Gå til innhold

Estalis og Seqidot


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Skal gå over fra Estalis til Sequidot så fort jeg har tømt pakken med Estalis. 

Jeg har hatt lite plagsomme bivirkninger av Estalis(bortsett fra litt hyppigere blødning). Vil det bety at jeg også vil få lite bivirkninger av Sequidot også siden jeg skjønte det som at totalt inneholder de samme mengd hormoner(bare fordelt annerledes utover måneden)? Har følt at kjemien i kroppen min er litt "rar" og jeg er litt flat i humøret. Er usikker på om det er p.g.a. plasteret eller fordi jeg er deprimert. Har hatt det tungt i et års tid nå siden mensen plutselig da plutselig kom i ulage. 

Det stod litt andre bivirkninger på pakningsvedlegget til Sequidot. Vil du si med din ekspertise at du har sett andre/mer bivirkninger av Sequidot? Jeg har hatt sporadisk mens før jeg startet med hormonplaster for noen måneder siden. Vil restene av mine "naturlige" hormoner bli forstyrret av å gå på hormonplaster? Jeg leste blant annet i pakningsvedlegget at for kvinner over 65 kan det føle til hukommelsessvikt. Nå er jeg nesten 20 år unna den alderen, men kan hormoner gi hukommelsessvikt for yngre også? Jeg har hatt plager med skikkelig teflonhjerne _før_ jeg startet med hormonplaster. Bedre nå. 

Jeg greier ikke helt å slå meg til ro med min alt for tidlige start på overgangsalderen. Rett og slett sørger jeg og har gjort det i flere måneder. Jeg greier _ikke_ å finne en gynekolog som har greie på tidlig overgangsalder. Har fått time hos en ny i april, men det føles uendelig lenge til. Mine små barn trenger meg. 

Anonymkode: 107ba...cf8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Jeg kan regne ut at du er ca 45 år, men hvordan har det vært med dine menstruasjoner og er det tatt hormonprøver av deg? Hvis det virkelig er for tidlig overgangsalder, vil jeg absolutt anbefale hormonbehandling, iallfall til du når den vanlige menopausealder (alder ved siste menstruasjon) på ca 52 år. Uten hormonbehandling vil du ha økt risiko for beinskjørhet, hjerte-karsykdommer, demens og evt Parkinsons sykdom. Det du leser om hukommelsessvikt (demens) refererer til en studie hvor man startet hormonbehandling til kvinner godt over 60 år, og det kan ikke sammenlignes med å gi østrogen til yngre kvinner for å opprettholde det hormonnivå som er vanlig i deres alder.

Østrogeninnholdet er det samme i Estalis og Sequidot, men tilleggshormonet (gestagen) gis kontinuerlig i Estalis og bare i to av de fire uker med Sequidot. Man bruker Sequidot rett etter menopausen (siste menstruasjon), det vil medføre månedlige blødninger. Er det gått mer enn ett år etter menopausen, kan det gis Estalis som ikke gir månedlige blødninger, men kanskje litt spotting, spesielt i starten. Jeg ville kanskje anbefale en hormonspiral (med gestagen) og så rent østrogenplaster hvor det finnes mange ulike styrker, så man lettere kan finne dosen som passer for deg. Gestagen må gis sammen med østrogen for å unngå uheldig påvirkning av østrogen på livmorslimhinnen. Dine egenproduserte hormoner vil ikke bli påvirket av det som tilføres, men kan gi blødningsproblem, og derfor kan kombinasjonen med hormonspiral være gunstig.

Jeg forstår at du kan være deprimert over å komme i tidlig overgangsalder, men det er jo ikke helt uvanlig hos en som er 45 år. Du har vel ikke noe barneønske lenger? Overgangsalderen betyr ikke en dramatisk endring i en kvinnes liv, og med hormonbehandling kan man langt på vei oppveie hormonmangelen. Jeg synes at det er rart at du ikke finner en gynekolog som kan behandle ‘tidlig overgangsalder’. Praktiserende gynekologer kan vanligvis mye om overgangsalderen.

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker

Beklager, jeg skrev feil til deg ser jeg ut fra svaret ditt. Jeg er ikke 20 år unna den alderen, men nærmere 30 år unna. Jeg er 37 år gammel. Det er derfor jeg sørger slik. Jeg skulle tatt dette mye bedre hvis jeg var 45, da det er mer naturlig å komme i overgangsalderen. Jeg har merket dramatiske endringer i min psyke, samt min hud i løpet av dette siste året. Det er derfor jeg har litt lettere panikk over hva som skjer med kroppen min. Har aldri tidligere følt så sterkt på et kjemien er i uorden. 

LH og FSH var høyt ved flere målinger siste året(men ikke på alle blodprøvene). Har vel tatt 3-4 blodprøver totalt. Siste normale blodprøve var i mai. Deretter ble det målt alt for lavt igjen. Østrogen 0.05 og progesteron 3 på aller siste prøven. Også lav AMH. 

Har forresten trent en del mer siste året. Siste månedene har jeg trent kanskje 3 timer i uken. Kan det ha gjort at jeg har fått mer uregelmessigheter i hormonene? Nå er jeg litt under 58kg og er 172 høy. Kaver litt med å få opp vekten. Har veldig lyst til å fortsette treningen, men kanskje få opp vekten med 2-3 kg. Føler på en hjelpesløshet som ikke akkurat bedrer matlysten. Jeg er liksom ikke meg selv og klarer ikke å godta det som har skjedd. 

Jeg har fått litt vel hyppige mensblødninger etter jeg startet med Estalis. Men har ikke hatt småblødninger mellom blødningene som var vart noen dager. Etter råd fra deg her inne ba jeg gynekologen om Sequidot. Han var glad for råd fra en utenforstående virka det som siden han sa selv at han ikke hadde greie på dette. Han har til og med gitt meg testogel for å få opp energien min, og det uten å måle testosteronet mitt først. Da blir jeg utrygg på om han tar meg på alvor. 

Jeg må ta hensyn til arvelig blodpropptendens også, derfor vet jeg ikke om rent østrogenplaster er noe for meg. Hjelpen jeg har fått fra deg her inne er helt uvurderlig siden jeg hittil ikke har funnet en gynekolog som har greie på tidlig overgang. Satser på at hun neste jeg skal til vet mer. 

Anonymkode: 107ba...cf8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Det med å oppgi alder og andre relevante opplysninger i Doktoronline er meget viktig for at vurderingen blir mest mulig å korrekt. Du har altså ikke kommet til menopause (stopp i menstruasjoner) men er vel i overgangsalderen. Forhøyelse av hypofysehormonene FSH og LH tyder på det. Var det treningen som var forklaringen, ville de to hormoner være lavere enn normalt, spesielt LH. AMH sier noe om eggreserven, og den er altså lav. Det at hormonene svinger fra måling til måling er typisk i årene før det stopper helt opp. Med dine 37 år kommer du i kategorien ‘for tidlig overgangsalder’, noe som rammer 1% av alle kvinner. Du bør få sjekket andre hormoner som stoffskifte, binyrefunksjon og blodsukker, da tidlig overgangsalder med svikt i eggstokkene kan være ledsaget av svikt i andre hormonsystemer.

Nå forteller du om arvelig blodpropptendens, men ikke om du selv har hatt blodpropp. Da skal man være forsiktig med hormontilskudd, men her må man veie for og imot. Jeg vil anse at risikoen ved ikke å bli behandlet er større enn ved å bli behandlet. Hormonplaster ser ikke ut til å øke risiko for blodpropp, så det vil jeg absolutt anbefale. Igjen, jeg vil anbefale kombinasjon av rent østrogenplaster (Estradot) og hormonspiral. Da kan legen følge deg med blodprøve og finne rette dosen av østrogen og samtidig sjekke testosteron. Det du leser om bivirkninger av østrogen som brystkreft, hjertesykdommer, demens osv. gjelder ikke for kvinner under ca 50 år, men for eldre kvinner som bruker hormon lenge etter ‘naturlig’ menopausealder.

Jeg håper at den nye gynekolog kan gi deg passe behandling og oppfølging. Jeg tror ikke det tas ille opp hvis du tar utskrift av min ‘oppskrift’ med til henne.

Vennlig hilsen Mette

PS ikke så rart at du får mer blødning på Estalis, det skal ikke brukes før dine egne hormoner er helt borte, ellers blir det bare tull med blødningene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...