Gå til innhold

Kan dere hjelpe meg med en "fy-matliste"?


Anbefalte innlegg

Gjest mirakel*2

vi var invitert på spekemat-middag hos svigersene. De vet ikke at jeg er gravid. Der var det masse mat som jeg ble veldig usikker på. Jeg mener å ha hørt at en skal holde seg unna spekemat.

Hva er det egentlig vi ikke kan spise? Husker ingenting fra forrige svangerskap.

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/219887-kan-dere-hjelpe-meg-med-en-fy-matliste/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt

Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg.

Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen)

Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt.

Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå.

Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc.

Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt.

Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt

Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg.

Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen)

Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt.

Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå.

Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc.

Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt.

Spekemat er jo rått kjøtt (saltet og tørket).

Derfor spurte jeg legen sist jeg var gravid, men han visste ikke, og ba meg ringe Statens institutt for folkehelse, og fortelle ham hva svaret ble etterpå.

Svaret var at det er ikke funnet toxoplasmose i norsk spekemat, men at man skulle være forsiktig med endel italienske pølser.

Gjest mirakel*2

Obs pga listeriabakterier: unngå muggost, myk ost, patéer, upasteurisert melk, dårlig stekt eller kokt kjøtt

Obs pga salmonellafare; ikke godt nok stekt kylling eller rå egg.

Obs toxoplasmose; unngå dårlig stekt eller kokt kjøtt (ingen fare hvis frossent på forhånd, det dreper toxoen)

Vær ekstra nøye på kjøkkenhygiene. Vask grønnsaker og frukter som har vært i kontakt med jord godt.

Bruk ikke samme skjørebrett til rått kjøtt/fisk og til matvarer som ikke skal varmes (f.eks salat) etterpå.

Også finnes det ørten kjerringråd, tror jeg, mht allergier etc.

Spekemat ikke bra? Har jeg ikke tenkt over, mulig det er rett. Får se hva resten av dolerne har hørt om det. Det er jo ofte røkt, selv om det ikke er kokt/stekt.

myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter

myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter

Jeg vet ikke sikkert hvor disse listeriabasiluskene trives best, men jeg styrte for sikkerhetsskyld unna alle sånne mykoster. De blå gikk helt av seg selv å unngå, jeg hater sånne muggoster:-)

Men jeg spiste masse spekemat (fordi jeg ikke tenkte på at det ikke var lurt og ikke hadde lest noe om det) Ble tørst og samla på masse vann i kroppen, men ellers gikk det jo bra.

Annonse

Jeg vet ikke sikkert hvor disse listeriabasiluskene trives best, men jeg styrte for sikkerhetsskyld unna alle sånne mykoster. De blå gikk helt av seg selv å unngå, jeg hater sånne muggoster:-)

Men jeg spiste masse spekemat (fordi jeg ikke tenkte på at det ikke var lurt og ikke hadde lest noe om det) Ble tørst og samla på masse vann i kroppen, men ellers gikk det jo bra.

Spekemat skal ikke spises med mindre det har vært frosset ned først.

Gjest mirakel*2

http://matportalen.no/Emner/Gravide

Her er info fra myndighetene, alle rådene mine var ikke helt oppdatert, ser jeg:-) Det var f.eks ikke så strengt om myke oster:-)

Tusen takk for linken! Den var nyttig.

Jeg er glad jeg ikke tok røkelaksen hos svigersene. Jeg vil ikke ta noen sjanser.

myk ost nevner du. Gjelder det også disse bacon-ostene ol. på tube? Eller naturell, pepper, urter-oster osv....de i små firkantete pakker. Husker ikke hva de heter

Smelteoster og tubeoster er HELT trygt! Det er mer ost av typen Camembert, Brie, Blue Castello osv. som man skal være litt påpasselig med.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...