Gå til innhold

Endometrioseflekker tørker inn ved å stoppe mensen med prevensjon?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hei, leste dette på et forum.(står nedenfor her) Veldig intressant å lese om sånt. Det jeg lurer på: stemmer det at endometriose flekker tørker inn ved å stoppe mensen med prevensjon? Om så, det visste jeg ikke. Meget intressant tema dette.

 

 

Endometriose kan sette seg på eggstokker, eggledere, i hulrommet mellom endetarm og livmor fossa duaglasi, på blæren, på urinlederne, på tarmen, i tarmen, eller rundt noen av organene i tarmen. Det sier seg vel selv at dersom det ligger endometriosevev på tarmen eller i endetarmen/tykktarmen m.m. så vil passasjen for tarminnholdet bli vanskeliggjort? Når livmorslimhinnen blør under menstruasjon, så blør og endometriosecellene som har vandret ut av livmoren til bukhulen. Når kroppen opplever blødning på steder det det ikke er normalt med blødninger som i bukhulen eller i tarmen eller andre steder så reagerer kroppen med å sende ut smerte. Smerten er der til blodet på avveie er brutt ned. Noen med endometriose i tarmen opplever at de har mensen både fra tarmen og fra skjeden/livmoren. Derfor er det  viktig å være obs på om man blør fra tarmen ved vanlig/vaginal menstruasjon. 

I tidlig fase kan vanlige p piller være tilstrekkelig. Men der finnes både spesielle p piller til bruk ved endometriose og andre behandlingsmetoder. Det vikitgste er å stoppe menstruasjonen og xermed få tørket inn endometrioseflekker utenfor livmoren, ved mer uttalt endometriose er operasjon med fjerning av endometriose metoden. Men endometriose er en varig sykdom, og endometriose på avveie vil vokse så lenge kvinnen har menstruasjon. 

Anonymkode: fff04...8f5

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Ja, det som er prinsipp med endometriosebehandling er ved kirurgi å fjerne mest mulig av endometriose og/eller med hormonbehandling hvor det er hensikten å stoppe blødningene helt med å bruke p-pille uten pause, gestagen (sprøyte eller tabletter) eller GnRH-analoger (som Zoledex og Procren). Det holder endometriosen inaktiv, men fjerner den ikke. Det er i prinsipp ingen forskjell i effektivitet av de ulike hormonbehandlinger, men pris og bivirkninger varierer sterkt.

Etter overgangsalderen blir de fleste uten symptomer.

Det er veldig sjelden at endometriose vokser gjennom tarmen og gir blod i avføringen. Blod i avføring har gjerne annen årsak.

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...