Gå til innhold

Størrelse på muskelknute?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hei. 

Jeg har prøvd å finne ut hva som defineres som store muskelknuter/myomer, men finner det ikke. Hvor store er de før de kan forårsake smerter eller ubehag? Hvor store er de / skal de være før en anbefaler fjerning av disse? 

Finnes det noen form for definisjon?

Anonymkode: ee758...b49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Muskelknuter (myomer) er godartede svulster i livmorens muskellag. De forekommer veldig vanlig, hos minst halvparten av kvinner over 40 år. Det er en arvelig faktor, og kvinner med afrikansk avstamning, kvinner som ikke har født barn og overvektige har større risiko.

Myomer kan være fra mindre enn 1 cm til barnehodestore svulster. Når leger skal beskrive størrelse, angir man livmorens størrelse i forhold til en graviditet, f.eks. svarende til 10 ukers graviditet, til 16 ukers etc. Ved de riktig store myomer, angis om livmoren kjennes halvveis til navlen eller til navlen. I dag hvor man vurderer med ultralyd, vil det kunne angis eksakt mål og lokalisasjon av myomene.

Myomer kan gi rikeligere blødninger som følger vanlig syklus, men som evt. varer lenger. Myomer kan trykke på blæren med hyppig vannlatingstrang eller hos noen problem med å få blæren tømt. Myomer kan påvirke fruktbarheten negativt. Smerter er ikke vanlig. Etter overgangsalderen når hormonproduksjonen reduseres, så skrumper myomene.

Man fjerner vanligvis ikke livmoren med mindre det er blødningsproblemer eller trykksymptomer. Hvis de viser tendens til rask vekst, kan det også være aktuelt med operasjon. Man kan fjerne livmoren med eller uten også å fjerne livmorhalsen. Som regel vil man bevare eggstokkene så hormonproduksjonen fortsetter til ‘vanlig’ overgangsalder. Operasjon kan foretas som kikkhullsoperasjon, evt som åpen operasjon.

Hvis du er plaget, så be om henvisning til gynekologisk poliklinikk for vurdering.

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...