Gå til innhold

Oppstart Seqiidot - avslutte Estalis


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg har en gynekolog som ikke har greie på hormonplaster for unge kvinner dessverre. Han ga meg derfor Estalis, selv om jeg fremdeles har sporadiske mensblødninger. Han visste ikke svar på flere av spørsmålene mine, derfor tar jeg det her. Har ringt han to ganger etter konsultasjonen og han sier selv at han er usikker siden han bare har hatt med damer i 50-årene å gjøre ifm overgangsalder. (jeg har søkt om å komme til en annen gyn). 

Har gått på Estalis ca en måned. Har denne tiden ikke hatt blødninger. Har tatt hormonprøver og disse viste normale verdier for progesteron og østrogen nå som plasteret har gjort jobben sin. Testosteron viste 2 tror jeg? Fastlegen sa i hvert fall at det var en normalverdi slik at jeg ikke trengte testosteron-tilskudd? Nå har jeg tenkt å hente Sequidot på apoteket. Jeg spurte selv om resept på det etter å ha vært her inne på forumet. Men hvordan går jeg frem for å skifte? Skal jeg bare skifte samme dag som jeg får plasteret fra apoteket? Eller burde jeg gå tiden "ut" på Estalis plasteret jeg satte på i dag først? 

Har Sequidot rent østrogen på plasteret i perioder av tiden? Vil da dette føre til økt sjans for blodpropp i forhold til Estalis som har mindre østrogen og gestagen samtidig? Vil Sequidot gi større humørsvinginger siden det der er større variasjoner i hormonene i løpet av måneden?

Takk på forhånd.  Ønsker å føle meg mest mulig "normal" i alt det unormale i kroppen min. 

Anonymkode: 3d6bc...1f8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Kan jeg be deg sende opplysninger om din alder og hvorfor du skal bruke hormontilskudd?

Kan du få verdiene av østrogen og progesteron fra gynekologen?

Så skal jeg svare deg ganske raskt.

Hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har fått råd her inne fra deg før og det er derfor jeg spurte om resept på sekvensplaster fra gynekologen. Hadde håpet å ikke måtte mase mer på deg her inne, men jeg har kontaktet gynekologen min to ganger på telefon i tillegg til konsultasjonen uten å få hjelp. Senest for under en uke siden. Han var så usikker på dette og hadde ingen erfaring med en kvinne på 37 som var på vei inn i overgangsalder. 

Østrogen var på det laveste 0,05 og progesteron på 2. Men det har svinget det siste året jeg har blitt målt(3 ganger). Ble sist målt med normalverdi i mai/juni. Lav AMH også. Testosteron er 2 nå, så da trenger jeg kanskje ikke testogel som gynekologen ga meg resept på? Jeg tør ikke å ta noe som helst som han gir meg omtrent uten å få råd fra noen som kan dette. 

Spent på hva du sier ang. oppstart Sequidot. Skal egentlig bytte plaster torsdag og vurderer å gå over til sekvensplasteret da direkte fra Estalis. 

Anonymkode: 3d6bc...1f8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Østrogenmåling i din alder kan man ikke legge vekt på, den endrer seg fra uke til uke. Progesteron er helt uinteressant. FSH bør måles sammen med østradiol. Det som er viktig er å følge dine blødninger og dine symptomer.

Jeg husker ikke din tidligere henvendelse, men hvis du er ved å komme i overgangsalder, kan du ha behov både for østrogen og for å regulere blødninger. Estalis er ikke velegnet før det er gått et år etter menopausen (=siste menstruasjon).

Du kan bruke opp de Estalis som du allerede har tatt ut, og så gå over til Sequidot.

En anden mulighet er å bruke Estradot som er rent østrogenplaster og så legge inn 14 dagers behandling med Proveratabletter i 14 dager for å få blødning, 3-4 ganger i året. Sistnevnte behandling kan utskrives på blå resept på grunn av for tidlig overgangsalder.

Hvis du ikke føler deg trygg ved din gynekolog, så synes jeg du skal finne en annen som har mer erfaring og kunnskap.

Vennlig hilsen Mette

PS du kan gjerne spørre meg igjen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

FSH og LH ble målt og de var for høye også. Blødningene begynte å bli helt på styr i november 2015. De kom i hytt og pine. Den lengste pausen i mens var fra slutten av mai og frem til uka før jeg starta på Estalis plaster. Det er ca en mnd siden. Symptomene i tillegg til blødningsforstyrrelser var hovedsakelig enorme humørsvinginger med noen episoder panikkangst på det verste(har aldri hatt det før). Har nesten aldri hatt hetetokter eller nattesvette. Mulig jeg hadde 2-3 hetetokter i sommer?? Har også fått problemer med innskrumpet og dehydrert hud. Det er som at noen har tatt et sugerør i ansiktet mitt og dratt ut fukt fra huden slik at den har fått linjer og blitt uelastisk. Mistet også mye hår i en lang periode. 

Mener du jeg skal bruke opp hele pakken med Estalis før jeg starter på Sequidot? Det gjør ikke noe negativt for meg hvis jeg gjør det? Skjønte det som at Sequidot gir en syklus som etterligner slik min naturlige syklus skal være. Jeg har arvelig blodpropptendens, så dette må også vurderers når jeg inntar hormoner. Gir Sequidot større fare for blodpropp pga det blir større konsentrasjon av østrogen i perioder av måneden? Og hva med humørsvingninger? 

Siste spørsmål er om jeg trenger testosteron når den ble målt til 2 på blodprøver. Har hatt lite overskudd og sexlyst også. 

Takk for at jeg kan spør deg frem til jeg kommer til en annen gynekolog. Det har vært helt håpløst å få ordentlig hjelp med han jeg har gått til nå. 

Anonymkode: 3d6bc...1f8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Ja, jeg synes du kan bruke opp Estalis før Sequidot. Sequidot og Estalis inneholder samme mengde østrogen gjennom helemåneden. Plaster gir liten eller ingen økt risiko for blodpropp.

Det er ikke vanlig å gi testosteron tilskudd og det finnes ikke et produkt som egner seg for kvinner.

Hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...