Gå til innhold

Infeksjonsutløst astma og bruk av flutide hos 2 åring.


Gjest Gutt 2 år med astma

Anbefalte innlegg

Gjest Gutt 2 år med astma

Har en gutt på 2 år som etter gjennomgått RS virus da han var 6 mnd har slitt med astma når han blir forkjølt. Lege kaller det infeksjonsutløst astma. Når han blir forkjølt så sliter han svært med stygg hoste, piper på utpust og er generelt tett. Har hatt 3 tunge perioder i løpet av det siste året, hvor han 2 av gangene har fått lungebetennelse. Har i de tyngste periodene fått Betapred som vi har gitt ham til natten da han har slitt svært med å sove pga hoste. Har fått beskjed med lege om at vi bør forebygge med bruk av flutide 50 mg inhalasjonsaerosol, ett "puff" morgen og kveld vinterhalvåret. Dette har vi gjort, men sluttet i mars da vi syntes han var fin. Var da fin i ca 1 til 2 mnd, og fikk en skikkelig tung forkjølelse i mai. Slet da i ca 14 dager, fikk Betapred og økte på dosen med flutide til 3 "puff" ganger 3 daglig. Har gradvis trappet ned dette nå, så han er på 1 "puff" morgen og kveld igjen. Får i de tunge periodene også ventoline ved behov. Er nå helt fin. Det jeg lurer på er om jeg bør gi ham flutide også nå om sommeren. Han har vært en del plaget med forkjølelse også da. Noen sier også til oss at vi bør gi ham fordi det kunne være at vi ikke hadde gitt nå fra mars til mai som gjorde at han ble så dårlig denne gangen. Stemmer det? Eller bør vi la være å gi ham? Kortison er vel ikke bra over lang tid? Er usikker, og synes dette er vanskelig å vurdere selv...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Per H Finne, Professor i barnesykdommer

Det er en typisk sykehistore hos ditt barn.Infeksjoner utløser i den aktuelle alder ofte astma og RS virus er hyppig årsak.

Jeg er enig med din lege i at dette betenges som infeksjonsutløst astma.Pga. sykdommen og slimingen er det økt risiko for lungebetennelse slik du beskriver.Behandlingen barnet har fått med Betapred og Flutide er også en del av det vanlige behandlings regime. Hor mye med. og hvor lenge er ofte vanskligere å avgjøre i friske perioder. Erfaring med barnets sykdom/ symptombilde over tid danner noe av grunnlaget for valg av behandling og varigheten av denne.

Med den sykehistorie du beskriver ville jeg anbefale Flutide over lengere tid også i symtomfrie perioder,men diskutere dette med din faste lege.

Det er riktig at kortison bruk bør holdes på så lavt nivå som mulig, men der det nødvendig, skal det brukes korrekt.

Det finnes skriftelig veilednig for kortison bruk / preparat bruk hos barn med symptomer som ditt. Legen din har sikkert et slikt,

Det er ikke mulig å svare sikkert på dine venners anbefaling og resonnement.

.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ble kvitt det

Datra mi var slik, vi endte stadig på sykehuset i vinterhalvåret (som var langt, ja, begynte tidlig på høsten og varte til godt utpå våren) med stygge infeksjoner i luftveiene.

Vi gav etterhvert forebyggende hele året, også om sommeren da det egentlig hørtes bra ut. Dette gjorde at de første infeksjonene ikke kom før senhøstes. Vi reiste også til sydligere breddegrader i november, for å få litt opptur i verste regnperioden.

Det som allikevel var mest virkningsfullt, var å flytte til et tørt klima. Da ble hun frisk. Det var det verdt, selv om vi reiste langt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei

Begge mine unger har også infeksjonsutløst astma, men ikke så ille som det hørtes ut at din sønn har.

Hun eldste (5) bruker flutide en dose på kvelden fast i gode perioder, hos henne kommer hosten tilbake i løpet av et par uker dersom vi slutter. Hos hun yngste (2.5) sluttet vi litt etter påske med medisin, men har nettopp begynt igjen pga forkjølelse, prøver å slutte med henne ila sommeren.

Når de er dårlige (hoster mye) får de som regel ventoline 4-5 ganger om dagen og flutide to, evt 2x2 hvis det ikke gir seg. Når de blir gode igjen kutter vi ut ventoline og trapper ned flutide.

Det er viktig at du starter på høy dose med en gang du hører tegn til hoste/forkjølelse, da gir det seg som regel fortere. Ta gjerne og snakk med legen og få hyppige undersøkelser en gang han er dårlig også for å få veiledning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...