Gå til innhold

Hvorfor vanskelig å bli gravid med lav AMH?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg lurer litt på dette med å måle AMH. Hvorfor er det vanskelig å bli gravid om en har lav AMH? Jeg tenker ikke da på de som er 35 eller eldre og da vel har egg med dårligere kvalitet, men på unge kvinner ned i tyveårsalderen som får påvist lav AMH. Jeg trodde det var FSH som sa noe om kvaliteten, men leser mange steder om kvinner som tyr til IVF kun på grunn av at de har fått opplyst lav AMH. Det er altså ikke påvist noen andre feil. Er det kanskje slik at unge kvinner med lav AMH ikke modner egg til hver eggløsning? Eller betyr lav AMH alltid også dårlig eggkvalitet, selv om kvinnen f.eks er 25? Hvis en ung kvinne har AMH på f.eks 3, hvorfor blir det så vanskelig å bli gravid?

Anonymkode: cb531...592

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

AMH (Anti Müllersk Hormon) er et hormon som produseres av egganleggene (folliklene) i eggstokkene. Det sier noe om egglageret’s størrelse, altså om hvor mange egg som er igjen i eggstokken. Det sier ikke noe om kvalitet på eggene, det har vi ikke noen test på ut over å hente ut egg og se om de lar seg befrukte. Det er nok en viss sammenheng mellom egglageret og eggkvaliteten, slik at det er de dårligste egg som er igjen når lageret er ved å tømmes. AMH testes hos kvinner som skal starte behandling med IVF (prøverørsbehandling), bla. for å se deres mulighet for å lykkes. En normal verdi er et godt tegn på fruktbarhet, en høy verdi ses ved tilstanden PCOS. Å teste AMH for å si noe om fremtidig fruktbarhet, flere år frem i tiden, er ikke til å stole på. På den andre siden kan man se graviditeter oppstå spontant selv med lavt AMH-nivå.

Til dine spørsmål:

  • AMH sier ikke noe om eggmodning, og altså heller ikke noe om kvaliteten på eggene

  • Hvis en ung kvinne har lav AMH kan det bety at hun kommer tidlig i overgangsalder (men lav verdi ses ved p-pille eller annen hormonbruk, så her er testen ikke til å stole på).

Før vi fikk AMH, bruke vi måling av FSH som test for ‘eggstokkens aldring’. Prøven måtte tas tidlig i syklus og en lett øking er første tegn på begynnende overgangsalder, men ikke om kvalitet på eggene.

Vennlig hilsen Mette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...