Gå til innhold

Hvor lenge holder ting seg..


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

mil1365380270

Kommer an på fryseren det, men i sånne små, skal man helst ikke oppbevare mat mer enn 2-3 mnd. Sies det, lever fortsatt i beste velgående jeg (mulig noen er uenige;-)), og jeg har spist eldre ting derfra.

Fisk får kort opphold, fet fisk enda kortere. Samme med fett kjøtt, bacon og sånt, få uker. Frosne grønnsaker konsumerer jeg minst mulig av, eneste som har vært inni der er rosenkål og spinat. Spinaten var god etter 4-5 måneder, rosenkålen ble spist etter ca. 1, og smakte bra :-)

Du blir ikke syk, bare smaken på maten som forandrer seg.

laguna1365380434

Kommer an på fryseren det, men i sånne små, skal man helst ikke oppbevare mat mer enn 2-3 mnd. Sies det, lever fortsatt i beste velgående jeg (mulig noen er uenige;-)), og jeg har spist eldre ting derfra.

Fisk får kort opphold, fet fisk enda kortere. Samme med fett kjøtt, bacon og sånt, få uker. Frosne grønnsaker konsumerer jeg minst mulig av, eneste som har vært inni der er rosenkål og spinat. Spinaten var god etter 4-5 måneder, rosenkålen ble spist etter ca. 1, og smakte bra :-)

Du blir ikke syk, bare smaken på maten som forandrer seg.

Ok, da har jeg fine retningslinjer..

Jeg fant pølser og ørret fra i fjor, DE hadde jeg nok blitt syk av..:-o

Så kastet jeg mange sånne mystiske foliepakker jeg ikke aner hva er i, resten så faktisk ikke så verst ut!

Men hvorfor står ikke det i noen kokebøker,eller stemplet på produktet?

Jeg regner med at det er flere enn meg som ikke vet?

:-)

mil1365380270

Ok, da har jeg fine retningslinjer..

Jeg fant pølser og ørret fra i fjor, DE hadde jeg nok blitt syk av..:-o

Så kastet jeg mange sånne mystiske foliepakker jeg ikke aner hva er i, resten så faktisk ikke så verst ut!

Men hvorfor står ikke det i noen kokebøker,eller stemplet på produktet?

Jeg regner med at det er flere enn meg som ikke vet?

:-)

Står i bruksanvisningen til kjøleskapet. Men det har jo ganske mye å si hvordan maten ble behandlet før den havnet inni der også. Om den lå 1t i bilen i solsteika først og sånn.

Jeg hadde også styrt unna pølsene og ørretten ;-)

Gjest MrPimmel

Vet ikke, men et år gammelt fårekjøtt var harskt - yukk.

Jeg har funnet ut at å suge lufta ut av plastposen er effektivt mot "frysetørring".

Rappa dette kloke stykket på matprat.no

Hva skjer egentlig med kjøttet når det oppbevares i fryseren? Kan det bli giftig?

Når kjøttet legges i fryseren går temperaturen ned til 18° C. De mikroorganismene som helt naturlig finnes i kjøttet, og som ved kjøleskapstemperatur bryter ned kjøttet, vil gå i dvale når kjøttet fryses ned. Det skjer derfor ingen (eller minimal) videre nedbrytning av kjøttet når det ligger i fryseren.

Det er to faktorer som begrenser kjøttstykkets holdbarhet i fryseren. Det er fettmengde og saltmengde. Fett harskner (oksiderer) og dette skjer ved alle slags temperaturer. Det er det umetta fettet som oksiderer, så matvarer med mye umetta fett har kort holdbarhet i fryseren også. Av kjøtt-typene er det svinekjøtt som har umetta fett og derfor kortest holdbarhet. Saltinnholdet påvirker også holdbarheten, da salt også fremmer harskning av fett. Salte svinekjøttprodukter har derfor kort holdbarhet i forhold til en reinsdyrstek med lite fett og fri for salt. De bearbeidete produktene, deiger, farser, kaker, pålegg osv. har kortere holdbarhet enn hele kjøttstykker. Når kjøttet er finfordelt vil mikroorganismene (som alltid er tilstede) få mye større overflate å angripe på og nedbrytningen vil gå mye fortere.

Kjøttstykket kan altså ikke bli giftig ved frysing, men det kan få dårligere kvalitet på grunn av harskning av fettet. I tillegg er et godt fryseresultat avhengig av god kjøttkvalitet før nedfrysing, god emballering og jevn lav temperatur i fryseren.

Hørte en gang at svin holdt seg 3 mnd i frysern.

Som deg har jeg lite peiling, kjøper ting og legger i frysern, spiser bare litt av og til, og tar en sjau i året hvor jeg kaster stort sett alt. Det hender vi graver fram noe hvis det er dårlig stelt ellers, og her om dagen spiste vi noen kyllingdingser som jeg ikke husker hva heter... som gikk ut på dato i januar. Det gikk helt fint.

Jo fetere det er jo kortere lagringstid har jeg hørt. Morsmelk holder seg i 3-6 mnd.

Annonse

laguna1365380434

Vet ikke, men et år gammelt fårekjøtt var harskt - yukk.

Jeg har funnet ut at å suge lufta ut av plastposen er effektivt mot "frysetørring".

Rappa dette kloke stykket på matprat.no

Hva skjer egentlig med kjøttet når det oppbevares i fryseren? Kan det bli giftig?

Når kjøttet legges i fryseren går temperaturen ned til 18° C. De mikroorganismene som helt naturlig finnes i kjøttet, og som ved kjøleskapstemperatur bryter ned kjøttet, vil gå i dvale når kjøttet fryses ned. Det skjer derfor ingen (eller minimal) videre nedbrytning av kjøttet når det ligger i fryseren.

Det er to faktorer som begrenser kjøttstykkets holdbarhet i fryseren. Det er fettmengde og saltmengde. Fett harskner (oksiderer) og dette skjer ved alle slags temperaturer. Det er det umetta fettet som oksiderer, så matvarer med mye umetta fett har kort holdbarhet i fryseren også. Av kjøtt-typene er det svinekjøtt som har umetta fett og derfor kortest holdbarhet. Saltinnholdet påvirker også holdbarheten, da salt også fremmer harskning av fett. Salte svinekjøttprodukter har derfor kort holdbarhet i forhold til en reinsdyrstek med lite fett og fri for salt. De bearbeidete produktene, deiger, farser, kaker, pålegg osv. har kortere holdbarhet enn hele kjøttstykker. Når kjøttet er finfordelt vil mikroorganismene (som alltid er tilstede) få mye større overflate å angripe på og nedbrytningen vil gå mye fortere.

Kjøttstykket kan altså ikke bli giftig ved frysing, men det kan få dårligere kvalitet på grunn av harskning av fettet. I tillegg er et godt fryseresultat avhengig av god kjøttkvalitet før nedfrysing, god emballering og jevn lav temperatur i fryseren.

Takker for meget informativt svar! :-)

laguna1365380434

Står i bruksanvisningen til kjøleskapet. Men det har jo ganske mye å si hvordan maten ble behandlet før den havnet inni der også. Om den lå 1t i bilen i solsteika først og sånn.

Jeg hadde også styrt unna pølsene og ørretten ;-)

Ah..Kjøleskapet mitt kom hit som brukt og uten bruksanvisning..Derfor jeg ikke vet noe om dette altså..:-)

Fisken var suspekt. Jeg husker at den ble kjøpt inn til plutselig avlyst grilling i fjor..:-o

laguna1365380434

Hørte en gang at svin holdt seg 3 mnd i frysern.

Som deg har jeg lite peiling, kjøper ting og legger i frysern, spiser bare litt av og til, og tar en sjau i året hvor jeg kaster stort sett alt. Det hender vi graver fram noe hvis det er dårlig stelt ellers, og her om dagen spiste vi noen kyllingdingser som jeg ikke husker hva heter... som gikk ut på dato i januar. Det gikk helt fint.

Jo fetere det er jo kortere lagringstid har jeg hørt. Morsmelk holder seg i 3-6 mnd.

Jeg gjør det på ca samme måte som du..

Men grunnet årstid og generell opprydning tenkte jeg at fra NÅ, da skal det være orden i sysakene!

:-)

Jeg gjør det på ca samme måte som du..

Men grunnet årstid og generell opprydning tenkte jeg at fra NÅ, da skal det være orden i sysakene!

:-)

Ja sånn tenker jeg hver gang jeg rydder kjøkkenet (og stua for den del) at NÅ skal vi ha system.

Det funker bare av og til. Klærne på soverommet har ikke ligget på gulvet på et halvt år f.eks.

laguna1365380434

Ja sånn tenker jeg hver gang jeg rydder kjøkkenet (og stua for den del) at NÅ skal vi ha system.

Det funker bare av og til. Klærne på soverommet har ikke ligget på gulvet på et halvt år f.eks.

Det funker bare halveis her også..

Jeg bruker jo så satans lang tid når jeg skal systematisere og lage nyordning, at da er det noe annet som blir knallrotete og sabotasjeutsatt av typen mens jeg driver med mitt...;-)

Annonse

bugge -jenta

Dette er ikke akkurat svar på spørsmålet ditt, men forleden fant jeg et eple i en "studiesekk", i en plastpose, som har lagt der minst to mnd. Det så like fint og blankt ut. Hvis ikke det er skremmende vet ikke jeg. Hva er det de gjør med disse eplene?

Gjest MrPimmel

Dette er ikke akkurat svar på spørsmålet ditt, men forleden fant jeg et eple i en "studiesekk", i en plastpose, som har lagt der minst to mnd. Det så like fint og blankt ut. Hvis ikke det er skremmende vet ikke jeg. Hva er det de gjør med disse eplene?

Skar du det over?

Epler er meget holdbare i riktig temperatur og hvis skallet er fullstendig helt, og det ikke er støtt. En liten rift i skallet eller en liten bulk er nok til at hele eplet forfaller som et korthus.

Vi har gravenstein som fint kan spises rett fra treet langt ut på vintern, hvis ikke rådyra når opp.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...