Gå til innhold

Prøver på nytt : NHD - Zyban/Dopamin


Anbefalte innlegg

Gjest På forhånd takk

I fjor var jeg ganske deprimert,men hadde ikke konsultert lege. I forbindelse med røykeslutt, ble jeg tilbudt Zyban over en 8-ukers periode.

Jeg opplevde da at humøret mitt steg, jeg ble mer aktiv og munter og samtidig gikk jeg ned noe i vekt. (jeg er litt stor).

Da jeg sluttet med disse pillene, gikk jeg tilbake til der jeg var tidligere, og har vel nå vært ganske så nedtrykt i lange tider.

Jeg tok dette opp med legen min, og har nå fått Seroxat 20 mg, har brukt det i ca. 1 mnd, men føler ikke det hjelper noe særlig.

Som jeg har forstått det, virker Seroxat på serotonininnholdet, mens Zyban virker på dopamininnholdet. Finnes det andre medikanter som ligner Zyban, som jeg kan ta istedet, da jeg føler det hadde en bedre effekt på meg?

Fortsetter under...

Nils Håvard Dahl, psykiater

Zyban er opprinnelig et antidepressivt middel. Det brukes ganske mye som AD i USA under navnet Wellbutrin.

Da Zyban ble lansert i Norge på indikasjonen røykeavvenning, gjorde jeg produsenten (GSK) oppmerksom på at ganske mange ville oppleve nettopp det du opplevde og ville etterspørre ytterligere behandling for å holde seg udeprimerte. Jeg anbefalte GSK å flytte Zyban fra sitt lungeavsnitt til sitt CNS avsnitt. I tillegg anbefalte jeg at det ble utarbeidet retningslinjer for videre behandling av pasienter med nettopp de erfaringer du har gjort deg.

Zyban virker på noradrenalin,NA, og dopaminsystemet. Det synes derfor fornuftig for meg at en velger et medikament som i det minste virker på et av disse systemer. Efexor depot kan være et slikt alternativ. Om en vil påvirker dopaminsystemet, kan en svært liten dose av et antipsykotisk middel legges til Efexor.

Jeg har oppfordret GSK til å søke om depresjon som godkjent indikasjon for Zyban samtidig som en også søker om refusjon på "blå resept". Norge er et lite marked. Byråkratiet er betydelig og veien til godkjenning lang, kronglete og kostbar. Jeg betviler derfor at GSK velger å ta på seg disse kostnadene. Ikke alltid er den restriktive norske legemiddelpolitikken til gavn for pasientene.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...