Gjest mirakel*2 Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 vi var invitert på spekemat-middag hos svigersene. De vet ikke at jeg er gravid. Der var det masse mat som jeg ble veldig usikker på. Jeg mener å ha hørt at en skal holde seg unna spekemat. Hva er det egentlig vi ikke kan spise? Husker ingenting fra forrige svangerskap. 0 Siter
citygirl Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg. Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen) Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt. Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå. Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc. Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt. 0 Siter
Atene Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg. Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen) Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt. Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå. Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc. Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt. Spekemat er jo rått kjøtt (saltet og tørket). Derfor spurte jeg legen sist jeg var gravid, men han visste ikke, og ba meg ringe Statens institutt for folkehelse, og fortelle ham hva svaret ble etterpå. Svaret var at det er ikke funnet toxoplasmose i norsk spekemat, men at man skulle være forsiktig med endel italienske pølser. 0 Siter
Gjest mirakel*2 Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg. Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen) Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt. Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå. Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc. Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt. myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter 0 Siter
citygirl Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter Jeg vet ikke sikkert hvor disse listeriabasiluskene trives best, men jeg styrte for sikkerhetsskyld unna alle sånne mykoster. De blå gikk helt av seg selv å unngå, jeg hater sånne muggoster:-) Men jeg spiste masse spekemat (fordi jeg ikke tenkte på at det ikke var lurt og ikke hadde lest noe om det) Ble tørst og samla på masse vann i kroppen, men ellers gikk det jo bra. 0 Siter
citygirl Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 http://matportalen.no/Emner/Gravide Her er info fra myndighetene, alle rådene mine var ikke helt oppdatert, ser jeg:-) Det var f.eks ikke så strengt om myke oster:-) 0 Siter
Sofline Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 Jeg vet ikke sikkert hvor disse listeriabasiluskene trives best, men jeg styrte for sikkerhetsskyld unna alle sånne mykoster. De blå gikk helt av seg selv å unngå, jeg hater sånne muggoster:-) Men jeg spiste masse spekemat (fordi jeg ikke tenkte på at det ikke var lurt og ikke hadde lest noe om det) Ble tørst og samla på masse vann i kroppen, men ellers gikk det jo bra. Spekemat skal ikke spises med mindre det har vært frosset ned først. 0 Siter
Gjest mirakel*2 Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 http://matportalen.no/Emner/Gravide Her er info fra myndighetene, alle rådene mine var ikke helt oppdatert, ser jeg:-) Det var f.eks ikke så strengt om myke oster:-) Tusen takk for linken! Den var nyttig. Jeg er glad jeg ikke tok røkelaksen hos svigersene. Jeg vil ikke ta noen sjanser. 0 Siter
Sofline Skrevet 23. februar 2006 Skrevet 23. februar 2006 Tusen takk for linken! Den var nyttig. Jeg er glad jeg ikke tok røkelaksen hos svigersene. Jeg vil ikke ta noen sjanser. Men senere når dere har fortalt om de lykkelige omstendighetene, kan dere be dem fryse den ned først... :-) 0 Siter
Mirabell Skrevet 24. februar 2006 Skrevet 24. februar 2006 myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter Smelteoster og tubeoster er HELT trygt! Det er mer ost av typen Camembert, Brie, Blue Castello osv. som man skal være litt påpasselig med. 0 Siter
Mirabell Skrevet 24. februar 2006 Skrevet 24. februar 2006 Men senere når dere har fortalt om de lykkelige omstendighetene, kan dere be dem fryse den ned først... :-) Det hjelper ikke å fryse røkelaks! Frysing tar toxo, men ikke listeria. 0 Siter
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.