Gå til innhold

Hvordan skal vi som samfunn klare å leve med risiko igjen?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker

Det kan man lure på.

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/OQwg8k/livet-bak-munnbind-og-pleksiglass
 

Hvor mange liv og skader kunne vi ikke vært spart for om vi senket fartsgrensen på veiene kraftig? Hvor mange psykiske problemer kunne vi ikke leget om vi ansatte langt flere psykologer og rustet opp skolehelsetjenesten?

Hvorfor er alkohol med alle sine skadevirkninger en lovlig vare, og hvorfor har vi ikke for lengst forbudt røyking? Og burde ikke staten brukt langt sterkere lut for å avverge usunt kosthold, fedme og livsstilssykdommer som koster samfunnet mye?

Svaret er egentlig enkelt. Det er en grense for hvor langt vi som samfunn kan regulere livet til folk, selv om intensjonen er aldri så prisverdig. Og det finnes en grense for hvor mange helsekroner vi kan tillate oss å bruke.

De siste 14 månedene har alle slusene vært åpne. Vi har brukt enorme pengesummer på å bekjempe pandemien. Penger som egentlig skulle betale velferden for kommende generasjoner. 

Vi har akseptert de mest inngripende tiltakene i fredstid. Vi har latt folk miste livsverket sitt, og latt 20-åringer sitte et år alene på hybelen. Vi har til og med nektet de nærmeste å ta avskjed med sine kjære. Uten å protestere, nesten uten å stille spørsmål.

Selv ikke når myndighetene har endret begrunnelse underveis, har vi mukket. Da Erna Solberg stengte ned landet 12. mars, var det ikke utelukkende for å forhindre sykdom og død. Da handlet det om kapasiteten i helsevesenet. Etter hvert som vi har sett at sykehusene har vært langt unna å bli sprengt, har de snakket mest om å spare liv.

Men når de eldste aldersgruppene og risikogruppene i hovedsak ble vaksinert, begynte statsministeren å snakke om at «også personer i de yngre aldersgruppene kan bli alvorlig syke.» Inntrykket er at målet er bevegelig.

Derfor må jeg si som Høie og Nakstad. Jeg er bekymret. Bekymret for hva som kommer etter pandemien.

For hva gjør disse erfaringene med samfunnet vårt? Setter det en helt ny standard for hva staten skal gjøre for å minimere risiko?

Anonymkode: 21880...7c4

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

Artikler fra forsiden

×
×
  • Opprett ny...