Jump to content
Sign in to follow this  
Eva Sofie

Østrogenbehandling ved amenorré pga. undervekt (beinskjørhet)

Recommended Posts

Eva Sofie

Jeg fikk påvist beinskjørhet i 2018 og var til oppfølgning av denne nå i midten av juli. Forverringen var skremmende. Jeg har nå en Z-score på -4,1 (-3,4) i rygg og -3,0 (-2,5) i hofter - tallene i parantes er verdier målt for to år siden. Jeg ble svært overrasket over å ha hatt et høydetap på 4 cm på to år, men ingen brudd i ryggen ble heldigvis funnet. Jeg har ennå et par år igjen til jeg fyller 40 år...

De tenker at hovedårsak til forverringen, er undervekt som begynte så smått for halvannet år siden. Grunnårsaken til beinskjørhet i utgangspunktet er gastric sleeve i 2013. Menstruasjonen opphørte i november 2019 da ved en BMI på 17,2. Jeg har blitt henvist til endokrinolog for vurdering av bl.a. østrogentilskudd for å få i gang menstruasjonen igjen, men jeg vet jo at beste behandling er jo å komme opp i normalvekt. Jeg var nede i 38 kg i slutten av juni på det minste, men har klart nå å karre meg opp til å ligge rundt 41,5-42,0 kg (BMI <16,8). Det går langsomt, men i riktig retning på sikt håper jeg.

Hva ville dere vurdert? Ev tanker til @ISW eller @Kupton her? Fordeler/ulemper opp mot hverandre når det gjelder østrogenbehandling pga. bortfall av menstruasjon ved undervekt? Jeg tenker jo f.eks. særlig på risiko for brystkreft. Man er i mange tilfeller motvillig til å behandle overgangssymptomer med østrogen, men er beinskjørhet og menstruasjon grunn god nok? Verdt å risikere når man enda ikke er fylt 40 år... Hvor lenge vil det ev. være snakk om behov for østrogenbehandling? Er det inntil kroppen ordner opp selv? Jeg har noen tanker om at jeg kan klare det uten østrogenbehandling dersom jeg kan klare å få på meg 2-3 kg til. Ved en vekt på 45, er jeg oppi en BMI på 18. Bare hodet mitt er med igjen og jeg har nok energi til hverdagen, skal jeg si meg fornøyd, men pr. i dag er det ikke slik. Jeg er i kaloriunderskudd med 700-900 kcal til dagen.

Hormonbehandling i og etter menopause og brystkreft - Helsebiblioteket.no

«Forfatterne har regnet ut at for kvinner med normal vekt i industriland, vil 5 års bruk av østrogen-gestagen fra 50-årsalder forårsake brystkreft hos 1 av 50 brukere, mens bruk av bare østrogen ville forårsake brystkreft hos 1 av 200 brukere. For 10 års bruk ville det være det dobbelte.»

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

AnonymBruker

Gastric sleeve sier du, har du vært svært overvektig tidligere? 

Anonymkode: c8b7f...ebd

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eva Sofie
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Gastric sleeve sier du, har du vært svært overvektig tidligere? 

Anonymkode: c8b7f...ebd

Ikke BMI høy nok til å få det dekket av det offentlige, men høy nok til å kunne bli operert privat. I etterpåklokskapens lys er det lett å innse at jeg er en av de som ikke skulle ha vært operert. Jeg tror det er altfor mange som tar for lett på psykiske problemer, overvekt og vektoperasjon (av de som selv skal opereres). Lenge så alt ut til å gå fint og jeg holdt vekten stabilt nede etter operasjonen, inntil jeg fikk vansker med å få i meg mat for halvannet år siden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...