johncl Skrevet 20. desember 2007 Del Skrevet 20. desember 2007 Hei, for litt over et år siden fikk jeg ganske akutte magesmerter som strålte ut i ryggraden. Disse smertene kom oftest på kvelden og til tider varte de 4-5 timer til langt på natt. Jeg hadde da også en del problemer med oppstøt og sår hals etter måltid og tok til tider zantac for å holde det i sjakk. Men smertene kom både titt og ofte så jeg tok kontakt med fastlegen min som sa at jeg muligens hadde magesår eller en svak lukkemuskel mellom magesekk og spiserør. Jeg fikk henvisning til gastroskopi undersøkelse hvor de fant ut at jeg ikke hadde typiske tegn til lukkemuskel problemer og de fant heller ikke de typiske sårene oppover spiserøret. Da de kikket nærmere ned mot tolvfingertarmen så sa de at jeg reagerte på undersøkelsen ved å vise større smerter. Legen sa at jeg hadde typisk "nervøs mage" pga stress og raske måltider. Dette bildet stemmer ikke helt da måltidene jeg har er regelmessige og relativt sunne. Det ble også tatt prøver av magesekken som viste at jeg heller ikke hadde bakterien som typisk er å finne hos de som har magesår. Jeg snakker med fastlegen igjen, men det går noen måneder igjen og jeg sliter fremdeles med akutte smerter som kommer på kvelden som oftest. Fastlegen sier at han ikke har fått med seg at symptomene mine også var smerter i ryggen også så da tror han det kan være noe med galleveiene. Jeg bli sendt på MR scan og der finner de ut at jeg har både litt "rusk" i galleblæren samt at jeg har noe som kalles "striktur" av galleveien, eller rett og slett en trang passasje som skyldes at galleveien er strekt. Legen var ikke noe flink med å gi meg råd om hvordan jeg skulle forholde meg til sykdommen videre. Men jeg forstod såpass at galle trengs for å fordøye fett, så jeg valgte å redusere fettinntaket på et generelt plan (kutte ut smør, fet mat etc). Dette fikk øyeblikkelig virkning og det ble langt mellom de gangen jeg hadde smerter. Det er ganske klar sammenheng mellom fettinntak og smerter nå, men det trengs gjerne ikke mer enn 2-3 sjokoladebiter før de kommer tilbake. Andre ganger går det bra. Jeg har en teori om det som skjer er at ved konsentrerte mengder fett så trekker galleblæren seg sammen og virvler opp "rusket" som da tetter igjen passasjen og dermed kommer smertene (som skyldes at bukspyttkjertelen blir nedbrutt av gallen?) Igjen, fastlegen har ikke vært til noe særlig hjelp her, men vil gjerne høre råd fra andre som kan ha tilsvarende problemer. Evt svar fra en ekspert ville vært kjekt. Jeg vil spesielt vite om det er noe sjanse for om "strikturen" kan forsvinne på samme måte som den kom siden jeg antar det har noe med organenes posisjon å gjøre. Evt, om det er mulig å foreta en operasjon for å redusere plagene? Samtidig lurer jeg også på om det er mulig å få fjernet stein/rusket i galleblæren. Til nå har jeg bare lest litt dystre løsninger som involverer at de fjerner hele galleblæren og alt sammen, og at man evt må ta enzymer sammen med maten. Alle råd taes i mot med takk. En fordel har kommet i kjølvannet da, jeg har gått ned 8 kg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/294480-trang-gallepassasje/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest lykkelig uten galleblære Skrevet 20. desember 2007 Del Skrevet 20. desember 2007 Det som skjer når du spiser fet mat er at galleblæren trekker seg sammen og pumper ut galle i tarmen. Hvis du har gallestein kan de presses ut i tarmen når galleblæra trekker seg sammen. Det er det som gir smertene. Å fjerne galleblæra er helt kurant, og sannsynligvis kan du fortsette å leve som før du fikk gallestein. Gallen produseres i leveren, galleblæra bare sørger for at tarmen får et ekstra stort tilskudd hvis du spiser feit mat. Uten galleblæra kommer det en jevn strøm med galle til tarmen. Noen må fortsatt være forsiktige med å spise feit mat også etter at galleblæra er borte, men de fleste kan fortsette som før de fikk problemer med gallestein. Jeg fikk fjernet galleblæra for ti år siden, og har klart meg helt fint. Trenger ikke ta hensyn til hva jeg spiser. At det skulle være nødvendig å ta enzymer sammen med maten har jeg aldri hørt om. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/294480-trang-gallepassasje/#findComment-2374060 Del på andre sider Flere delingsvalg…
johncl Skrevet 20. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 20. desember 2007 Det som skjer når du spiser fet mat er at galleblæren trekker seg sammen og pumper ut galle i tarmen. Hvis du har gallestein kan de presses ut i tarmen når galleblæra trekker seg sammen. Det er det som gir smertene. Å fjerne galleblæra er helt kurant, og sannsynligvis kan du fortsette å leve som før du fikk gallestein. Gallen produseres i leveren, galleblæra bare sørger for at tarmen får et ekstra stort tilskudd hvis du spiser feit mat. Uten galleblæra kommer det en jevn strøm med galle til tarmen. Noen må fortsatt være forsiktige med å spise feit mat også etter at galleblæra er borte, men de fleste kan fortsette som før de fikk problemer med gallestein. Jeg fikk fjernet galleblæra for ti år siden, og har klart meg helt fint. Trenger ikke ta hensyn til hva jeg spiser. At det skulle være nødvendig å ta enzymer sammen med maten har jeg aldri hørt om. Hei og takk for raskt svar! Legen sa til meg at han ikke ville at jeg skulle operere pga steinene var så små og ville ikke være noe problem, men at det er strikturen som er mitt problem (sannsynligvis er det en kombinasjon av disse som er problemet). Han sa også at hvis det ble et problem så ville jeg merke det og evt må legges inn på sykehus raskt (ikke særlig trøst) pga evt galleblærebetennelse. Men betryggende å høre fra folk uten galleblære som lever bra med det! Takk for det! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/294480-trang-gallepassasje/#findComment-2374067 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.