Gå til innhold

Kan celleforandringer i underlivet føre til kreft???Jeg er redd!


Anbefalte innlegg

Ken celleforandringer i underlivet føre til kreft?

Fikk brev fra min lege om at det er oppdaget celleforandringer etter en slik underlivsprøve(er 32 år).

Må ta ny prøve om 6 måneder.Hva betyr det at det er funnet celleforandringer?

Er det farlig?

Kan man eventuelt fjerne risikoen for å få kreft av det ved å fjerne livmoren?

Fortsetter under...

Celleforandring er forstadiet til kreft. Det går ofte over av seg selv, eller man fjerner en del av livmortappen. Tror ikke at du trenger bekymre deg så veldig over det, for jeg mener å ha hørt at det er kjempegod prognose å få celleforandring der. Tror ikke de fjerner livmoren hvis du er ung og ikke har andre plager. Håper dette kan berolige deg litt :-)

Celleforandringer er visst blitt nokså vanlig. Jeg fikk samme beskjed som deg for ca 8 år siden, og ble livredd for kreft. Etter en ny kontroll etter 6 mnd (som deg) viste prøvene fortsatt store forandringer. Jeg måtte da inn på sykehuset for å ta en biopsi (dvs de tok en liten vevsprøve for å se hvor "dypt" forandringene gikk). Det viste seg da at jeg måtte fjerne en del av livmorhalsen med laser. Dette ble gjort med laserbedøvelse og var tilnærmelsesvis smertefritt.

Nå har jeg nettopp født mitt første barn, og har ikke hatt antydninger til celleforandringer etter den gangen. Når slike forandringer oppdages, er det visst ekstremt sjeldendt at det blir noen utvikling til kreft da du går og sjekker deg ofte senere. Jeg gikk først hvert halvår for å se om alt var borte, deretter hvert år - noe jeg gjør fremdeles. Dette er vanlige underlivsundersøkelser med kreftprøve.

Tror ikke du behøver å bekymre deg!

Gjest Mette H Moen, gynekolog

Man er ikke pasient fordi man har celleforandringer! I noen tilfeller kan det være forstadium til kreft, det er derfor man tar en slik prøve. Jeg tror det er liten risiko hos deg for at det er et forstadium siden man venter i 6 måneder med ny prøve, så ta det med ro. Les vedlegg.

CELLEPRØVE FRA LIVMORHALSEN

Denne prøven omtales også som "kreftprøven". Den anbefales utført hvert 3.år på kvinner mellom 25 og 70 år. Hensikten med undersøkelsen er å vise celleforandringer som med tiden kan utvikle seg til kreft. Det er altså ikke en metode til å påvise fullt utviklet kreft, den kan legen påvise direkte bare ved å se på livmorhalsen.

Prøvetaking utføres i forbindelse med en vanlig gynekologisk undersøkelse ved at legen dels skraper fra livmorhalsens overflate og dels fører en liten børste opp i livmorhalsen for å få ut celler til mikroskopisk undersøkelse. Undersøkelsen medfører ikke videre ubehag.

Ved mikroskopisk undersøkelse av prøven kan man se celleforandringer av forskjellig type. Noen forsvinner av seg selv, andre vedvarer. For å komme nærmere en sikker diagnose, supplerer man da med vevsprøve og utskraping fra livmorhalsen , altså en noe mer omfattende undersøkelse. Dette inngrepet kan være litt ubehagelig, men det kan evt gjøres i lokalbedøvelse.

Vevsforandringer hvor det anses å være en risiko for videre utvikling til kreft betegnes som dysplasi. I ca 10% av tilfellene vil dysplasi over en årrekke (mer enn 10 år?) kunne utvikle seg til kreft. For å hindre det vil man foreta en liten operasjon hvor man fjerner den ytterste del av livmorhalsen (konisering). Det vil ikke medføre forandringer i menstruasjoner eller mulighet for graviditet.

Hvis det gis beskjed om at en prøve skal gjentas etter noen tid, blir mange skremt og tror at de har kreft. Det er ikke tilfelle. Celleforandringer kan være tilfeldige og være borte i neste prøve. En grunn til ny prøve kan også være at det var for lite celler til sikker vurdering, og at man derfor ønsker kontroll etter noen måneder.

Noen kvinner tror at det er tryggere å ta en prøve årlig, men det er ikke nødvendig da forandringer utvikler seg meget langsomt. Noen kvinner tror at undersøkelsen kan avsløre alle typer av underlivskreft, men det er bare en undersøkelse for livmorhalsen (ikke for selve livmoren eller for eggstokkene).

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...