Gå til innhold

Litt om Tour de France 2003 :)


Anbefalte innlegg

FAKTA OM ÅRETS TOUR:

Startet 05.07 og avsluttes i Paris 27.07.

22 deltakende lag, hver med 9 ryttere, totalt 198 ryttere

ETAPPENE:

10 flate etapper

7 fjelletapper – 3 med mål på toppen

2 individuelle tempoetapper

1 lagtempo

2 hviledager

21 stigninger i kategori 1 og 2.

FJELLENE:

Fjellovergangene er delt inn i kategorier etter vanskelighetsgrad, hvor kat. 4 er de letteste og kat. 1 de hardeste. I tillegg opererer man med HC-betegnelsen, som betyr utenfor kategori, om de aller verste fjella. Fjelletappene er godbiten i alle ritt, det er her de virkelig store tidsforskjellene gjør seg gjeldende og det er her en rytter kan få hele rittet spolert om han har en dårlig dag. Det er også her at de fleste hjelperytterne – nar de ikke klarer drajobben sin lenger – ender opp i den såkalte grouppetoen, et slags oppsamlingsfelt som ligger langt bak de store kanonene og som bare satser på å nå mål før tidslimiten ryker. Tidslimiten blir regnet ut for hver etappe, og er en viss prosentsats av vinnertida. Årets fjelletapper er:

7 etappe – 12 juli

8 etappe – 13 juli

9 etappe – 14 juli

11 etappe – 17 juli

13 etappe – 19 juli

14 etappe – 20 juli

15 etappe – 21 juli (Se denne! Her skal rytterne over ett 1 kat. og 2 HC!)

TRØYENE:

Det finnes 4 vinnertrøyer i TdF. Disse er den gule, den grønne, den rødprikkete og den hvite. De bæres av henholdsvis sammenlagtlederen, lederen av spurtkonkurransen, lederen av fjellkonkurransen og beste rytter under 25 år.

DEN GULE:

Som sagt, den bæres av sammenlagtlederen og er den gjeveste av dem alle.

DEN GRØNNE:

Det er denne trøya – og poengene! – de typiske spurterne kjemper om. I nesten alle etapper er det lagt inn 2-4 spurter, og de første 3 som krysser denne får bonuspoeng i form av sekunder pluss en liten sum med Euro.

DEN RØDPRIKKETE:

Denne kalles fjelltrøya eller klatretrøya, og bæres av rytteren som leder fjellkonkurransen. På samme måte som spurtkonkurransen, så får også de første tre som krysser fjelloverganger bonuspoeng. Hvor mange de får er avhengig av om fjellet er plassert i 1,2,3,4 eller HC-kategori. Ryttere som er ute etter klatretrøya er de typiske fjellgeitene; ofte små og lette ryttere som hamrer av gårde på høye gir.

DEN HVITE:

En oppmuntring til unge ryttere under 25 år. Her gjelder sammenlagtplasseringa.

LITT OM LIVET I FELTET:

Feltet eller peloton, er betegnelsen den gruppa hvor majoriteten av rytterne befinner seg. På flate etapper ser vi stort sett et samlet felt, selv om det ofte forkommer at enkeltryttere eller små grupper av ryttere stikker av en stund, og oftest får vi et samlet felt til mål. Et samlet felt mot mål er prega av at lagene kjemper om posisjoner de siste 10-15 km, og det utvises en høy grad av taktikk. Det er på disse etappene at de typiske spurterne vinner etappa. De blir trukket opp av hjelperyttere, og spurten starter gjerne noen hundre meter før målstreken.

På omtrent hver etappe hender det at en eller flere ryttere stikker av fra hovedfeltet. Det kalles å gå i brudd. Motivene til de(n) som går i brudd kan variere, ofte ligger det nok et håp om en etappeseier til grunn, men det kan også være at rytteren bare har lyst til å vise seg fram litt. Lange brudd er populære hos sponsorene pga at disse rytterne blir ofra stor plass i tv-sendingene, og da sykling på dette nivået er en proffsport, har dette selvsagt betydning. Det er imidlertid ikke alltid at feltet tillater ryttere å gå i brudd. En rytter som ligger høyt plassert i sammendraget, får sjelden sjanse til å stikke av. Et forsøk på dette er som regel dødsdømt. Det er langt hardere å ligge foran i brudd enn det er å sykle i feltet. Ryttere alene i brudd bruker 15-20 % mer energi enn en som har lagt seg midt i hovedfeltet.

En uskreven regel i feltet er også at ingen går i brudd mens de store kanonene – dvs de som ligger bra an i sammendraget – slår lens i veikanten. Det anses som feigt og usportslig. Og mens vi er inne på det; Nei, rytterne driter ikke i buksa! En rytter som skal på do gir ofte et tegn til feltet om dette, og sykler litt på så han kommer et stykke foran feltet. Så stiger han av sykkelen og gjør det han skal ved veikanten eller inne i skogen. Det hender de pisser fra syklene, men dette er ikke lov i områder hvor det er tilskuere.

TILSKUERE:

I løpet av årets TdF er det kalkulert at 15 mill. tilskuere vil stå langs veien og få med seg rittet! Dette i tillegg til de mange millioner som følger sendingene på tv. Jepp.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/111802-litt-om-tour-de-france-2003/
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • Svar 40
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Retz

    15

  • SeierDuDet

    7

  • Reg@l

    4

  • SierDuDet

    3

Mest aktive i denne tråden

Har du noe info om doping etc. også?

He he, ikke mtp de ulike dopingstoffene, på samme måte som med det sykkeltekniske gidder jeg ikke å bry meg så mye med det.

Forøvrig har alle testa negativt så langt i rittet. Både ved de vanlige dopingtestene og stikkprøvene.

So far so good.

Annonse

Annonse

Gjest Undrer på D

He he, ikke mtp de ulike dopingstoffene, på samme måte som med det sykkeltekniske gidder jeg ikke å bry meg så mye med det.

Forøvrig har alle testa negativt så langt i rittet. Både ved de vanlige dopingtestene og stikkprøvene.

So far so good.

Vi snakker om frankriket her... det skal nok ikke så mange franc-ene til før alle tester rent...

Ellers deltar det mange som ikke akkurat har "rent" rulleblad.

Ut fra det du skriver så fant jeg plutselig den ultimate strategien for å vinne hele greia: Blir man sliten og har vanskelig for å henge med på brudd, får man selvsagt akutte blæreproblemer og må tisse absolutt hele tiden!

Vi snakker om frankriket her... det skal nok ikke så mange franc-ene til før alle tester rent...

Ellers deltar det mange som ikke akkurat har "rent" rulleblad.

Ut fra det du skriver så fant jeg plutselig den ultimate strategien for å vinne hele greia: Blir man sliten og har vanskelig for å henge med på brudd, får man selvsagt akutte blæreproblemer og må tisse absolutt hele tiden!

*Vi snakker om frankriket her... det skal nok ikke så mange franc-ene til før alle tester rent...

Ellers deltar det mange som ikke akkurat har "rent" rulleblad.*

Riktig. Vil tro at majoriteten av feltet på et et eller annet tidspunkt har testa, om ikke reint positivt, så "mistenkelig". Mange lurer selvsagt på Armstrong, den mannen virker ikke menneskelig i fjellene, men den eneste gangen han kom i nærheten en mistenkelig test var da han hadde brukt cortisonsalve på noe utslett.

Dopingstraffene er imidlertid blitt strenger og mer samkjørte nå. Håper det kan bedre sykkelsportens rykte.

*Ut fra det du skriver så fant jeg plutselig den ultimate strategien for å vinne hele greia: Blir man sliten og har vanskelig for å henge med på brudd, får man selvsagt akutte blæreproblemer og må tisse absolutt hele tiden!*

Nice try, men det blir ikke tatt hensyn til pissepauser i brudd. Bare i feltet. Og bare hvis tempoet ikke er for høyt. Hvis man absolutt må pisse i brudd, så foregår det fra sykkelen. Det kalles utstråling. ;)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...