Gå til innhold
AnonymBruker

Hvordan begynner overgangsalderen?

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Hei!

Dette er et tema jeg kan altfor lite om, og som hadde vært fint å få belyst.

Min mor kom i overgangsalderen da hun var 42. Jeg blir 40 om noen uker. Jeg har to barn og alltid hatt svær regelmessig syklus på 28 dager. Det siste året har jeg hatt noe kortere syklus, 26 eller 27 dager. Jeg har også litt lettere menstruasjon enn tidligere. Selv om jeg aldri har vært plaget av voldsom og langvarig menstruasjon, ser jeg nå at det nesten bare er et drøyt døgn hvor jeg faktisk har skikkelige blødninger.

Jeg tenker jo at dette tegn på at min fruktbare alder går mot sin desiderte slutt, noe som i og for seg er uproblematisk da jeg er ferdig med å få barn, men jeg er likevel nysgjerrig på hvordan "forstadiet" til overgangsalderen forløper.

 

Kan du fortelle litt om det?

Anonymkode: 7355e...517

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Mette Moen, Gynekolog

Det skal jeg gjerne gjøre, men gjør oppmerksom på at overgangsalderen er forskjellig fra kvinne til kvinne, men ofte kan et mønster gå igjen fra mor til datter, fra søster til søster. Jeg beskriver det typiske.

Overgangsalderen er perioden fra det begynner å skje forandringer med syklus til de klassiske symptomer er overstått noen år etter menopausen (siste menstruasjon). Menopausen inntrer i gjennomsnitt ved 52 års alder (fra 40 til 60 år). 1 prosent har menopause før 40 år og 1 promille før 30 år.

  • Første tegn er som du merker, at syklus kan bli noen dager kortere

  • Så kan syklus bli lenger, først en uke, så kanskje en hel måned, altså at det mistes en menstruasjon

  • Noen får veldig uregelmessig blødning, uforutsigbar i tid, varighet og blødningsmengde. Det er tegn på ubalanse i hormoner, ofte på grunn av sviktende eggløsning

  • Ca 25% får hetetokter før menopausen, de kan komme og gå. Kan veksle fra måned til måned. Ofte er de til stede i den periode hvor det ikke er blødninger, og blir borte når det kommer blødninger

  • Etter menopausen får ca 80% hetetokter, hos 30% kan symptomene være så sterke at de søker hjelp. Hetetokter kan være ledsaget av nattesvette og dårlig søvn, tendens til depresjon hos noen.

  • Hetetoktene varer 4-7 år, men ca 15% kan ha symptomer resten av livet.

  • Mangel på østrogen kan gi gener fra skjede og urinveier, tidlig menopause øker risiko for hjertekarsykdommer og benskjørhet.

Det er det som er typisk for overgangsalderen. Ved tidlig menopause, før 45 år, vil man anbefale hormonbehandling til ‘vanlig menopausealder’ for å redusere risiko for benskjørhet, hjertekarsykdommer og kanskje tidlig demens.

Var det tilstrekkelig informasjon?

Vennlig hilsen Mette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

Artikler fra forsiden

×

Viktig informasjon

Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her