Gå til innhold

Gilde og graviditet


Anbefalte innlegg

Gjest pinga76
Skrevet

Er gravid i uke 12. Har spist karbonadedeig fra Gilde med det ulykksalige nummeret selvsagt. Maten ble ordentlig varmebehandlet først. Har særlig dagen etter inntak vært plaget m løs mage i nå snart tre døgn. Dog kun ca tre ganger i døgnet. Ingen smerter, feber eller blod det jag kan se. Avføring hovedsaklig etter matinntak. Grei almtilstand m unntak av forkjølelse. Trodde egentlig mageprobl kom av langvarig obstipasjon som begynte å rette seg, har opplevd dette tidligere. Men, blir nå usikker. Blir litt redd for at mor kan få lette symptomer mens foster kanskje kan få skader?

Skrevet

Ring legen og hør om dette kan være farlig for fosteret.

Trine Endsjø, jordmor
Skrevet

Så vidt jeg har forstått, er det snakk om at denne bakterien,en spesiell type e-coli bakterier, gir symptomer på matforgiftning og har hatt svært alvorlige konsekvenser for noen små barn. Jeg har aldri hørt at e-coli kan være skadelig for fosteret hvis mor får det i seg. Jeg vil likevel sende spørsmålet videre til forum for infeksjonsmedisin hvor lege svarer på spørsmål.

Skrevet

Jeg forstår at du er urolig, og ser at du skal få svar fra infeksjonsmedisiner. Mens du venter på svar, ville jeg bare nevne at bakterien dør ved 72*C (ble sagt på nyhetene), dvs. at ved steking koking skal det være trygt.

Jeg har heller aldri hørt at E.Coli er farlig for gravide, og jeg tror vi ville hørt det om den var farlig, den er tross alt ganske vanlig!

Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi
Skrevet

Hei,

Jeg beklager at dette har tatt litt tid. Ditt spørsmål ble etterhvert overført til meg. Jeg svarer på spørsmål i DOL som berører problemer omkring infeksjonssykdommer. Og ditt spørsmål gjelder det:kan infeksjon av en gravid mor med dette "Gilde-kjøttdeig-bakterie" forårsake skade på fosteret.

Det er ingen lett spørsmål å svare på.Jeg har brukt ganske mye tid på å finne relevant litteratur og snakke med eksperter på området. For å ta det siste først: ingen av dem hadde noe klart svar. Det står ikke omtalt i flere nye store bøker om infeksjonssykdommer. Dette kan rimeligvis tolkes slik at det representerer ingen stort problem, og forekommer ikke ofte nok til at det blir beskrevet.

Da jeg lette etter opplysninger om dette i spesialliteratur fant jeg noe som er i høy grad relevant og kan virke beroligende. Jeg skal forsøke å beskrive det for deg slik at du forstår litt nærmere:

Bakterien som forårsaker denne sykdommen gjør det ved at et spesielt protein reagerer med enkelte celler som finnes i tarmen og nyrene. Proteinet kan ødelegge cellene. For å reagere med nyrecellene må proteinet transporteres dit med blodsirkulasjonen. I et part artikler er det beskrevet at denne transporten foregår ved at det aktuelle proteinet fester seg til hvite blodlegemer og at disse reagerer med nyrecellene. Og her kommer poenget: blodlegemer greier ikke å trenge gjennom morkaken som omgir og beskytter fosteret. Derfor kommer heller ikke det aktuelle bakterieproteinet frem til fosteret og derved ingen skade.

Detter var kanskje litt komplisert, men jeg synes det er riktig å gi et vellbegrunnet svar på et spørsmål som er så viktig for deg.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...