Gå til innhold

Løvehode hermelin - tips om stell mottas med takk!


Anbefalte innlegg

Vi har nettopp kjøpt oss en løvehode hermelin. Siden vi ikke har erfaring med kanin, lurer vi på om noen har gode tips til oss. Hva skal vi gjøre for at kaninen får det best mulig hos oss?

Jeg tror vi skal ha den ute sommerstid, og i ei litt oppvarma (bare en liten lunk på) dokkestue på vinteren. Høres dette fornuftig ut?

Takker for alle svar. Kanskje har noen en god nettside eller forslag til bok om kaninhold også?

Hilsen en dyrekjær

Fortsetter under...

Jeg har hatt to kaniner, blandet dverg og vanlig stor kanin. Disse bodde ute i bur stort sett hele året, men sovekassen var veldig godt isolert, slik at de kunne hoppe inn i varmen på kalde dager, samt få litt fred og en sted å søke dekning om de ble redde.

Vi hadde også en utebinge, der vi hadde slått ned påler i jorden rundt hele bingen. Kaniner er som kjent glad i å grave. De elsket denne bingen og når det var pent nok vær til det, fikk de hoppe i denne bingen hele dagen, så lenge noen var hjemme.

I tillegg fikk de komme inn i stua vår av og til, de ble faktisk stuerene også. Maks tid inne var to timer, da var begge tissetrengte.

Til mat fikk de store havregryn, kaninblanding kjøpt i matbutikk, en skive brød eller knekkebrød hver dag samt en eller to sorter grønnsak eller frukt (eple, banan, pære, kinakål, gulrot, agurk, kålrot, løvetann, kløver), høy brydde de seg ikke om å spise. Kaniner skal ikke ha blomkål eller vanlig kål, da får de lett vondt i magen. Heller ikke for mye løvetann eller kløver.

Ble det for kaldt om vinteren, fikk de overnatte i en kasse i garasjen.

Lykke til c",)

Kaninene våre ble åtte år, to brødre som ikke kunne være uten hverandre. Da den ene døde plutselig, gikk det kun noen uker før den andre ble syk og måtte avlives.

Dette er noen år siden, men jeg savner dem fremdeles.

  • 2 måneder senere...

Grønnsaker (Minimum 3 forskjellige sorter og 1-4 dl om dagen):

* Gulrot + topper (selve roten bør begrenses fordi den inneholder MYE sukker)

* Selleri - må kuttes i biter (ca 2 cm)

* Reddik + bladene

* Grønn paprika

* Romanosalat

* Rossosalat

* Lollosalat

* Rucculasalat

* Artiskokk

* Gresskar

* Squash

* Bete

* Bringebærblad

* svallerkål

* Fennikel

PS: Salater med mørkegrønne/ røde blader er kjempefine, men de som har lysegrønne blader er ikke bra og kan forårsake diaré

Agurk og ishavssalat - inneholder nesten ingen næring, og mange kaniner får diaré pga høyt vanninnhold.

Grønnsaker som er OK i små mengder, men KAN gi oppblåsthet/luft i magen. Vær på vakt for sikkerhetsskyld:

* Brokkoli

* Blomkål

* Rosenkål

* Grønnkål

* Bladkål

* Endive

* Kålrabi

* Neper + topper

* Ertebelger

Urter:

* Basilikum

* Mynte

* Persille

* Karse

* Salvie

* Karve

* Dill

* Oregano

* Lavendel

* Valurt

* Løvetann

* Peppermynte

* Rosmarin

* Timian

* Kløver

* Kamomille

* Koriander

Bær: (svært små mengder pga høyt sukkerinnhold)

* Bringebær

* Bringebærblader

* Blåbær + -lyng (godt for å regulere magen)

* Jordbær

Frukt (max 1 ss om dagen pga høyt sukkerinnhold)

* Eple

* Melon

* Papaya

* Pære

* Fersken

* Ananas

(særlig papaya og fersk ananas har enzymer som hjelper til å bryte ned pels i fordøyelsessystemet… veldig fint når kaninen røyter)

Hva som kan gi ALVORLIGE fordøyelsesproblemer:

Hele frø, nøtter, korn, mais, erter, poteter, bambusskudd, melkeprodukter (også yoghurtdrops), råsukker (kjeks, kake og annen menneskemat).

Hvorfor det er skadelig?

Yoghurt blir brukt til syke kaniner over kort tid for å stimulere bakteriefloraen i tarmen; kun til kaniner som bruker antibiotika eller på kaniner med fordøyelsesproblemer. Kaninen kan ha godt av bakteriene i yoghurten, men fettet og særlig laktose er skadelig. Voksne kaniner produserer nemlig ikke laktoseenzymet som fordøyer Laktose.

Hele frø, nøtter, korn, mais, erter, melkeprodukter og råsukker blir antatt å kunne skape alvorlige fordøyelsesproblemer fordi det gjennom forskning er funnet ut at disse produktene kan bidra til dødelige tilfeller av enterotoxemi, en giftig overflod av "dårlige" bakterier i tarmen. I frø, korn og mais er det dessuten mye mer stivelse enn en kaninmage kan håndtere i lengden. En del stivelse kan passere helt greit gjennom tynntarmen, mens mesteparten ikke blir tilgjengelig før det når cecum (der den myke "blindtarms"avføringen blir produsert). Her blir den en potensiell energikilde for bakteriene i cecum. I motsetning til fiber, som forhindrer esing, så gjør stivelse at cecum eser opp fort, noe som kan føre til overvekst av bakterier, oppblåsthet og kolikk/trommesyke. Og kolikk kan være dødelig hvis det ikke blir behandlet FORT.

Et av problemene med mye sukker og fett i dietten er at kaninens forbrenning er laget for et svært magert kosthold og overskuddet forbrennes ikke, men ender som fett på kroppen. Overvekt er veldig usunt og skadelig for kaniner (som for alle dyr og mennesker) fordi de rett og slett ikke er skapt for å være overvektige. På grunn av den begrensede forbrenningen ender ofte kjæledyrskaniner opp som overvektige p.g.a. feil kosthold. Kaniner er mye mer sensitive for fett enn mennesker er. I tillegg til at kaninen blir overvektig vil overskuddsfettet samle seg opp i lever og blodårer. Dette ender ofte med døden som følge.

GIFTIG

* Rå bønner som limabønner, snittebønner og soyabønner.

* Løk - alt innen løkfamilien.

* Rabarbra

* Sjokolade.

Liste over giftige planter for kanin finner du her (engelsk): http://www.adoptarabbit.com/articles/toxic.html

Og vår egen liste her på Dyrenett:

http://dyrenett.no/no/s/forum/topic.asp?TOPIC_ID=14157

Kvister til å gnage på:

Tennene vokser hele livet (1-2 millimeter i uken), og det er derfor lurt at kaninen har kvister og greiner som den til enhver tid kan beskjeftige seg med. Det er mange treslag som kan brukes, men man må være sikker på at de ikke er sprøytet eller forurenset. Trær som har frukter med stein i (dvs plommer, kirsebær, moreller og lignende) er GIFTIG for kaniner.

Trygge treslag

Selje, pil, gran (vanlig og edel), rogn, poppel, osp, epletrær, pæretrær, hassel, hagtorn, lønn, bjørk

Kaninens tørrfôr

I Norge er det vanskelig å få tak i gode kaninpellets. De fleste forretninger og dyrebutikker selger frøblandinger som IKKE er bra for kanin. Dette fordi de spiser sine favorittbiter og lar resten ligge, og fordi de inneholder tørkede frø/frukter som faktisk ikke er bra for kanin (for eksempel mais). Her er en oversikt over det IDEELLE innholdet i kaninpellets:

* Protein : 12-13 %

* Råfett : 3 %

* Fiber : 18 % eller mer

* Kalorier : 950

* Kalsium : 0,6 %

* Råaske : 5 %

En voksen dvergvedder bør få ca. 0,5-0,7 dl med kaninpellets daglig. Det er helt vanlig at matskåla fort kan bli tom, men da skal den alltid ha godt høy å knaske på. Det er veldig viktig for kaninmagen at den får i seg tilstrekkelig med høy, da en vanlig dødsårsak hos kaniner er forstoppelse og andre fordøyelsesproblemer, pga at de spiser for lite høy.

Hermelinen trenger sikkert å ha dte litt lunt, men både dvergveddere og større kaniner klarer seg fint ute hele vinteren. De trenger en tørr og god sovekasse, og gjerne 3, men ihvertfall 2 tette vegger i buret + tett bunn og tak.

Kaninene tåler faktisk kulde mer enn varme.

Mange liker også godt å springe rundt og grave og base seg i snøen.

Men har du først tatt de inn i varmen, har de stående en varm plass, kan du ikke ta de ut i snøen igjen. Da må du vente til våren.

www.dyrenett.no er en ok side.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...