Gjest matolje Skrevet 12. september 2005 Skrevet 12. september 2005 Hvorfor bør olivenoljen være kaldpresset? Er olivenolje som ikke er det farlig? Hvis det ikke står noe om det på flaska er den da varmpresset? Gjelder dette både olivenolje til steking og ellers? 0 Siter
Gyda Skrevet 12. september 2005 Skrevet 12. september 2005 Vanlig olivenolje: Alminnelig, lett eller mild olivenolje er en blanding av kaldpressede og raffinerte olivenoljer, altså olje som er ekstrahert på annet vis enn ved kaldpressing. Den har olivenoljens gode egenskaper, men er ikke av så høy kvalitet som jomfruoljene. Den er utmerket til steking, baking, frityr, dressinger og marinader. Virgin olivenolje Jomfruolje eller virgin olje er også en olivenolje av svært god kvalitet. Det er en kaldpresset olje fra første pressing, men inneholder litt mer av de frie fettsyrene. Likevel så lite at det ikke påvirker smaken i negativ retning. Det finnes også en jomfruolje som på fransk får tilnavnet «courante». Oljen stammer fra samme pressing, men er ikke av like høy kvalitet. En jomfru olivenolje er spesielt god i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. Extra virgin olivenolje eller ekstra jomfruolje, er en olivenolje av aller høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. Oljen kjennetegnes på fargen som varierer fra gyllen til klar grønn, og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen en mindre ren olivensmak og mer smak av olje. Smaken på extra virginoljen er kraftigere og mer karakteristisk enn smaken av andre olivenoljer som er fremstilt ved annengangs pressing eller ved varmebehandling. Den inneholder store mengder enumettet fett som minsker risikoen for hjerte-karsykdommer og som trolig også virker kreftforebyggende. Kaldpressede oljer er ikke varmebehandlet. Det er dette som særpreger kvaliteten, og de skal egentlig ikke varmebehandles igjen. En extra virgin olivenolje brukes derfor først og fremst kald og der smaken av oljen kommer til sin rett, i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. (Og alt dette har jeg saksa fra en side jeg fant på nettet.) 0 Siter
Gjest matolje Skrevet 12. september 2005 Skrevet 12. september 2005 Vanlig olivenolje: Alminnelig, lett eller mild olivenolje er en blanding av kaldpressede og raffinerte olivenoljer, altså olje som er ekstrahert på annet vis enn ved kaldpressing. Den har olivenoljens gode egenskaper, men er ikke av så høy kvalitet som jomfruoljene. Den er utmerket til steking, baking, frityr, dressinger og marinader. Virgin olivenolje Jomfruolje eller virgin olje er også en olivenolje av svært god kvalitet. Det er en kaldpresset olje fra første pressing, men inneholder litt mer av de frie fettsyrene. Likevel så lite at det ikke påvirker smaken i negativ retning. Det finnes også en jomfruolje som på fransk får tilnavnet «courante». Oljen stammer fra samme pressing, men er ikke av like høy kvalitet. En jomfru olivenolje er spesielt god i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. Extra virgin olivenolje eller ekstra jomfruolje, er en olivenolje av aller høyeste kvalitet. Den utvinnes ved førstegangs pressing og uten bruk av varme. Oljen kjennetegnes på fargen som varierer fra gyllen til klar grønn, og den inneholder maksimalt 1% frie fettsyrer. Større mengder frie fettsyrer gir oljen en mindre ren olivensmak og mer smak av olje. Smaken på extra virginoljen er kraftigere og mer karakteristisk enn smaken av andre olivenoljer som er fremstilt ved annengangs pressing eller ved varmebehandling. Den inneholder store mengder enumettet fett som minsker risikoen for hjerte-karsykdommer og som trolig også virker kreftforebyggende. Kaldpressede oljer er ikke varmebehandlet. Det er dette som særpreger kvaliteten, og de skal egentlig ikke varmebehandles igjen. En extra virgin olivenolje brukes derfor først og fremst kald og der smaken av oljen kommer til sin rett, i dressinger, marinader, over pasta og grønnsaker. (Og alt dette har jeg saksa fra en side jeg fant på nettet.) Sakset eller ikke: takk for grundig og oppklarende svar! 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.