriprodukter?

Det kommer an på hvem du spør. :) Jeg ville nok spist mer frukt, grønt og egg f.eks., enn melkeprodukter. Jeg spiser lite brød selv, men gjerne 2-4 knekkebrød om dagen fordelt på ett-to måltider + middag med en god del grønnsaker og belgfrukter + tyrkisk eller gresk yoghurt med bær, frukt og nøtter til kvelds. Om jeg ikke har knekkebrød til lunsj har jeg gjerne en salat med egg eller kylling eller rester fra gårsdagens middag, eller 3-4 kokte egg med litt smør og kaviar. :) Spiser ikke så mye poteter, ris og pasta heller, det går mer i kikerter, søtpotet og andre belgfrukter og grønnsaker egentlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

kcal = kcal, vel.

Nei, det er ikke så enkelt faktisk. :) De 555 kaloriene en melkesjokolade på 100 gram gir deg gir deg fint liten næringsstoffer i tillegg, kun fett og sukker = såkalte tomme kalorier. I stedet kan man spise 555 kalorier i grønnsaker, rent kjøtt, fisk og egg og få i seg haugevis med stoffer kroppen har stor nytte av og virkelig trenger for å fungere skikkelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke så enkelt faktisk. :) De 555 kaloriene en melkesjokolade på 100 gram gir deg gir deg fint liten næringsstoffer i tillegg, kun fett og sukker = såkalte tomme kalorier. I stedet kan man spise 555 kalorier i grønnsaker, rent kjøtt, fisk og egg og få i seg haugevis med stoffer kroppen har stor nytte av og virkelig trenger for å fungere skikkelig.

 

Det har ingenting for vekten å si om du bytter ut kaloriene i 2 skiver brød med tilsvarende kalorier fra yoghurt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det har ingenting for vekten å si om du bytter ut kaloriene i 2 skiver brød med tilsvarende kalorier fra yoghurt...

 

Men to skiver brød metter vel mer, vil jeg tro?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men to skiver brød metter vel mer, vil jeg tro?

 

Gjør vel som regel det, tror jeg. Men handler litt om å velge det en liker, og. Slik at man blir fornøyd. F.eks. mange "slankeopplegg" er veldig strenge med hva du skal spise. Jeg tror ikke det er noe lurt mtp. langvarig suksess.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gargamel

Jeg blir litt usikker faktisk. Er det så opplagt at brød inneholder flere nyttige næringsstoffer enn melk? Melk er jo laget for å inneholde alt man trenger av næringsstoffer i starten av livet, forutsatt at man er en kalv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg blir litt usikker faktisk. Er det så opplagt at brød inneholder flere nyttige næringsstoffer enn melk? Melk er jo laget for å inneholde alt man trenger av næringsstoffer i starten av livet, forutsatt at man er en kalv.

Morsmelk er alt en baby trenger det første halve året i sitt liv også... Men prøv å leve utelukkende på det når du er 20 år gammel. Jeg skal love deg at du ikke vil fungere særlig lenge kun på melk. Vi trenger et variert kosthold. Spiser man for ensidig blir man feilernært. Og trenger vi egentlig melk? Trenger vi morsmelk fra et annet dyr? Jeg tror ikke det. Melk inneholder mange nyttinge næringsstoffer, det er det ingen tvil om, men det er ganske mange som ikke tåler det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Trenger vi egentlig brød? Det er mange ting som er sunnere enn både brød og yoghurtis, men her var det spørsmål om brød versus yoghurtis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Ern.fysiol Randi Norheim

Hei,

 

Det er stor forskjell på næringsinnhold i brødmat og yoghurtis, og det er ikke bare kaloriene som gir utslag på helsefronten her. En skive brød metter lengere og inneholder blant annet jern, sink, selen og b-vitaminer, noe yoghurtis ikke er særlig rik på. Du peker selv på fibermomentet, at det ikke er fiber i is, men du lurer på om det er andre ting enn akkurat fibereffekten vi får fra brød. Ved siden av at grovt brød er rikt på vitaminer, mineraler og antioksidanter finner vi også mye mer protein i brød enn i is. For eksempel finner vi over 10 gram protein pr 100 g brødskive, noe som metter mer enn de 4 g pr 100 g protein vi finner i iskrem. Når det gjelder fett, er det veldig stor forskjell på fettinnhold i iskrem, og det er jo også den store fettandelen i is som bidrar til at den glykemisk indeksen (GI) blir satt så lav i forhold til brødmat som er naturlig lav på fett. Et pluss er at det fettet vi finner i brødet er av de sunne, umettede typene sammenlignet med mettet fett fra iskrem som vi ikke skal ha for mye av i kostholdet.

 

Legg merke til at det ikke differensieres mellom vanlig iskrem og yoghurtis i den oversikten du refererer til, men den skiller mellom is med høyere og lavere fettinnhold. Ser du i iskrem-kategorien er glykemisk indeks satt fra 37-83, da det varierer med tanke på fettinnhold OG sukkerinnhold. Fordi yoghurtis er i kategorien ”lavere fettinnhold”, kan man tro at denne iskremtypen har samme glykemisk indeks som is med ”lavere fettinnhold”, i denne oversikten satt til 51. Men, nå er det jo ikke sikkert at den iskremen med ”lavere fettinnhold” i oversikten refererer til nøyaktig den istypen du tenker på når du refererer til, altså yoghurtis, fordi vi som regel finner en høyere andel sukkerinnhold i yoghurtis sammenlignet med vanlig iskrem, eller fettredusert iskrem om du vil. Du kan si at jo mindre fett et produkt har innen iskremsortimentet, dess høyere andel sukker har det som regel, og automatisk gir dette en høyere GI, da det er andel karbohydrater (altså sukker) som setter GI-mål. På denne måten kan vi anta at yoghurtisen du tenker på høyst sannsynlig ligger i GI-sjiktet opp mot 83. Hvis du sammenligner disse tallene med tall fra rugbrød med linfrø ser du at GI for denne varen er 57. Altså har grovt brød lavere GI enn yoghurtisen. Om du ser bort fra momentet at det er mye sukker i yoghurtis, og heller sier at det har en GI på 51 vil det likevel ikke ha noen betydning på en forskjell på 6 i GI, og de to produktene er sidestilt, rent GI-messig. Velger du å spise loff vil selvsagt GI øke, men det er da heller ikke anbefalt å bruke brødmat med lite fullkorn og fiber til daglig bruk.

 

Et annet moment vi må tenke på når det gjelder glykemisk indeks, er hvorvidt matvaren spises alene eller ikke. Yoghurtis kan du jo fint spise alene, og da vil denne kunne gi en glykemisk indeks på for eksempel 83, men når det gjelder brødskive spiser du denne sjelden alene. Alt pålegg som inneholder proteiner og fett, samt fiberet fra brødet selv, hemmer tømningshastigheten fra magesekk til tarm, og på denne måten kan vi heller snakke om en ”glykemisk belastning”, fremfor en glykemisk indeks. Du vil ha en mye lengere metthetsfølelse fra brødmat med margarin, skinke og ost enn du har fra yoghurtis alene, da maten oppholder seg lengere i mage og tarm enn hva yoghurtis gjør. Du vil produsere en lavere mengde insulin enn hva du gjør når du spiser iskrem, og du blir ikke like raskt sulten igjen, dermed spiser du kanskje mindre mat i løpet av dagen enn hva du ville gjort om du byttet ut brødmat med yoghurtis.

 

Jeg ville ikke vært så opphengt i denne glykemisk indekslisten, da vi vet at det er mange faktorer som påvirker absorpsjonshastigheten av mat. For eksempel har det betydning om hvor fintmalt maten er, hvor mye magesyre du produserer, hvor mye aktivitet du er i, andre genetiske faktorer og ikke minst –mengden mat du spiser! Håper du kan nyte yoghurtis en gang i blant, og gjerne spise fullkornsbrødmat hver dag, uten å følge lister som heller forvirrer enn viser det sanne bildet av fordøyelsen av mat.  

 

Hilsen Randi Vassbotn Norheim

Klinisk ernæringsfysiolog

www.matfordeg.no

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Takk for fyldig og klargjørende svar! Jeg googlet imidlertid nærmere ifht. glykemisk belastning, og fant denne oversikten til Fedon. Her har grovt rugbrød en glykemisk belastning på 27 pr 100 g, mens lett iskrem har en GL på 9 pr 100 g... Dette skjønner jeg ikke helt...

 

Det er sikkert riktig at brød med pålegg alt i alt er sunnere for helsa enn is, men hvis man ellers spiser mye brødmat lurer jeg på om det kan ha noe for seg å bytte det ut med is en gang i blant for variasjonens skyld. Og hva med kalsium?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...