Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Mine erfaringer er at det er best med:

- glatte fronter

- mer skuffer enn skap

- kjølehjørne (jippiii)

- stekeovn/mikro i høyde

- rikelig med benkeplass

- dyp og stor oppvaskkum (den ene)

- overskap som går helt opp til taket (ingen glippe mellom skap og tak)

- høyskap til mopp, sopebrett etc.

- i de skap du måtte ha; stålrister som du kan trekke ut fremfor faste plater

Godt kjøkken!!

Fortsetter under...

  • Svar 67
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Goliath

    10

  • KaVa

    8

  • Velouria

    5

  • laban

    3

Mest aktive i denne tråden

Jeg er i planleggingsfasen som deg. Vi skal bygge på kjøkkenet så jeg får stooor plass og gleder meg stort. Foreløpig så ser det ut til av vi velger et Ikea kjøkken(faktum vanilje).

Vår også foreløpige plan er:

En slags "kjøkkenøy" som deler av kjøkken/spiseplass(kjøkkenet blir i en hestesko hvorav ene delen er uten "vegg", en stor vask (slik at det er plass til å vaske f.eks. pinnekjøttkjelen, stekebrett o.l. uten å knote så altfor mye.

Komfyren blir i hjørnet og jeg skal ha ihvertfall ett gassbluss og resten keramisk topp. Jeg skal ha minimalt med overskap (synes det er noe herk å stå å jobbe med overskap i "panna", skal heller ha noe hyller. Et stort vindu(har flott utsikt) over deler av arbeidsbenken.

Og, så noe genialt..skal ha tallerkner i skuff. Jeg sliter med vonde skuldre og armer og tenker at jo mindre som må løftes "over skulderhøyde" jo bedre blir det for armene mine.

Og, så tenker jeg på om jeg skal ha to stekovner eller om jeg skal ha en stor (80 cm).

Nå skal det sies at jeg bruker kjøkkenet mitt MYE...deler av "arbeidsdagen" foregår der ifb. med produksjon av varer for salg.

Og, så kommer drømmen da....benkeplate i stein....helt usansynlig dyrt, men kanskje jeg kan klare å få det ihvertfall på "øya".

Forresten, har du sett at på Ikea.no så kan du gå inn å "bygge" ditt eget kjøkken og se hvordan det blir?

Lykke til.

Jepp - jeg har både sett, lastet ned og tegnet omtrent 20 forslag - med fjerning av vegger, flytting av vinduer og you name it. arlig, det programmet ;-)

Har nettopp investert i nytt kjøkken selv, så selv om du ber om tilbakemelding fra husmødre her, så skal du få et fra en mann også:-)

Hvilket kjøkkenmerke har dere?

Vi tegnet og designet kjøkkenet selv (hver minste detalj - intet som måtte være standard eller standardmål), og fikk det produsert i Latvia av en møbelsnekker der.

Er dere fornøyde?

Meget!

har dere noen smarte løsninger dere er spesielt fornøyd med?

Masse:-) Utformingen av glassene i overskapene, og vitrineskapene over kjøkkenvinduet. Eget hjørne for kaffetrakter, inklusive lite skap for kaffe/filter/sukker og annet kaffetilbehør. Barløsningen (som deler en ellers åpen kjøkkenløsning mot spisestuen) med åpne vinhyller, lukkede flaskehyller, andre egnede skap og skuffer for alt av "bartilbehør". Benkeplater rundt hele kjøkkenet praktisk inndelt til ulike oppgaver - f.eks en del med "grunne" underskap (40 cm) for mesteparten av alle elektriske kjøkkenmaskiner/brødrister/toaster etc, med tilhørende stikkontakter under overskap mm. Dimbare spottere under alle overskap og innerst i hjørnet på avtrekkshetta (hjørneløsning for komfyr og platetopp - i alt 14 spottere i underskap + 4 spottere i taket). Og en rekke andre detaljer i skap og skuffer med tanke på plassering, innhold etc. Til sammen 38 skuffer og skap, og kjøkkenet er ca 16 kvadratmeter stort.

Har dere kjøkkenøy - hva er bra/dårlig med en sådan?

Nei - valgte heller å ha benkeplater rundt hele kjøkkenet (minus åpningen inn ved siden av barløsningen, og der kjøleskapet står - naturlig nok:-)

Hvilken farge har dere? (vil ikke ha hvit eller knallrød, ellers åpen for det meste) - og hva anbefaler dere?

Bjørk natur i alle fronter. Sort granitt benkeplate, med sølvislett/-skimmer. Glatte fronter, men med liggende tre i over og underkant (7 cm høye) og stående tre i midtpartiet. 25 mm tykke skap og skuffefronter i heltre. Kjøleskap, micro og innebygd komfyr i rustfritt stål - det samme med alle håndtak. Innebygd oppvaskmaskin med front som for resten av kjøkkenet (bjørk).

Hvordan er kvaliteten på kjøkkenet deres?

Vi var litt spente, men ble meget positivt overrasket. Alt er lagd svært solid, og med meget godt kvalitet også på hengsler. Slipper du skuffene under 5 cm åpne, så går de igjen av seg selv.

Møbelsnekkeren og en medhjelper kom selv (sammen med kjøkkenet) og monterte det. Monteringen tok 5 dager.

Men det mest morsomme er å kunne designe hele kjøkkenet selv, akkurat som du vil ha det - og så få et kjøkken som ingen andre har.

Og prisen.....? Tror du kan finne rimligere kjøkken på IKEA i samme størrelse, men kanskje ikke hvis du også skal betale for å få det montert....:-)

Hørtes kjempespennende ut! Hvordan gikk dere fram for å bestille dette? Hvor fant dere møbelsnekkeren?

Høres ut som du har tenkt mye, og siden du skal bruke kjøkkenet mye har jeg to tips til deg:

Hvis du vurderer gass, bør du også sjekke ut induksjon. Vi har induksjonstopp, og 2 av platene har Booster-fuksjon. Kjemperadig! Helt herlig å kunne koke ting fort opp, for så å redusere varmen til akkurat så varmt det skal være. Småkoking av saus er ikke lenger bare en setning på sauspakka!

Det andre er det med benkeplate. Om du vurderer stein, må du også tenke litt på corean. Corean har akkurat samme funksjonene som stein, men det er et dødt materiale som ikke krever vedlikehold slik stein gjør. Dessuten, stein er "porøst" og du kan få endel hakk (som gjør benken til en bakteriebombe). Det greier du ikke med corean med mindre du går på med meisel og hammer.

Det var bare det jeg ville si...

Hvordan går man fram for å få en corean plate - og er ikke det noe innihampen dyrt? (kanskje ikke dyrere enn stein, da)

Tusen takk for alle svarene! Jeg fikk mange gode tips og ideer - her er noe av det jeg tar med meg videre:

Takhøyde skap (var forsåvidt planlagt)

Ovn og micro i høyskap (også bekreftelse av opprinnelig plan)

Mange skuffer i stedet for skap.

Sjekke corean-plater og steinplater til kjøkkenøy/barløsning.

Eget skap med sjalusidør til kjøkkenmaskin.

Sjekke om det går an å få en møbelsnekker til å lage mitt eget kjøkken (veldig skummelt, synes jeg - men verdt å sjekke)

Enkle tredører uten profil.

Gjest Mom33

Hvordan går man fram for å få en corean plate - og er ikke det noe innihampen dyrt? (kanskje ikke dyrere enn stein, da)

Prisen ligger på stein-nivå, derfor foreslo jeg det for sofie35.

Vi brukte totalleverandør på kjøkkenet, så det var de som foreslo og bestilte coreanplate til oss.

Det er helt nydelig å bake på, altså, noe helt annet enn "vanlig" benk.

Annonse

Gjest Mom33

Har nettopp investert i nytt kjøkken selv, så selv om du ber om tilbakemelding fra husmødre her, så skal du få et fra en mann også:-)

Hvilket kjøkkenmerke har dere?

Vi tegnet og designet kjøkkenet selv (hver minste detalj - intet som måtte være standard eller standardmål), og fikk det produsert i Latvia av en møbelsnekker der.

Er dere fornøyde?

Meget!

har dere noen smarte løsninger dere er spesielt fornøyd med?

Masse:-) Utformingen av glassene i overskapene, og vitrineskapene over kjøkkenvinduet. Eget hjørne for kaffetrakter, inklusive lite skap for kaffe/filter/sukker og annet kaffetilbehør. Barløsningen (som deler en ellers åpen kjøkkenløsning mot spisestuen) med åpne vinhyller, lukkede flaskehyller, andre egnede skap og skuffer for alt av "bartilbehør". Benkeplater rundt hele kjøkkenet praktisk inndelt til ulike oppgaver - f.eks en del med "grunne" underskap (40 cm) for mesteparten av alle elektriske kjøkkenmaskiner/brødrister/toaster etc, med tilhørende stikkontakter under overskap mm. Dimbare spottere under alle overskap og innerst i hjørnet på avtrekkshetta (hjørneløsning for komfyr og platetopp - i alt 14 spottere i underskap + 4 spottere i taket). Og en rekke andre detaljer i skap og skuffer med tanke på plassering, innhold etc. Til sammen 38 skuffer og skap, og kjøkkenet er ca 16 kvadratmeter stort.

Har dere kjøkkenøy - hva er bra/dårlig med en sådan?

Nei - valgte heller å ha benkeplater rundt hele kjøkkenet (minus åpningen inn ved siden av barløsningen, og der kjøleskapet står - naturlig nok:-)

Hvilken farge har dere? (vil ikke ha hvit eller knallrød, ellers åpen for det meste) - og hva anbefaler dere?

Bjørk natur i alle fronter. Sort granitt benkeplate, med sølvislett/-skimmer. Glatte fronter, men med liggende tre i over og underkant (7 cm høye) og stående tre i midtpartiet. 25 mm tykke skap og skuffefronter i heltre. Kjøleskap, micro og innebygd komfyr i rustfritt stål - det samme med alle håndtak. Innebygd oppvaskmaskin med front som for resten av kjøkkenet (bjørk).

Hvordan er kvaliteten på kjøkkenet deres?

Vi var litt spente, men ble meget positivt overrasket. Alt er lagd svært solid, og med meget godt kvalitet også på hengsler. Slipper du skuffene under 5 cm åpne, så går de igjen av seg selv.

Møbelsnekkeren og en medhjelper kom selv (sammen med kjøkkenet) og monterte det. Monteringen tok 5 dager.

Men det mest morsomme er å kunne designe hele kjøkkenet selv, akkurat som du vil ha det - og så få et kjøkken som ingen andre har.

Og prisen.....? Tror du kan finne rimligere kjøkken på IKEA i samme størrelse, men kanskje ikke hvis du også skal betale for å få det montert....:-)

Hvordan er det hvis f.eks. noe går i stykker eller dere vil supplere/bytte ut noe?

Kjenner til noen som gjorde tilsvarende i Estland, det gikk ikke riktig så bra kan man si...

Tusen takk for alle svarene! Jeg fikk mange gode tips og ideer - her er noe av det jeg tar med meg videre:

Takhøyde skap (var forsåvidt planlagt)

Ovn og micro i høyskap (også bekreftelse av opprinnelig plan)

Mange skuffer i stedet for skap.

Sjekke corean-plater og steinplater til kjøkkenøy/barløsning.

Eget skap med sjalusidør til kjøkkenmaskin.

Sjekke om det går an å få en møbelsnekker til å lage mitt eget kjøkken (veldig skummelt, synes jeg - men verdt å sjekke)

Enkle tredører uten profil.

Hei, jeg har ikke lest de andre svarene dine, men vil bare si hva jeg er mest misfornøyd med på vårt kjøkken:

Oppvaskkummen! Vi har en slik med en stor kum og en veldig liten og smal. Veldig dumt! Man får nesten ikke skylt av tallerknene uten at det renner utover benken.

Ellers henger jeg meg på at skapene bør gå til taket. Skapplass får du ikke nok av!

Hørtes kjempespennende ut! Hvordan gikk dere fram for å bestille dette? Hvor fant dere møbelsnekkeren?

Det var litt tilfeldig. Møtte en kamerat jeg ikke hadde sett på flere år på en bursdagsfeiring. Og så viser det seg at hans svigerfar er møbelsnekker i Latvia (har bl.annet hatt ansvaret for oppussing av det latviske slottet).

Men det er kjøkken som er hans store "lidenskap", og etter at datteren hans flyttet hit for 8 år siden, så har de drodlet på tanken om å starte en form for familiebedrift (produsere håndlagde kjøkken i Latvia for det norske markedet).

De startet for et par år siden. Og har hatt fullt opp siden den gang kun med produksjon til venner og bekjente i Norge. De er kun 2 personer, og klarer bare å lage 8 - 10 kjøkken i året.

Men det var utrolig morsomt å designe og tegne kjøkkenet selv. Det er først da du forstår hvor mye detaljer som inngår i et middels stort kjøkken! Som jeg nevnte i forrige innlegg - intet er standard, så du må tegne absolutt alt selv. Utrolig hvor mye som må målsettes!

Vi tittet i en masse kjøkkenkataloger, og fant mange ideer som vi adoptere og tilpasset/justerte og målsatte så det passet inn i vårt kjøkken. Og så fant vi en del helt egne løsninger. F.eks hjørnehetta (og barløsningen) tegnet vi helt fra "scratch".

La også ved en del bilder fra kataloger som forklaring på hvordan "den og den" detaljen skulle se ut - men med våre mål.

Men det tok oss 3 måneder bare å tegne kjøkkenet ferdig:-)

12 A3 tegninger, 20 A4 tegninger samt ulike bilder som vedlegg med referanse til tegningene (husk at alt må tegnes sett forfra, ovenfra og fra siden).

Og så kom møbelsnekkeren på besøk og tok en befaring/kontrollmålinger - tegningene kontra kjøkkenarealet. Han hadde også noen forslag til noen mindre endringer som kom godt med - ikke minst med tanken på problemstillingen rundt det å montere inn et kjøkken som blir som å putte en "boks inn i en litt større boks".

For det som kanskje er mest "spesielt" ved vårt kjøkken er at skroget/benkeplatene dekker alle vegger, og da har du intet å justere på. Det er en løsning du svært skjelden ser (har ikke sett det enda, og jeg har etterhvert forstått hvorfor).

For da må det være svært nøyaktige mål, så ikke den minste boksen (selve kjøkkenbenkene/skroget som dekker alle veggene) ender opp bittelite større en tilgjengelig areal. For DA har du et problem.....:-)

Men tilpassningen ble så bra at vi ikke en gang behøvde å liste mellom vegg og benkeplater noe sted (veggflisene som vi monterte i etterkant dekket godt det lille gapet mellom vegg og benkeplater som var).

Og alle vinkler ble perfekt (intet "gap" i skjøtene på benkeplatene).

Overskapene går helt opp til taket, og det som ble igjen av vegg som ikke dekkes av underskap eller overskap (mellom nevnte skap, og litt på begge sider av hjørnekomfyrhetta - for at den ikke skulle bli for "massiv, fremtredende og volumiøs") la vi veggfliser på.

Men jeg forstår din skepsis med å klare å finne en flink møbelsnekker som du kan stole på. Og hadde vi brukt en norsk, så ville kjøkkenet ha blitt mange ganger dyrere. Både materialene, og ikke minst timeprisen, er mange ganger høyere i Norge.

Vi fikk taksert kjøkkenet etterpå (av en megler for sikkerhets skyld - i tillfelle vi skulle få brukt for det i et forsikringsoppgjør i fremtiden ved en potensiell skade). Inklusive hvitevarer så ble taksten på 300 tusen......

Og det er ca 3 ganger mer enn hva vi totalt sett betalte for absolutt alt - inkl. det elektriske, fliser, arbeid og hvitevarer (som jeg også er så heldig å få gode rabatter på).

Mye jobb var det, men så absolutt verdt det:-)

Jeg rekker ikke å skrive eller lese noe særlig her nå, men jeg kopierer et tidligere svar jeg har lagt ut om temaet kjøkken. Jeg har skiftet kjøkken tre ganger med forskjellig utgangspunkt (en blokkleilighet, en hytte og der vi nå bor). Men det begynner å bli en stund siden, så merker etc. vil jeg ikke gå inn på.

Her er det jeg har skrevet før:

Ikke velg fronter (dører) med fyllinger eller riller, glatte flater samler mindre støv og fett.

Velg takhøye overskap, så slipper du å vaske toppene.

Åpne hyller med hengende hager av hvitløk og frukt ser fint ut i brosjyrene, men i virkeligheten er det best å få ting bak en dør. Unngå i hvert fall slike åpne elementer i området rundt komfyren.

Tenk på arbeidsplasser når du velger skaptyper og plassering. Du skal stå ved komfyren uten å ha for lang vei til skapet der kjelene er, stå ved kjøleskapet og smøre brødskiver uten for lang vei til skuffen med kniver og ostehøvel, osv.

Tenk på at skuffer skal trekkes ut og skapdører skal åpnes, kanskje også når det sitter noen ved kjøkkenbordet. Det er viktig å plassere skap-elementene riktig.

Ha godt med "avlastningsplass" rundt komfyren. Tenk deg at du står der med tre kjeler og én av dem koker over, hva gjør du da, og hvor kommer sølet?

Hjørneskap med kjelekarusell, sokkelskuffer og dype kolonialskuffer som kan trekkes langt ut, er ting som skaper orden og sparer plass. Men de koster selvsagt mer enn enkle skap med hyller.

Skal du ha mye skap på et ikke altfor stort kjøkken, virker det mindre overfylt med to farger, f.eks. hvitt + en tresort. Bryt gjerne med etpar "omvendte" elementer, f.eks. hvis kjøkkenet går i hvitt med benkeplater og håndtak av tre, kan etpar skufferekker være i samme tresort. F.eks. med utgangspunkt i denne typen:

http://www.marbodal.no/bilder/kok/Magnolia-m1-liten.jpg

Her hadde jeg valgt benkeplater i samme tresort som håndtakene, og hatt et element eller to i samme tresorten, uten hvitt.

(Tenk forøvrig litt på hvordan alle de greiene på overhylla til venstre for komfyren på bildet kjennes ut på overflaten etter at noen har laget søndagsmiddag der.)

Ta på sakene med litt klisne fingre før du velger hvitevarer og skapfronter, og se hvordan de ser ut etterpå. Jeg tør ikke tenke på hvordan kjøleskapet vårt hadde sett ut utenpå dersom det hadde vært av stål eller noe annet blankt.

Vurdér å ha litt åpen plass under en av benkene, ikke bare fyll opp med skap. Tenk på hvor f.eks. posen med tomflasker eller 3-pakningen med tørkerull skal plasseres.

Velg en skikkelig oppvaskkum, ikke en sånn knøttliten laboratorievask, selv om du har oppvaskmaskin. De fleste har behov for plass til å vaske en stor kjele eller brødfjel iblant, ikke bare skylle den eksotiske salaten.

Hvordan er det hvis f.eks. noe går i stykker eller dere vil supplere/bytte ut noe?

Kjenner til noen som gjorde tilsvarende i Estland, det gikk ikke riktig så bra kan man si...

Jeg ser ikke helt for meg hvordan noe av det kan gå i stykker, for det er bunnsolid (hengsler er av en type du også får tak i i Norge).

Så lenge møbelsnekkeren lever, og fremdeles er min kamerats svigerfar - så er det intet problem:-) Og det er møbelsnekkerens voksne sønn som er hans medarbeider, og som sansynligvis vil ta over når "gamlefar" ikke orker mer.

Men vi har også tenkt den tanken. Løsningen vil i så fall bli å enten å reparere det som går i stykker eller få en norsk møbelsnekker til å lage en ny "enhet" (avhengig av hva som "går i stykker".

Men som sagt - i et solid kjøkken av heltre, så forstår jeg ikke helt hva som kan gå i stykker?

Alle mål der hvitevarer er innebygd er standardmål, så det er intet problem.

Selv tror jeg at det kjøkkenet vil overleve meg:-) Og skulle vi ønske å endre på f.eks farge, så er det jo bare å ta frem malerkosten.

Men jeg ville nok aldri turt å gjøre dette om det ikke var gjennom en bekjent som jeg stoler veldig på.

En av grunnene til at møbelsnekkeren ikke lenger ønsker å levere til Latvia er pga all mafiaen der, så det er klart at man lett kan komme bort i useriøse aktører i de baltiske landene.

Nr. 1 er at du skal velge skap som går helt til taket. Mer skap-plass, men viktigst av alt er at du ikke får "fettsamleren" på toppen av skapene.

Nr. 2: kost på deg kolonialskuffer i stedet for underskap m. hyller. Disse skuffene kan trekke ut og du får mye bedre oversikt over matvarer eller ting.

Jeg kjøpte eik for noen få år siden. Veldig fornøyd med det ettersom dette er veldig klassisk. Kjøpte et spesiallaget kjøkken slik at skapene passer nøyaktig.

Jeg rekker ikke å skrive eller lese noe særlig her nå, men jeg kopierer et tidligere svar jeg har lagt ut om temaet kjøkken. Jeg har skiftet kjøkken tre ganger med forskjellig utgangspunkt (en blokkleilighet, en hytte og der vi nå bor). Men det begynner å bli en stund siden, så merker etc. vil jeg ikke gå inn på.

Her er det jeg har skrevet før:

Ikke velg fronter (dører) med fyllinger eller riller, glatte flater samler mindre støv og fett.

Velg takhøye overskap, så slipper du å vaske toppene.

Åpne hyller med hengende hager av hvitløk og frukt ser fint ut i brosjyrene, men i virkeligheten er det best å få ting bak en dør. Unngå i hvert fall slike åpne elementer i området rundt komfyren.

Tenk på arbeidsplasser når du velger skaptyper og plassering. Du skal stå ved komfyren uten å ha for lang vei til skapet der kjelene er, stå ved kjøleskapet og smøre brødskiver uten for lang vei til skuffen med kniver og ostehøvel, osv.

Tenk på at skuffer skal trekkes ut og skapdører skal åpnes, kanskje også når det sitter noen ved kjøkkenbordet. Det er viktig å plassere skap-elementene riktig.

Ha godt med "avlastningsplass" rundt komfyren. Tenk deg at du står der med tre kjeler og én av dem koker over, hva gjør du da, og hvor kommer sølet?

Hjørneskap med kjelekarusell, sokkelskuffer og dype kolonialskuffer som kan trekkes langt ut, er ting som skaper orden og sparer plass. Men de koster selvsagt mer enn enkle skap med hyller.

Skal du ha mye skap på et ikke altfor stort kjøkken, virker det mindre overfylt med to farger, f.eks. hvitt + en tresort. Bryt gjerne med etpar "omvendte" elementer, f.eks. hvis kjøkkenet går i hvitt med benkeplater og håndtak av tre, kan etpar skufferekker være i samme tresort. F.eks. med utgangspunkt i denne typen:

http://www.marbodal.no/bilder/kok/Magnolia-m1-liten.jpg

Her hadde jeg valgt benkeplater i samme tresort som håndtakene, og hatt et element eller to i samme tresorten, uten hvitt.

(Tenk forøvrig litt på hvordan alle de greiene på overhylla til venstre for komfyren på bildet kjennes ut på overflaten etter at noen har laget søndagsmiddag der.)

Ta på sakene med litt klisne fingre før du velger hvitevarer og skapfronter, og se hvordan de ser ut etterpå. Jeg tør ikke tenke på hvordan kjøleskapet vårt hadde sett ut utenpå dersom det hadde vært av stål eller noe annet blankt.

Vurdér å ha litt åpen plass under en av benkene, ikke bare fyll opp med skap. Tenk på hvor f.eks. posen med tomflasker eller 3-pakningen med tørkerull skal plasseres.

Velg en skikkelig oppvaskkum, ikke en sånn knøttliten laboratorievask, selv om du har oppvaskmaskin. De fleste har behov for plass til å vaske en stor kjele eller brødfjel iblant, ikke bare skylle den eksotiske salaten.

Mange fine tips der.

Men når det gjelder f.eks kjøleskap i børstet stål, så får du nå modeller som er kledd med en form for klar "belegg" av en eller annen art (husker ikke hva de kaller det). Det skal mye til for å lage riper i det, OG så er det veldig enkelt å vaske vekk flekker (f.eks fettflekker fra hender) - kun med en fuktig klut.

Var i sin tid veldig i tvil selv, men valgte det til slutt. Og det fungerer faktisk utmerket:-)

(Fra Whirlpool)

Annonse

Hvordan er det hvis f.eks. noe går i stykker eller dere vil supplere/bytte ut noe?

Kjenner til noen som gjorde tilsvarende i Estland, det gikk ikke riktig så bra kan man si...

ps: vedrørende det å supplere noe (f.eks innvendige løsninger i skap), så er det ikke noe stort problem.

Vi har i så stor grad som mulig valgt standardmål på bredde og dybde (og de finnes i mange varianter). Spesialmålene gjelder først og fremst breddemål i enden på hver veggrad for å tilpasse de til lengden og bredden i rommet.

Så det å finne ulike supplement går bra. Har allerede gjort det i noen av underskapene. Det var også planlagt på forhånd. Han er jo møbelsnekker, og ikke metallarbeider - så det tok vi høyde for:-)

Mange fine tips der.

Men når det gjelder f.eks kjøleskap i børstet stål, så får du nå modeller som er kledd med en form for klar "belegg" av en eller annen art (husker ikke hva de kaller det). Det skal mye til for å lage riper i det, OG så er det veldig enkelt å vaske vekk flekker (f.eks fettflekker fra hender) - kun med en fuktig klut.

Var i sin tid veldig i tvil selv, men valgte det til slutt. Og det fungerer faktisk utmerket:-)

(Fra Whirlpool)

Det innlegget ble skrevet mens stål var siste nytt. Fint hvis det har utviklet seg litt, det var mye stygt å se i starten.

Det innlegget ble skrevet mens stål var siste nytt. Fint hvis det har utviklet seg litt, det var mye stygt å se i starten.

Nettopp derfor jeg også var i sterk tvil.

Og det finnes fremdeles mange modeller som ikke har en slik behandling - og det ville jeg holdt meg unna. Har lagt merke til det samme som deg.

Men som sagt - dette belegget fungerer meget bra, og det går fremdeles ann å henge magneter på kjøleskapet:-)

Gjest Mom33

Jeg ser ikke helt for meg hvordan noe av det kan gå i stykker, for det er bunnsolid (hengsler er av en type du også får tak i i Norge).

Så lenge møbelsnekkeren lever, og fremdeles er min kamerats svigerfar - så er det intet problem:-) Og det er møbelsnekkerens voksne sønn som er hans medarbeider, og som sansynligvis vil ta over når "gamlefar" ikke orker mer.

Men vi har også tenkt den tanken. Løsningen vil i så fall bli å enten å reparere det som går i stykker eller få en norsk møbelsnekker til å lage en ny "enhet" (avhengig av hva som "går i stykker".

Men som sagt - i et solid kjøkken av heltre, så forstår jeg ikke helt hva som kan gå i stykker?

Alle mål der hvitevarer er innebygd er standardmål, så det er intet problem.

Selv tror jeg at det kjøkkenet vil overleve meg:-) Og skulle vi ønske å endre på f.eks farge, så er det jo bare å ta frem malerkosten.

Men jeg ville nok aldri turt å gjøre dette om det ikke var gjennom en bekjent som jeg stoler veldig på.

En av grunnene til at møbelsnekkeren ikke lenger ønsker å levere til Latvia er pga all mafiaen der, så det er klart at man lett kan komme bort i useriøse aktører i de baltiske landene.

Nei altså, jeg betvilte ikke soliditeten på kjøkkenet ditt, jeg tenkte mest på om man skulle være uheldig å ødelegge noe.

Høres dog ut til at du har full kontroll i og med at du kjenner til snekkeren.

Vi har lagt mye i solid kjøkken sjøl, men nå har vi solgt huset og må begynne litt "på nytt". Derfor lurer jeg litt, det er nok ikke aktuelt for oss å bruke 250 000,- en gang til...

Gjest Mom33

Det var litt tilfeldig. Møtte en kamerat jeg ikke hadde sett på flere år på en bursdagsfeiring. Og så viser det seg at hans svigerfar er møbelsnekker i Latvia (har bl.annet hatt ansvaret for oppussing av det latviske slottet).

Men det er kjøkken som er hans store "lidenskap", og etter at datteren hans flyttet hit for 8 år siden, så har de drodlet på tanken om å starte en form for familiebedrift (produsere håndlagde kjøkken i Latvia for det norske markedet).

De startet for et par år siden. Og har hatt fullt opp siden den gang kun med produksjon til venner og bekjente i Norge. De er kun 2 personer, og klarer bare å lage 8 - 10 kjøkken i året.

Men det var utrolig morsomt å designe og tegne kjøkkenet selv. Det er først da du forstår hvor mye detaljer som inngår i et middels stort kjøkken! Som jeg nevnte i forrige innlegg - intet er standard, så du må tegne absolutt alt selv. Utrolig hvor mye som må målsettes!

Vi tittet i en masse kjøkkenkataloger, og fant mange ideer som vi adoptere og tilpasset/justerte og målsatte så det passet inn i vårt kjøkken. Og så fant vi en del helt egne løsninger. F.eks hjørnehetta (og barløsningen) tegnet vi helt fra "scratch".

La også ved en del bilder fra kataloger som forklaring på hvordan "den og den" detaljen skulle se ut - men med våre mål.

Men det tok oss 3 måneder bare å tegne kjøkkenet ferdig:-)

12 A3 tegninger, 20 A4 tegninger samt ulike bilder som vedlegg med referanse til tegningene (husk at alt må tegnes sett forfra, ovenfra og fra siden).

Og så kom møbelsnekkeren på besøk og tok en befaring/kontrollmålinger - tegningene kontra kjøkkenarealet. Han hadde også noen forslag til noen mindre endringer som kom godt med - ikke minst med tanken på problemstillingen rundt det å montere inn et kjøkken som blir som å putte en "boks inn i en litt større boks".

For det som kanskje er mest "spesielt" ved vårt kjøkken er at skroget/benkeplatene dekker alle vegger, og da har du intet å justere på. Det er en løsning du svært skjelden ser (har ikke sett det enda, og jeg har etterhvert forstått hvorfor).

For da må det være svært nøyaktige mål, så ikke den minste boksen (selve kjøkkenbenkene/skroget som dekker alle veggene) ender opp bittelite større en tilgjengelig areal. For DA har du et problem.....:-)

Men tilpassningen ble så bra at vi ikke en gang behøvde å liste mellom vegg og benkeplater noe sted (veggflisene som vi monterte i etterkant dekket godt det lille gapet mellom vegg og benkeplater som var).

Og alle vinkler ble perfekt (intet "gap" i skjøtene på benkeplatene).

Overskapene går helt opp til taket, og det som ble igjen av vegg som ikke dekkes av underskap eller overskap (mellom nevnte skap, og litt på begge sider av hjørnekomfyrhetta - for at den ikke skulle bli for "massiv, fremtredende og volumiøs") la vi veggfliser på.

Men jeg forstår din skepsis med å klare å finne en flink møbelsnekker som du kan stole på. Og hadde vi brukt en norsk, så ville kjøkkenet ha blitt mange ganger dyrere. Både materialene, og ikke minst timeprisen, er mange ganger høyere i Norge.

Vi fikk taksert kjøkkenet etterpå (av en megler for sikkerhets skyld - i tillfelle vi skulle få brukt for det i et forsikringsoppgjør i fremtiden ved en potensiell skade). Inklusive hvitevarer så ble taksten på 300 tusen......

Og det er ca 3 ganger mer enn hva vi totalt sett betalte for absolutt alt - inkl. det elektriske, fliser, arbeid og hvitevarer (som jeg også er så heldig å få gode rabatter på).

Mye jobb var det, men så absolutt verdt det:-)

Hm, dette høres jo riktig så interessant ut.

Finnes denne møbelsnekkeren på f.eks. Gule sider, eller må man kjenne han for å få kontakt?

Nei altså, jeg betvilte ikke soliditeten på kjøkkenet ditt, jeg tenkte mest på om man skulle være uheldig å ødelegge noe.

Høres dog ut til at du har full kontroll i og med at du kjenner til snekkeren.

Vi har lagt mye i solid kjøkken sjøl, men nå har vi solgt huset og må begynne litt "på nytt". Derfor lurer jeg litt, det er nok ikke aktuelt for oss å bruke 250 000,- en gang til...

Hvis jeg flytter, og snekker'n fremdeles er i vigør, så vil jeg gjøre det samme igjen - uten å blunke.

Men i utgangspunktet har vi tenkt å bo der vi bor til vi blir gamle og grå:-)

Snekker'n og sønnen er i tillegg veldig hyggelige, og ekstremt nøye. Noen av de få som fremdeles utviser stor grad av yrkesstolthet over faget sitt.

Kjøkkenet stod klart i november i fjor. Han var ikke helt fornøyd med tilpassningen av en dekklist til kanalen til avsugsrøret til ventilatoren (det er utformet slik at det ikke synes, og er en integrert del av vitrineskapene over vinduet). Det synes ikke, og jeg sa at det behøvde han ikke gjøre noe med. Men den gang ei:-)

Og i mellomtiden (til han er tilbake i Norge igjen i neste måned) så har vi funnet et par "tillegsløsninger" (noe litt spesielt listverk til overgangen mellom kjøkkenet og spisestua) som vi har etterbestillt.

Slikt går ikke å få kjøpt, så det er veldig praktisk bare å kunne tegne det og sende det til han.

Så kommer han og monterer det for oss når han er i Oslo igjen. Og det koster tilnærmet ingen ting.....

Men vi har nok vært heldige, for jeg tror ikke det finnes så mange som han.....

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...