Gå til innhold

Oftere til gynekolog ved passert 50 år?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hei, leser på onlinelege at når man fyller 50 år så bør man ha gynekologisk undersøkelser oftere enn 3 år. Hvert år eller senest annen hvert år. Stemmer det??  

Svaret til legen:

Du er 50 år og har hatt regelmessig menstruasjon til nå, og det er nå faktisk litt uvanlig.   Det er, for å si det slik, tid for menopause og da begynner for mange spetaklet, med uregelmessige menstruasjoner, varierende blødninger. Så lenge dette holder seg innefor rimelige grenser, ikke altfor mye bødninger osv. så skal du ta det med ro, naturen går sin gang, og det hele roer seg til. Når det er sagt, bør alle kvinner i din alder ha en gynekologisk undersøkelse årlig eller annenhvert år, og med nytt blødningsmønster er det god grunn for det.  

Anonymkode: 6e11d...fe7

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Hei, leser på onlinelege at når man fyller 50 år så bør man ha gynekologisk undersøkelser oftere enn 3 år. Hvert år eller senest annen hvert år. Stemmer det??  

Anonymkode: 6e11d...fe7

Jeg har vært over 50 i en god del år og har ikke fått noen beskjed om det. Jeg tar celleprøve hvert 3. år nå som før.

Jeg har heller aldri opplevd noe "spetakkel". Tror ikke det er så uvanlig som den  legen påstår, å ha omtrent normal mens så lenge man er i 40-årene. Jeg var 54 da den omsider begynte å ta litt lange pauser.

Endret av laban
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mette Moen, Gynekolog

Det stemmer ikke med det som er rutine i Norge. Celleprøve bør tas hvert 3. år hos kvinner mellom 25 og 70 år. Mammografi hvert annet år for kvinner mellom 50 og 70 år. Ut over det har vi ikke screeningsprogrammer, dvs. undersøkelse av friske kvinner uten symptomer. Vi har dessverre ikke muligheter for å oppdage eggstokkreft på et forstadium.

 

Noen kvinner har helt regelmessige menstruasjoner til det stopper opp ved 51-52 års alderen (menopausen). Noen har sjeldnere og sjeldnere menstruasjon før menopausen. Så er det en gruppe som har rikelige og tette blødninger uten system. I dette tilfelle kan det være lurt å få en sjekk for å utelukke forandringer i livmorslimhinnen som krever behandling. (Kreft i livmorslimhinnen er meget uvanlig før menopausen). Noen kvinner får plager i overgangsalderen og ønsker å diskutere evt. hormonbehandling med legen. Men anbefaling av årlig undersøkelse eller annet hvert år, det er ikke i tråd med norske anbefalinger.

 

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...