Gå til innhold

To spørsmål om taushetsplikt


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg forsøker å skrive et essay om taushetsplikt (en pliktøvelse i håp om å bli ferdig med studiene før år 3000) og har i den forbindelse to spørsmål:

1. Da jeg var i praksis på BUP fikk jeg og min medstudent "fri" tilgang til alle journaler for klienter som vår veileder hadde behandlindlingskontakt med. Vi hadde selvfølgelig skrevet under taushetspliktsløfte - men jeg lurer allikevel på hvordan dette kan forsvares ut i fra at klientene ikke ble forespurt - og vi deltok ikke på noen måte i behandlingen av disse. (Vi fikk bla. også lese en journal til en klient som var utskrevet fra BUP - mens søsteren hans fortsatt var i behandling). Jeg synes selvfølgelig at det var interessant å få lese journaler på denne måten - men jeg ville mislikt det sterkt om det var jeg som var pasient at såpass mange andre fikk tilgang til min journal - uten at jeg var blitt forespurt.... Egentlig synes jeg det er mer krenkende overfor klienten at vi får lese journaler på denne måten, enn om vi hadde fått vært tilstede i samtaler. En slik tilstedeværelse ville klientene kunne ha reservert seg mot - mens denne journallesningen fikk de aldri vite om.

2. Som studenter har vi en gang i uken såkalt praksis-seminar på universitetet hvor vi drøfter ting vi har opplevd i praksis sammen med en professor fra vårt institutt. På disse seminarene blir det ofte fortalt om barn som noen har møtt - uten at det er mulig i noen særlig grad å anonymisere personopplysningene. Enkelte av praksisplassene har f.eks. kun 3-6 barn til behandling om gangen - og da skal det vanskelig gjøres å fortelle om barnas familieforhold uten av andre kan gjenkjenne fakta. (Jeg opplevde at sønnen til en bekjent av meg ble fortalt om - og gjettet med en gang hvem det gjaldt siden det kun er 3 barn på den avdelingen han er...) Er dette brudd på taushetsplikt? Som studenter har vi stort behov for å drøfte det vi opplever - men jeg er tilbøyelig til å mene at vi må nøye oss med å referere det som ikke er gjenkjennelig. Når jeg f.eks. har truffet et tvillingpar med samme svært sjeldne diagnose - og man sannsynligvis kanpt har flere tvillingpar som har denne diagnosen - så mener jeg at jeg ikke kan fortelle om disse barna (og særlig ikke om konflikter mellom barnas foreldre som jeg har fått kjennskap til gjennom lesing av journal uten å ha møtt hverken barn eller foreldre) selv om jeg utelater navnene...

Synspunkter mottas med takk - både mht. hvordan dette gjøres andre steder - og mht. det mer juridiske.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/19825-to-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-taushetsplikt/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nils Håvard Dahl, psykiater

1. Det kreves samtykke fra pasienten (eller foreldrene om pasienten er et barn) dersom studenter skal lese journalen.

2. Når kasus drøftes i en gruppe slik du beskriver, skal det anonymiseres på en slik måte at taushetsplikten ivaretas. Dersom dette ikke kan gjøres, må en velge et annet kasus.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...