Gå til innhold

Har spist blodig kjøtt og parmaskinke... Farlig?


Anbefalte innlegg

Gjest Jeg var vel dum....

Nr1:

Jeg var på restaurant og spiste 5 retters sammen med mange andre. Vi hadde venta lenge på hovedretten, og da hjortesteken kom var jeg så sulten at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjør av meg. Skuffelsen var stor da jeg oppdaga at den ikke var helt gjennomstekt, selvom jeg ettertrykkelig hadde bedt om det.

Den var ikke blodig utenpå, men det rant litt blod/kraft av den da jeg skar i den. Og ja, jeg spiste nesten alt jeg fikk av kjøttet.

Nr2:

Spiste en baguett med parmaskinke i går.

Hvordan merker jeg nå hvis noe var galt med maten/hva slags reaksjon får jeg?

Risikerer jeg å ikke reagere, men likevel ikke føde et friskt barn?

Jeg er i uke 29. Redd nå...

Fortsetter under...

Spør der du går til kontroll, om du har blitt testet for toxoplasma. Hvis du ikke har det - eller hvis testen ikke påviste antistoffer - forteller du hva du har spist, så får du den oppfølgingen som trengs. Det er viktig at legen din er klar over det, hvis du mot formodning skulle få noen symptomer.

Parmaskinken vet jeg ikke noe om, men hjortekjøttet er det er viss risiko forbundet med.

http://matportalen.no/artikler/2007/9/gravide_bor_ikke_haandtere_slakt_fra_hjortevilt

Ikke få panikk, det går bra i de aller fleste tilfeller.

Gjest annlovinda

Husker at jeg spiste noe viltkjøtt som ikke var gjennomstekt når jeg gikk gravid. Var veldig engstelig og redd i ettertid etter det. Og husker jeg tok det opp med jordmor. Fikk da beskjed om at viltkjøtt var trygt å spise selv om det ikke var gjennomstekt. Nå er riktignok dette noen år siden.. Men snakk med din jordmor/lege.

Hei, jeg støtter rådet om å la deg sjekke.

Men husk at det ikke er slik at det _alltid_ er forbundet med fare å spise rått kjøtt - det er bare at det er en noe forhøyet risiko da. Og selv om det er anbefalelsesverdig å unngå denne økte risikoen, så er det slik at det i de aller, aller fleste tilfellene går bra.

Lukke til:-)

tzatziki1365380058

Jeg har spist mat i Norge i 4 tiår uten at jeg har blitt smittet av toxoplasmose noen gang! Det gjelder de fleste av oss. Sjansen for at du har blitt smittet av dette er svært liten, tross alt.

Smitte kan påvises etter ca 3 uker, så vidt jeg husker (sjekk det!). Test deg så raskt som du kan, slik at du får medisin hvis du har vært så uheldig å bli smittet likevel.

Behandlet toxoplasmose går som regel helt bra for barnet. Dessuten er du sent i svangerskapet, og risikoen er dermed mindre om du hadde blitt smittet i uke 8 eller noe sånt.

Dette går sannsynligvis helt bra, men sørg for testing for sikkerhets skyld.

Annonse

Nr1: ''Den var ikke blodig utenpå, men det rant litt blod/kraft av den da jeg skar i den. ''

Viltkjøtt kan inneholde toxo. Toxo-parasitten dør visst ved 60*C, så rosa kjøtt er OK, men ikke rødt. Det er likevel LITEN risiko. Det er dessuten leeenge siden hjortejakten, så kjøttet har nok vært frossent. Dypfrysing dreper parasitten.

''Nr2: Spiste en baguett med parmaskinke i går.''

Tørket og saltet kjøtt skal visst være ganske trygt. Toxo-parasitten dør vist av vannmangel.

''Hvordan merker jeg nå hvis noe var galt med maten/hva slags reaksjon får jeg? Risikerer jeg å ikke reagere, men likevel ikke føde et friskt barn?''

Symptomene dine kan være influensa-lignende (et par uker etter at du evt. ble smittet). Hvis du er smittet og får antibiotika, er prognosen for barnet bra.

''Jeg er i uke 29.''

Jeg fikk vite føgende om toxoplasmose fra min lege da jeg var gravid:

Tidlig i svangerskapet er det mindre sannsynlig at smitten går over til fosteret hvis mor blir smittet, men skaden kan bli større. Sent i svangerskapet går smitten lettere over til barnet, men evt. skade blir mindre.

Jeg syns likevel du skal fortelle legen om bekymringen din, så kan du få tatt en test for å se om du har smitten i kroppen. (Tror testen skal tas et par uker etter evt. smitte, men det vet vel legen.)

Gjest Jeg var vel dum....

Spør der du går til kontroll, om du har blitt testet for toxoplasma. Hvis du ikke har det - eller hvis testen ikke påviste antistoffer - forteller du hva du har spist, så får du den oppfølgingen som trengs. Det er viktig at legen din er klar over det, hvis du mot formodning skulle få noen symptomer.

Parmaskinken vet jeg ikke noe om, men hjortekjøttet er det er viss risiko forbundet med.

http://matportalen.no/artikler/2007/9/gravide_bor_ikke_haandtere_slakt_fra_hjortevilt

Ikke få panikk, det går bra i de aller fleste tilfeller.

Tusen takk for raske svar. :o)

Jeg har time hos jordmor om 1 uke, og tar dette opp med henne da. Det skal vel være passe tid i forhold til når eventuell smitte kan påvises ved prøvetaking.

Er veldig nervøs, men prøver å ta meg sammen. Andre gang jeg er gravid, men hadde ingen lignende episoder sist.

Tusen takk for raske svar. :o)

Jeg har time hos jordmor om 1 uke, og tar dette opp med henne da. Det skal vel være passe tid i forhold til når eventuell smitte kan påvises ved prøvetaking.

Er veldig nervøs, men prøver å ta meg sammen. Andre gang jeg er gravid, men hadde ingen lignende episoder sist.

Jeg tror det er snakk om to av 1000 gravide eller noe sånt, som blir smittet under svangerskapet i Norge. Så sannsynligheten er stor for at det ikke har skjedd noe som helst. Men du vil sikkert føle deg bedre med at saken blir undersøkt, og det er jo ikke spesielt komplisert.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...