Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Skrives det sånn? Hm... Vel, jeg skal ha gjester fredag og vi skal spise fondue (med forbehold om skrivefeil). Så langt har jeg kommet i planleggingen Det er mange år siden jeg spiste det sist, så jeg trenger noen tips til hva slags mat vi skal ha. Er det noe som egner seg ekstra bra/dårlig? Er dette egentlig så enkelt at selv mor klarer det? 0 Siter
Babette Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Morsom selskapslek: Du bruker sjokoladefondue og lar herrene dyppe stasten i kroppstemperert fondue. Så kan damene slikke sjokoladen av med bind for øynene og gjette hvem som er hvem. 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Med kjøtt eller ost? Hm - kan jeg ikke ha begge deler? Det er sånn raclette-del under som man kan smelte ost på - så jeg hadde tenkt å ha litt forskjellige oster til det. Men kan man ha ost oppi også? Blir ikke det klinete? 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Morsom selskapslek: Du bruker sjokoladefondue og lar herrene dyppe stasten i kroppstemperert fondue. Så kan damene slikke sjokoladen av med bind for øynene og gjette hvem som er hvem. Ja - hadde det ikke vært for at treåringen er tilstede, så hadde det garantert blitt desserten! Da hadde sikkert ikke gjestene stusset i det hele tatt 0 Siter
carma Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Jeg er mest fan av kjøttfondue. Bruk flere ulike typer kjøtt - både okse, lam og svin - kjøttet må være mørt. Oliven, pickles, sølvløk o.l. er også godt til. Lag sauser/dipper i forskjellige smaker. (Disse skal serveres kalde.) Lag en god salat og f.eks. gratinerte poteter til dersom det skal bli en middag av det. En god rødvin er et must :-) *sulten* 0 Siter
serendipity Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Hm - kan jeg ikke ha begge deler? Det er sånn raclette-del under som man kan smelte ost på - så jeg hadde tenkt å ha litt forskjellige oster til det. Men kan man ha ost oppi også? Blir ikke det klinete? Ok. da er det kjøtt fondue (dere steker/friterer kjøttet i olje) om det er ost, så dypper dere loff/brød biter i smeltet ost oppi gryta. Ulike typer kjøtt (jeg marinerer noe av det ofte). Ved siden av bruker vi pickles (dette tar vi ikke oppi gryta som regel, ettersom ikke alt blir like vellykket å fritere) av ulike slag, oppskåret paprika, cherry tomater, champingnon, løk. Så en saus (ofte bruker vi rødvinssaus), ris eller poteter (oftest ris), gjerne en frisk grønn salat og evt. brød til. 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Jeg er mest fan av kjøttfondue. Bruk flere ulike typer kjøtt - både okse, lam og svin - kjøttet må være mørt. Oliven, pickles, sølvløk o.l. er også godt til. Lag sauser/dipper i forskjellige smaker. (Disse skal serveres kalde.) Lag en god salat og f.eks. gratinerte poteter til dersom det skal bli en middag av det. En god rødvin er et must :-) *sulten* Akkurat - så det blir som raclette, forskjellig kjøtt og grønsaker, sauser og dip, og salat/børd/potetrett ved siden av. Takk 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Ok. da er det kjøtt fondue (dere steker/friterer kjøttet i olje) om det er ost, så dypper dere loff/brød biter i smeltet ost oppi gryta. Ulike typer kjøtt (jeg marinerer noe av det ofte). Ved siden av bruker vi pickles (dette tar vi ikke oppi gryta som regel, ettersom ikke alt blir like vellykket å fritere) av ulike slag, oppskåret paprika, cherry tomater, champingnon, løk. Så en saus (ofte bruker vi rødvinssaus), ris eller poteter (oftest ris), gjerne en frisk grønn salat og evt. brød til. Flott, takk Kan man bruke samme konseptet til ostefondue? Bare smelte ost oppi i gryte - og så dyppe ting som er godt med ost på oppi der? Eller sjokolade? 0 Siter
serendipity Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Flott, takk Kan man bruke samme konseptet til ostefondue? Bare smelte ost oppi i gryte - og så dyppe ting som er godt med ost på oppi der? Eller sjokolade? Jepp, men du må blande olje i osten også. Port Salut er kjempe godt å bruke. Man må bruke en ost, eller ostebalnding som har litt mye smak. Dessuten tror jeg at temperaturen må være lavere når du lager ostefondue. Jeg har aldri laget med sjokolade, kun spist som andre har laget i stand. 0 Siter
Patsi Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Å NAM! Fondue er det absolutt beste jeg vet! Du må ha godt og mørt biffkjøtt, helst frityrstekt i de gammeldagse fonduegrytene - de putrer så koselig. I tillegg må du ha: Loff Agurk Tomat Asparges Chips (salt og pepper) Og så må du alltid bruke ekstremt mye salt og pepper på. Etter du er ferdig med å spise skal det alltid ligge en sånn liten saus på tallerkenen som er blanding av kjøttsaft, rømme og pepper :-) *sulten* 0 Siter
serendipity Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Jepp, men du må blande olje i osten også. Port Salut er kjempe godt å bruke. Man må bruke en ost, eller ostebalnding som har litt mye smak. Dessuten tror jeg at temperaturen må være lavere når du lager ostefondue. Jeg har aldri laget med sjokolade, kun spist som andre har laget i stand. Mente ikke olje.. Væske, mente jeg . Altså i form av hvitvin eller eplecider el. l. og så må du ha ca. 1 ss maizenna utrørt i 1 ss vann. Hvit pepper ogs gjerne revet muskatt. Jeg pleier også å gni inn gryta med hvitløk. Store terninger av brød eller loff (kan godt ristes i stekeoven). 0 Siter
serendipity Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Flott, takk Kan man bruke samme konseptet til ostefondue? Bare smelte ost oppi i gryte - og så dyppe ting som er godt med ost på oppi der? Eller sjokolade? Mente ikke olje.. Væske, mente jeg . Altså i form av hvitvin eller eplecider el. l. og så må du ha ca. 1 ss maizenna utrørt i 1 ss vann. Hvit pepper ogs gjerne revet muskatt. Jeg pleier også å gni inn gryta med hvitløk. Store terninger av brød eller loff (kan godt ristes i stekeoven). 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Mente ikke olje.. Væske, mente jeg . Altså i form av hvitvin eller eplecider el. l. og så må du ha ca. 1 ss maizenna utrørt i 1 ss vann. Hvit pepper ogs gjerne revet muskatt. Jeg pleier også å gni inn gryta med hvitløk. Store terninger av brød eller loff (kan godt ristes i stekeoven). Du verden - dette åpnet en ny verden for meg 0 Siter
serendipity Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Du verden - dette åpnet en ny verden for meg Glad for å kunne innvie deg i denne herlig verdenen ;-) 0 Siter
cecily Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Glad for å kunne innvie deg i denne herlig verdenen ;-) Når det møtet jeg skisserte kommer til virkelighet, så syns jeg at du skulle invitere meg på en slik middag som dette. 0 Siter
morsan Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Du verden - dette åpnet en ny verden for meg ostefondue er veldig godt! En rett som sveitserne visstnok fant opp etter å ha vært innesnødd i sine chaleter, og brødet begynte å bli tørt og osten gammel! ;-) Men ostefondue er noe helt annet enn kjøttfondue, da. Man bruker gjerne en keramisk form til ostefondue - ikke jerngryte/stålgryte. Som serendipity gnir vi inn m hvitløk, har oppi hvitvin og smelter revet ost oppi. Når osten er ferdig smeltet må man ha i noe for å tykne det hele. Vi bruker potetmel, men vi rører det ikke ut i vann men i gin. Det setter en herlig smak på. Og så bør du krydre. vi bruker stort sett bare pepper og muskatnøtt, men har også hørt om dem som krydrer med provencalske krydder. jeg har faktisk også hørt om en "engelsk" variant,hvor man bruker øl istedenfor hvitvin, men jeg har aldri prøvd det selv. 0 Siter
laban Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 ostefondue er veldig godt! En rett som sveitserne visstnok fant opp etter å ha vært innesnødd i sine chaleter, og brødet begynte å bli tørt og osten gammel! ;-) Men ostefondue er noe helt annet enn kjøttfondue, da. Man bruker gjerne en keramisk form til ostefondue - ikke jerngryte/stålgryte. Som serendipity gnir vi inn m hvitløk, har oppi hvitvin og smelter revet ost oppi. Når osten er ferdig smeltet må man ha i noe for å tykne det hele. Vi bruker potetmel, men vi rører det ikke ut i vann men i gin. Det setter en herlig smak på. Og så bør du krydre. vi bruker stort sett bare pepper og muskatnøtt, men har også hørt om dem som krydrer med provencalske krydder. jeg har faktisk også hørt om en "engelsk" variant,hvor man bruker øl istedenfor hvitvin, men jeg har aldri prøvd det selv. Potetmel utrørt i gin? Sper du kjøttkakedeigen med dette også? 0 Siter
Gjest Persille Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 ostefondue er veldig godt! En rett som sveitserne visstnok fant opp etter å ha vært innesnødd i sine chaleter, og brødet begynte å bli tørt og osten gammel! ;-) Men ostefondue er noe helt annet enn kjøttfondue, da. Man bruker gjerne en keramisk form til ostefondue - ikke jerngryte/stålgryte. Som serendipity gnir vi inn m hvitløk, har oppi hvitvin og smelter revet ost oppi. Når osten er ferdig smeltet må man ha i noe for å tykne det hele. Vi bruker potetmel, men vi rører det ikke ut i vann men i gin. Det setter en herlig smak på. Og så bør du krydre. vi bruker stort sett bare pepper og muskatnøtt, men har også hørt om dem som krydrer med provencalske krydder. jeg har faktisk også hørt om en "engelsk" variant,hvor man bruker øl istedenfor hvitvin, men jeg har aldri prøvd det selv. *printer ut* Tusen takk! 0 Siter
morsan Skrevet 10. januar 2006 Skrevet 10. januar 2006 Potetmel utrørt i gin? Sper du kjøttkakedeigen med dette også? Det hadde kanskje vært en god idé! ;-) Bare så synd at alkoholen fordamer ved noen-og-søtti grader! *S* 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.