Gå til innhold

Hysterektomi og østrogen


Oslo2015

Anbefalte innlegg

Fikk nylig fjernet både livmor og eggstokker pga ekstremblødninger og store muskelknuter og fikk med meg resept på østrogen hjem fra sykehuset. Venter på hetetokter, som fremdeles ikke har innfunnet seg (to dager etter operasjon). Skal jeg allikevel starte med østrogen? Det tar vel en tid før dette virker? Fikk dessverre mangelfull info på sykehuset. Takknemlig for svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Du skriver ikke om din alder, for den er viktig for å kunne gi råd, men siden at du har fått resept på østrogen tablett eller plaster, har det vel vært drøftet med legen som skrev deg ut? Du kan starte med østrogen med en gang, du behøver ikke å vente på symptomer. Man vil anbefale at du bruker østrogen til ‘vanlig overgangsalder’ som er ca 52 år.

 

Det er absolutt en fordel å bruke ren østrogen (altså uten tilsetting av et annet hormon som må brukes for unngå unormal vekst av livmorslimhinnen). Ren østrogen øker ikke risiko for brystkreft, ja det er tilmed studier som tyder på at det beskytter mot brystkreft. I tillegg til effekt på hetetokter, forebygger og behandler det såre slimhinner i skjeden, reduserer risiko for osteoporose og brudd. For kvinner under 60 år ser det ut som østrogen forebygger hjerteinfarkt. Det reduserer risiko for tykktarmskreft, men det øker risiko for slag og blodpropp. Noe tyder på at østrogenplaster er bedre enn hormontabletter.

 

Lykke til med behandlingen, vennlig hilsen Mette H Moen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...