Gjest ViViola Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Takk for mange gode tips Det med månen, er det noe i det? Jeg tenker bare på alle bakeriene som har ferske og fine brød uansett månefase. Jeg tror jeg drøyer det litt før jeg begynner med så avanserte brød som du baker. Jeg må først få taket på vanlige brød. Jeg er veldig glad i brød med noe å bite i. Linfrø, solsikkefrø osv. Hvis du orker kunne jeg godt tenkt meg bolleoppskriften. Hvis ikke finner jeg sikkert en haug ved et søk på kvasir. Jeg vil bare prøve en som er utprøvd allerede Bakeriene bruker masse "juks" for å få fine ting, masse gjær og salt og sukker, f.eks., så de har oddsen på sin side uansett. Mine brød inneholder både linfrø, helkorn, solsikkefrø, sesamfrø og kli, så det er litt å bite i! Er forøvrig enig i at de kan virke litt avanserte, men de er knalle gode! :-) Bolleoppskriften har jeg ikke, rett og slett fordi jeg ikke har noen pakning med økologiske rosiner her nå... Sorry! Men den er veldig god! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427292 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ViViola Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Jeg har aldri tatt hensyn til månefasene når jeg baker og har sjelden problemer med at baksten ikke hever seg. ) Så jeg tror ikke så all verdens mye på akkurat den teorien nei... Det er bare å teste, sjekk hvilken fase månen står i om du skulle mislykkes en gang! :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427301 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest anna elise Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 ''Brødet er ferdig stekt om du får en hul lyd når du banker på det under.'' Hva banker jeg med? En skje f eks? Bank med hånden under:o) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427322 Del på andre sider Flere delingsvalg…
flowy Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Disse bollene er veldig gode! 500 gram hvetemel, 100 gram sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, 1 ts kardemomme, Bittelitt salt, En pakke tørrgjær, 140 gram meierismør, 2 dl melk, 1 dl kremfløte, Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland med fløtemelk. Varmes til det er fingervarmt. Bland fløtemelken med tørre. Eltes til en smidig deig som slipper bollen. Heves under plast til dobbel størrelse. Slå ut luften av deigen. Bland inn rosiner. Trill ut til 12 store boller eller 24 litt mindre boller. Etterhev under et klede i en time. Pensle med egg. Stekes ved 230 gr. i 10-12 min. Etterhevingen er kjempeviktig! Minst 50 minutter! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427348 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AneM1365380603 Skrevet 23. februar 2008 Forfatter Del Skrevet 23. februar 2008 Disse bollene er veldig gode! 500 gram hvetemel, 100 gram sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, 1 ts kardemomme, Bittelitt salt, En pakke tørrgjær, 140 gram meierismør, 2 dl melk, 1 dl kremfløte, Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland med fløtemelk. Varmes til det er fingervarmt. Bland fløtemelken med tørre. Eltes til en smidig deig som slipper bollen. Heves under plast til dobbel størrelse. Slå ut luften av deigen. Bland inn rosiner. Trill ut til 12 store boller eller 24 litt mindre boller. Etterhev under et klede i en time. Pensle med egg. Stekes ved 230 gr. i 10-12 min. Etterhevingen er kjempeviktig! Minst 50 minutter! Takk Jeg har hatt flere runder besøk i dag, så skal begynne å bake først nå. Jeg skal teste din oppskrift! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427381 Del på andre sider Flere delingsvalg…
muskath Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 ''Brødet er ferdig stekt om du får en hul lyd når du banker på det under.'' Hva banker jeg med? En skje f eks? Du bare banker forsiktig med knoken på pekefingeren 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427389 Del på andre sider Flere delingsvalg…
pærebrus Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Så flott for deg - du kommer til å være veldig fornøyd med dette mange ganger senere i livet! Gjær: Bruker du tørrgjær, så tåler den mer varme enn fersk gjær. Tørrgjær er ikke på langt nær så ømtålig for varme, og mitt absolutte førstevalg ved gjærbakst. Ved dobling av oppskrift bruker man 1/2 gang mer gjær, ikke dobbelt opp. Vær forresten litt obs på hvordan månen er når du skal bake. Er den på sitt aller minste, eller nesten på det minste på tur ned, så kan du egentlig bare gi opp først som sist. Da får du ikke luftig gjærbakst. Er månen på tur opp eller hel, da blir det vellykket nesten uansett hva du finner på! Former: Det er veldig kjekt med former, da holder brødet seg i riktig fasong uansett. Det er imidlertid ikke påkrevd når du har fast deig. Frysing: Jeg har ikke alltid helt kalde brød når de går i fryseren, men det gjør ikke noe annet enn at det blir litt mer rim i boksen. For brødene sin del går det helt fint. Og når det er ferdig: Siden jeg baker i former, så tar jeg brødet ut av formene, snur det og banker lett med fingrene på undersiden. Da blir det en "hul" lyd om det er ferdig. Nå har jeg bakt mine brød i mange år, så jeg vet nøyaktig for lenge de skal stå i ovnen før de blir ferdige, så jeg driver ikke med dette lenger - unntatt når jeg baker noe annet, da. Brødoppskrift: Jeg bruker en jeg fant i et ukeblad for mange år siden, men med egen vri på. Den inneholder kefirblanding som lages dagen før samt poteter. Legger den ut hvis du vil ha den, men mange synes det er veldig vanskelig når man må gjøre noe kvelden før baking også, så jeg gjør det kun hvis du vil. Brødene mine er forøvrig "Verdens beste", saftige og lyse samtidig som de er grove. Og de holder seg godt pga potetene. Gi et hint hvis du vil vite mer. Boller: Jeg bruker alltid den oppskrifta som står bak på pakka med økologiske rosiner fra Coop. Den er veldig, veldig god. Jeg vil veldig gjerne ha brødoppskriften din! Har en jeg har brukt lenge, og den får jeg veldig varierende resultat av. Noen ganger blir det kjempegode brød, mens andre ganger er de tørre og smuldrete... Kunne tenkt meg å prøve noe nytt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427401 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ViViola Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Jeg vil veldig gjerne ha brødoppskriften din! Har en jeg har brukt lenge, og den får jeg veldig varierende resultat av. Noen ganger blir det kjempegode brød, mens andre ganger er de tørre og smuldrete... Kunne tenkt meg å prøve noe nytt. OK - jeg deler villig: Kvelden før baking gjør jeg følgende: 1 liter kefir helles i en bolle og tilsettes en dæsj (inntil et par dl) linfrø, helkorn, kli og havregryn. Bland godt. La stå på benken til dagen etter. Bakedagen: hell kefirblandingen i bakebollen og tilsett 1 1/2 pk tørrgjær, 3-4 dl godt varmt vann, ca 1 1/2 dl olje (jeg bruker helst rapsolje), en god dæsj solsikkefrø, 2-3 ts salt, 2 hakkede kokte poteter (er disse varme, går hevingen veldig raskt) og hvetemel til passe deig (det blir en drøy kg hvetemel). Eltes i kjøkkenmaskina til den slipper bollekanten, justerer med vann eller mel underveis. Heves i bakebollen under plast til det blir en god topp på deigen. Del deigen i 3 emner, og legg dem i smurte former. Etterheves i ca 45 minutter. Pensles med melk og strø på sesamfrø. Stekes i varmluftsovn på 175 grader i 45 minutter. OBS! Er sterkt vanedannene! :-) PS. I originaloppskrifta jeg fikk en gang, var det appelsinjuice som væske. Jeg synes det ble litt for - hm - syrlig, så jeg har byttet ut med vann. Det er vel imidlertid en smakssak. Jeg har også redusert sterkt på saltmengden, det var vel 6 ts salt i den opprinnelige oppskriften, samt 2 ts sukker. Det siste har jeg kuttet ut, klarte ikke helt å finne meningen med det. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427422 Del på andre sider Flere delingsvalg…
pærebrus Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 OK - jeg deler villig: Kvelden før baking gjør jeg følgende: 1 liter kefir helles i en bolle og tilsettes en dæsj (inntil et par dl) linfrø, helkorn, kli og havregryn. Bland godt. La stå på benken til dagen etter. Bakedagen: hell kefirblandingen i bakebollen og tilsett 1 1/2 pk tørrgjær, 3-4 dl godt varmt vann, ca 1 1/2 dl olje (jeg bruker helst rapsolje), en god dæsj solsikkefrø, 2-3 ts salt, 2 hakkede kokte poteter (er disse varme, går hevingen veldig raskt) og hvetemel til passe deig (det blir en drøy kg hvetemel). Eltes i kjøkkenmaskina til den slipper bollekanten, justerer med vann eller mel underveis. Heves i bakebollen under plast til det blir en god topp på deigen. Del deigen i 3 emner, og legg dem i smurte former. Etterheves i ca 45 minutter. Pensles med melk og strø på sesamfrø. Stekes i varmluftsovn på 175 grader i 45 minutter. OBS! Er sterkt vanedannene! :-) PS. I originaloppskrifta jeg fikk en gang, var det appelsinjuice som væske. Jeg synes det ble litt for - hm - syrlig, så jeg har byttet ut med vann. Det er vel imidlertid en smakssak. Jeg har også redusert sterkt på saltmengden, det var vel 6 ts salt i den opprinnelige oppskriften, samt 2 ts sukker. Det siste har jeg kuttet ut, klarte ikke helt å finne meningen med det. Tusen takk! Jeg har ikke kefir i heimen nå, så skal prøve denne oppskriften neste helg. Jeg takler ikke solsikkefrø og andre "store" frø, så det går vel greit å bytte ut litt av hvetemelet med grovere mel vil jeg tro. Eller ha oppi mer kli og slikt kanskje. Når det gjelder sukker så sier min mor at det hjelper på hevingen. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427449 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AneM1365380603 Skrevet 23. februar 2008 Forfatter Del Skrevet 23. februar 2008 Disse bollene er veldig gode! 500 gram hvetemel, 100 gram sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts vaniljesukker, 1 ts kardemomme, Bittelitt salt, En pakke tørrgjær, 140 gram meierismør, 2 dl melk, 1 dl kremfløte, Bland alt det tørre. Smelt smøret og bland med fløtemelk. Varmes til det er fingervarmt. Bland fløtemelken med tørre. Eltes til en smidig deig som slipper bollen. Heves under plast til dobbel størrelse. Slå ut luften av deigen. Bland inn rosiner. Trill ut til 12 store boller eller 24 litt mindre boller. Etterhev under et klede i en time. Pensle med egg. Stekes ved 230 gr. i 10-12 min. Etterhevingen er kjempeviktig! Minst 50 minutter! Hvor i ovnen skal bollene ligge? At deigen ble dobbelt så stor er en overdrivelse hmm, men de hever seg fint nå til etterhevingen. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427456 Del på andre sider Flere delingsvalg…
flowy Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Hvor i ovnen skal bollene ligge? At deigen ble dobbelt så stor er en overdrivelse hmm, men de hever seg fint nå til etterhevingen. Jeg baker dem midt i ovnen, men du er sikkert ferdig med dem nå. :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427520 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AneM1365380603 Skrevet 23. februar 2008 Forfatter Del Skrevet 23. februar 2008 Jeg baker dem midt i ovnen, men du er sikkert ferdig med dem nå. :-) Jeg hadde bollene midt i ovnen. Det ble 18 stk, og nesten alle er borte nå Mannen min sa: "Dette er de beste bollene jeg noengang har spist, de er kjempegode!". Neste gang lager jeg dobbel oppskrift Takk for en kjempegod oppskrift! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427530 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest mora2 Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Du har nok hatt for varm eller for kald deigvæske (den skal være fingervarm). Et godt tips der er å varme melk/vann til fingervarmt, ha i litt sukker og så tømme i tørrgjæra og la det stå under lokk (ikke på plata!!!) et kvarters tid. Da ser du tydelig om gjæra begynner å reagere eller ikke. Og så elting - elting er alfa og omega! Masse masse masse elting må til, særlig om det er grovbrød! 1 times heving på deigen før utbaking og gjerne 45 min etterheving også før du setter dem i ovnen. Noe ble hvertfalll feil... ;0) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427538 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest mora2 Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Bruk nå ikke så mange år som meg på å fordøye nederlaget Jeg har holdt meg langt unna gjærbakst i kanskje 8 år. He, he, nei får prøve på det! Snaxy lagde pizza i kveld, og den ble så god.. Han kan det med å bake...Nesten irriterende.. ;0) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427540 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest ViViola Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Tusen takk! Jeg har ikke kefir i heimen nå, så skal prøve denne oppskriften neste helg. Jeg takler ikke solsikkefrø og andre "store" frø, så det går vel greit å bytte ut litt av hvetemelet med grovere mel vil jeg tro. Eller ha oppi mer kli og slikt kanskje. Når det gjelder sukker så sier min mor at det hjelper på hevingen. Det er helt sikkert mulig å bytte ut noe av hvetemelet, men husk da at brødet blir mer "porøst". Har valgt såvidt mye hvetemel fordi jeg har oppi det andre grove også, men det er jo absolutt en smakssak. :-) Hvis sukkerets eneste funksjon handler om heving, så er det helt greit å kutte det ut, det hever godt som det gjør uten. Lykke til! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427546 Del på andre sider Flere delingsvalg…
flowy Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Jeg hadde bollene midt i ovnen. Det ble 18 stk, og nesten alle er borte nå Mannen min sa: "Dette er de beste bollene jeg noengang har spist, de er kjempegode!". Neste gang lager jeg dobbel oppskrift Takk for en kjempegod oppskrift! Å, så bra! Nå ble jeg glad! Jeg har komponert denne oppskriften selv, så det var supert at dere likte dem! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427548 Del på andre sider Flere delingsvalg…
pærebrus Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Det er helt sikkert mulig å bytte ut noe av hvetemelet, men husk da at brødet blir mer "porøst". Har valgt såvidt mye hvetemel fordi jeg har oppi det andre grove også, men det er jo absolutt en smakssak. :-) Hvis sukkerets eneste funksjon handler om heving, så er det helt greit å kutte det ut, det hever godt som det gjør uten. Lykke til! Hm... Porøst? Som i smuldrete? Ser ikke helt for meg hvordan en porøst brød er, hehe. Tror jeg fulger oppskriften nøyaktig første gang jeg, så kan jeg heller prøve meg fram senere. Så tar jeg bare litt mer kli og slikt i stedet for solsikkefrø. Blir spennende å prøve, synes de potetene virket interessante. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427564 Del på andre sider Flere delingsvalg…
pærebrus Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 Å, så bra! Nå ble jeg glad! Jeg har komponert denne oppskriften selv, så det var supert at dere likte dem! *skriver ned oppskriften* Må prøve disse fantastiske bollene jeg også tror jeg. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427565 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AneM1365380603 Skrevet 23. februar 2008 Forfatter Del Skrevet 23. februar 2008 Å, så bra! Nå ble jeg glad! Jeg har komponert denne oppskriften selv, så det var supert at dere likte dem! ''Jeg har komponert denne oppskriften selv, så det var supert at dere likte dem!'' Da kan vi trygt fastslå at du har hatt suksess med din egenkomponerte oppskrift ) Jeg spurte mannen min mens han mumset i seg om jeg skal ha mer eller mindre sukker i neste gang. "Nei, nei, det er akkurat passe" svarte han. Så ser jeg på bollebeholdningen at han har "rappet" med seg noe til jobben Vi er enige om at dobbel oppskrift neste gang er på sin plass. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427623 Del på andre sider Flere delingsvalg…
flowy Skrevet 23. februar 2008 Del Skrevet 23. februar 2008 ''Jeg har komponert denne oppskriften selv, så det var supert at dere likte dem!'' Da kan vi trygt fastslå at du har hatt suksess med din egenkomponerte oppskrift ) Jeg spurte mannen min mens han mumset i seg om jeg skal ha mer eller mindre sukker i neste gang. "Nei, nei, det er akkurat passe" svarte han. Så ser jeg på bollebeholdningen at han har "rappet" med seg noe til jobben Vi er enige om at dobbel oppskrift neste gang er på sin plass. Hehe.. Godt å høre! Det er kanskje ikke de sunneste bollene, men hvis man først skal kose seg med boller, så er det viktig at de er skikkelig gode. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/300075-sp%C3%B8rsm%C3%A5l-om-gj%C3%A6rbakst/page/2/#findComment-2427734 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.