Gå til innhold

socor eller pravachol?-plumboeffekt


Anbefalte innlegg

Gjest tuften

Jeg leste nettopp at en norsk hjertespesialist nærmest ved en tilfeldighet hadde funnet ut at det kolesterolnedsettende medikamentet Socor? hadde den hyggelige bieffekten at den løser opp avleiringer i blodårene. Spørsmålet er: Hva er forskjellen på Socor og Pravachol? Kan man bytte fra det ene til det andre uten videre? Eller er det tilpasset den enkelte ut fra hva leveren tåler? Eller har alle kolesterolnedsettende medikamenter samme bieffekt?(plumboeffekten)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/24014-socor-eller-pravachol-plumboeffekt/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom

Svar til Tuften.

Plumboeffekt er å overdrive en smule.

Statinene (som denne stoffgruppen kalles) har en effekt på kolesterol (og muligens også på de cellene som kler årene våre på innsiden) som medfører at avleiringen av slike fettstoff avtar. I endel undersøkelser har man også kunnet vise at tildligere påviste avleiringer er blitt redusert etter behandling med statiner. Dette var det ikke noen norsk hjertespesialist som fant ut. Det var resultatet av en stort anlagt studie i andre land.

Zocor og Pravachol var de to første medikamentene som viste markert effekt hos pasienter som hadde gjennomgått infarkt eller hadde forhøyet kolesterol uten forutgående koronarsykdom. Hos disse pasientgruppene ble forekomsten av infarkt og hjertedød signifikant redusert etter en oppfølgningstid på 3-5 år. Senere er begge disse medikamentene brukt i en rekke undersøkelser som har vist samme positive effekt, og dokumentasjonsmengden er massiv for disse medikamentenes vedkommende.

Forskjellen er det litt for langt å komme inn på, den er forskjellig karakter. Det har f.eks. med løselighet (vann,fett), utskilling, dosering, osv. å gjøre. Imidlertid bruker vi ofte endel av statinene om hverandre, spesielt hvis pasienter får bivirkninger (som er sjeldne), eller hvis doseringen må endres i spesiell grad.

Det du kaller plumboefekten er ikke vist for alle statinene, men det er få som tviler på at det er tilfellet.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...