Gå til innhold

insulinresistens ved pco


Anbefalte innlegg

Gjest lele

Kjære dr Moen,

Må man være insulinresistent hvis man har PCO ? Legen min har gitt meg diagnosen PCOS uten at jeg har noen av symptomene (alle prøver er normale, jeg er ikke overvektig, huden er ok etc) med unntak av en noe forstørret høyre eggstokk, som jeg fikk etter at jeg tok hormonbehandling for å prøve å bli gravid. Han har aldri sjekket om jeg har insulin-resistens, men jeg har tidligere (annen lege) blitt sjekket med tanke på diabetes type 1, som var negativ.

Hvordan kan jeg sjekke om jeg er insulinresistent? Dersom den er negativ, har jeg helt sikkert ikke PCO?

takk !

vennlig hilsen Lele

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Svar til Lele

Jeg forstår ikke hvordan du kan ha fått diagnosen PCOS når du ikke har symptomer eller forandringer på blodprøvene. Mener legen PCO? Man behøver ikke å være insulinresistent ved PCOS, det måles ved en sukkerbelastning, se vedlegg.

Vennlig hilsen Mette H Moen

PCO står for Poly (mange) Cystiske (vannansamlinger) Ovarier (eggstokker). Det er en diagnose man stiller ved ultralyd hvor det ses små-cyster (minst 10 cyster, hver med en størrelse på opp til 10 mm) på eggstokkene. Hos ca 20% av alle kvinner kan ses PCO-forandringer på eggstokkene uten andre symptomer.

PCOS (det polycystiske ovarialsyndrom) står for en samling av symptomer hos kvinner som også har PCO. Det er en tilstand hvor eggløsningen av en eller annen grunn er hemmet. Eggstokkene produserer ikke normale mengder av hormoner, men tenderer til å øke produksjonen av de mannlige. Man vet ikke sikkert hvordan sykdommen oppstår, den er sannsynligvis arvelig og man er muligens født med et anlegg.

Symptomene er følgende: overvekt, hårvekst i ansiktet samt tendens til "maskulin hårvekst" på kroppen, uren hud hormonforstyrrelser. I tillegg kan komme blødningsuregelmessigheter, evt helt stopp i blødningene. Hvis det går mange måneder mellom blødningene kan det med tiden komme uheldig cellevekst av slimhinnen. Barnløshet kan forekomme (fordi man ikke har eggløsning). Det kan også være en viss type av stoffskifteforstyrrelser hvor forbrenningen er unormal, cellene må bruke mer insulin for å omsette glukose, og det kan være uheldig endring i fettstoffene i blodet. Overvekt ses ofte uten vi helt sikkert kjenner til årsaken, men overvekt vil forverre symptomene. Med tiden kan komme øket risiko for hjerte-karsykdommer og diabetes.

De fleste PCOS-pasienter har bare et enkelt eller få av symptomene.

Behandlingen avhenger av problemet:

· Ved uregelmessige blødninger kan man regulere med Provera.

· Ved unormal hårvekst (og evt blødningsproblemer) gir man p-pille (Diane foretrekkes).

· Ved barnløshet gis stimulasjon av eggstokkene med Pergotime eller Clomivid, evt prøverørsbehandling. (Slik behandling skal ikke gis hvis det ikke er ønske om graviditet!).

· Ved overvekt forsøker man å endre glukose/insulin balansen med Metformin (glykofag).

· Reduksjon av overvekt er den viktigste del av behandlingen.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

Artikler fra forsiden

×
×
  • Opprett ny...