Gå til innhold

Lavt stoffskifte og uføretrygd


Cavatina

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Min svigerinne har i tre år hatt voldsomme problemer med lavt stoffskifte. Infeksjoner, hjertebank, urinsyregikt, muskel og ledd smerter, samt en usigelig asteni gjør at hun ikke engang klarer enkelt husarbeid, langt mindre jobbe ute - det er helt utelukket.

Hun har tre barn (17, 12 og 3 år) og føler ikke at hun kan belaste de eldste med så mye hjelp til husarbeid og til pass av minstemann som hun egentlig trenger. Eldste jenta bor forøvrig ikke hjemme lenger.

Min svigerinne har jobbet litt hjemmefra som frilanser i disse årene, men har ikke tjent så mye som til over frikortet engang - hun klarer ikke fordi hun er for dårlig. Mannen hennes er for tiden student med lån fra Lånekassen.

Jeg foreslo for henne at hun kanskje kunne søke om uførepensjon eller noe ettersom hun er så syk, men vi vet ikke hvordan vi skal gå frem.

Er det noen med lavt stoffskifte som har noen tips og som kan forklare litt om hvordan de gikk frem?

Kan noen av legene komme med innspill?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lege Nina Lindstad

Til fille vedr. lavt stoffskifte og uføretrygd.

Lavt stoffskifte i seg selv skal kunne behandles til symptomfrihet. Ved hjelp av blodprøver bør thyroxin-verdien justeres til øvre normalområde. Enkelte pasienter har behov for Liothyronin tabletter i tillegg til Thyroxin. Se forøvrig følgende artikkel om dette; http://www.doktoronline.no/pub/news/400129.html

Urinsyregikt bør også kunne behandles effektivt. Hjertebank skyldes ikke lavt stoffskifte, men enten for høyt, eller f.eks. angst-problematikk. Hun bør også utredes med tanke på depresjon. Både angst og depresjon kan behandles. Ofte må hele familien involveres, når situasjonen er såpass fastlåst som du beskriver. Uføretrygd kan søkes når det er medisinske, og ikke sosiale grunner som er årsak til arbeidsuførhet. Først skal man være sykmeldt 1 år, deretter ha prøvd et rehabiliterings- eller omskoleringsprogram. Egen lege må være en støttespiller og veileder i hele saksgangen.

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin og idrettslege.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...