Gå til innhold

Er det flere som er avslappet ifht kostholds anbefalingene?


Anbefalte innlegg

Gjest Gravid i uke 14

Jeg har barn fra før og merker at denne gangen har jeg ikke vært så ivrig på å oppdatere meg på hva som er ja- og nei-mat for gravide. Jeg har spist både brie, røkelaks, spekekjøtt og reker og scampi... Forrige gang var jeg mer "flink" å følge anbefalingene og holde meg unna f.eks myke oster og røkelaks. Får litt dårlig samvittighet nå... men samtidig så orker jeg ikke være så "hysterisk" (holder meg selvsagt HELT unna alkohol da, det er noe annet!) Merker og at jeg ikke er like "oppslukt" i min egen graviditet denne gang, og at jeg til og med kan "glemme" det, eller ikke tenke på det på flere dager (sist tenkte jeg på det konstant tror jeg)

Er det flere som synder litt i forhold til dette med kost anbefalingene? Eller bør jeg sjerpe meg...?

Fortsetter under...

Sofies mamma

Jeg ville skjerpet meg. Hysterisk er nå en ting. Men å spise flere ting bevisst som ikke anbefales synes ikke jeg er noe lurt.

Er du heldig og en av få, så angrer du jo hvis noe skjer med barnet, antar jeg.

For meg er 9 mnd kort tid å være gravid, så jeg klarer meg fint uten de matvarene man ikke bør spise.

Har du helt kick på noe, kan du jo fryse det først. Det dreper bakteriene.

Reker og scampi kan du vel spise? Har aldri hørt at det skal være farlig?

Røkelaks og brie kan du også spise, men disse bør inntas så fersk som mulig.

Spekekjøtt kan du fryse ned til - 18 i minimum et døgn, så skal det visstnok være trygt å spise.

Gjest Gravid i uke 14

Jeg ville skjerpet meg. Hysterisk er nå en ting. Men å spise flere ting bevisst som ikke anbefales synes ikke jeg er noe lurt.

Er du heldig og en av få, så angrer du jo hvis noe skjer med barnet, antar jeg.

For meg er 9 mnd kort tid å være gravid, så jeg klarer meg fint uten de matvarene man ikke bør spise.

Har du helt kick på noe, kan du jo fryse det først. Det dreper bakteriene.

Du har helt rett! 9 mnd er ikke leng tid og det ville jo vært helt grusomt om noe skulle skje med barnet pga hva jeg har spist.... Jeg har liksom bare tenkt at det er så ite sansynlig at det skulle være noe galt med maten her i norge. Er så vidt jeg har hørt veldig sjelden med både toxoplasmose og listeria i Norge. Men jeg skal sjerpe meg! Begynner fra nå :)

Takk for svaret

Gjest Gravid i uke 14

Reker og scampi kan du vel spise? Har aldri hørt at det skal være farlig?

Røkelaks og brie kan du også spise, men disse bør inntas så fersk som mulig.

Spekekjøtt kan du fryse ned til - 18 i minimum et døgn, så skal det visstnok være trygt å spise.

Takk for svar. Mente bare jeg har hørt at man burde unngå reker og sånt og jeg... men kanskje ikke?

Takk for tips om spekemat!

Annonse

Ser at andre råder deg til å fryse ned mat du har lyst på "fordi det dreper bakterier". Frysing dreper dessverre ikke bakterier.. Det er det kun varmebehandling som gjør.

Da er jeg feilinformert. Jeg vet at ikke alle bakterier lar seg avlive i fryseboksen. Vanskelig å finne god informasjon om dette, gitt! Eller kanskje jeg bare leter på feil sted?

Da er jeg feilinformert. Jeg vet at ikke alle bakterier lar seg avlive i fryseboksen. Vanskelig å finne god informasjon om dette, gitt! Eller kanskje jeg bare leter på feil sted?

Toxoplasma gondii er ikke en bakterie, men en parasitt. Derfor lar den seg avlive i fryseren.

Listeria derimot, drepes ikke ved frysing.

Toxoplasma gondii er ikke en bakterie, men en parasitt. Derfor lar den seg avlive i fryseren.

Listeria derimot, drepes ikke ved frysing.

Og listeria - det er det vi frykter fra spekemat? Så alle gravide som driver og fryser spekekskinka for så å gomle i seg, lurer seg selv?

Uff, da! Jeg har holdt meg unna, men i går fikk jeg bittelitt spekeskinke innabords (hadde det i pastasalaten)!

:(

Gjest Gravid i uke 14

Og listeria - det er det vi frykter fra spekemat? Så alle gravide som driver og fryser spekekskinka for så å gomle i seg, lurer seg selv?

Uff, da! Jeg har holdt meg unna, men i går fikk jeg bittelitt spekeskinke innabords (hadde det i pastasalaten)!

:(

Nei er det ikke toxoplasmose som kan være i spekemat/kjøtt da? Og listeria i oster? Trodde det var sånn jeg

Og listeria - det er det vi frykter fra spekemat? Så alle gravide som driver og fryser spekekskinka for så å gomle i seg, lurer seg selv?

Uff, da! Jeg har holdt meg unna, men i går fikk jeg bittelitt spekeskinke innabords (hadde det i pastasalaten)!

:(

Nei, primært frykter vi toxoplasmose. Det er forøvrig ikke noe problem i norsk spekemat, ifølge en eller annen mattilsynsperson jeg snakket med sist jeg var gravid.

Listeria _kan_ være et problem, men oppstår helst ved dårlig kjøling. Samme mattilsynsperson forklarte det slik at med listeria må det være en viss mengde bakterier tilstede for at man skal bli syk, og at disse trives og formerer seg best ved romtemperatur. Derfor skal man være forsiktig med spekemat (og røkelaks) på hotell-koldtbord, der maten gjerne står fremme i flere timer.

Nei, primært frykter vi toxoplasmose. Det er forøvrig ikke noe problem i norsk spekemat, ifølge en eller annen mattilsynsperson jeg snakket med sist jeg var gravid.

Listeria _kan_ være et problem, men oppstår helst ved dårlig kjøling. Samme mattilsynsperson forklarte det slik at med listeria må det være en viss mengde bakterier tilstede for at man skal bli syk, og at disse trives og formerer seg best ved romtemperatur. Derfor skal man være forsiktig med spekemat (og røkelaks) på hotell-koldtbord, der maten gjerne står fremme i flere timer.

Ok! Jeg har nemlig masse røkelaks igjen fra vårt eget koldtbord i går, og det stod ikke fremme mer enn en times tid - kanskje halvannen. Satser på at jeg kan spise den, jeg, da...

Annonse

Sofies mamma

Du har helt rett! 9 mnd er ikke leng tid og det ville jo vært helt grusomt om noe skulle skje med barnet pga hva jeg har spist.... Jeg har liksom bare tenkt at det er så ite sansynlig at det skulle være noe galt med maten her i norge. Er så vidt jeg har hørt veldig sjelden med både toxoplasmose og listeria i Norge. Men jeg skal sjerpe meg! Begynner fra nå :)

Takk for svaret

Ja, maten i Norge er jo stort sett trygg. Men nå har det jo vært litt om og men med Gilde i det siste...

Nå ser jeg at flere skriver at frysing ikke hjelper mot alt, så da er det mulig jeg har svart deg feil.

Greit å være litt forsiktig i hvertfall. Det er ikke verdt å ta sjansen.

Og listeria - det er det vi frykter fra spekemat? Så alle gravide som driver og fryser spekekskinka for så å gomle i seg, lurer seg selv?

Uff, da! Jeg har holdt meg unna, men i går fikk jeg bittelitt spekeskinke innabords (hadde det i pastasalaten)!

:(

Tror ikke du trenger å være redd. Risikoen er marginal :o)

Alt med måte sier nå jeg. Har ikke spist mye "nei mat" men foreks nå på 17 Mai var jeg invitert på frokost hos venner og der fikk vi kun røkt laks og ulike typer spekemat.... Ja vel da var det det jeg spiste også.

Klarer ikke være hysterisk på det, men forsiktig ja.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...