Gå til innhold

undersøkelser før hjerteoperasjon


Anbefalte innlegg

Min far som er 60+ har hatt angina pectoris i noen år nå. For en ukes tid siden ble han lagt inn på sykehus til utredning etter et hjerteinfarkt. Legene snakket om operasjon. Jeg vet at han skal gjennom en koronar-angiografi. Hva er egentlig koronar-angiografi? Hvilke forberedelser må gjøres før denne undersøkelsen, og finnes det noen grunner til at han bør unngå å gjenomføre den?

Er det noen andre undersøkelser han må gjennom?

Fortsetter under...

Gjest Einar Søyland, spesialist i hjertesykdom

Svar til Alvhilde.

Coronar angiografi er en røntgenundersøkelse. Man fører inn et tynt kateter (plastrør) gjennom en pulsåre på armen eller i lysken og frem til hovedpulsårens begynnelse, rett etter avgangen fra hjertet. I denne regionen går de to pulsårer som forsørger selve hjertemuskulaturen med blod av fra hovedpulsåren. Disse årene kalles koronar-arterier eller kransårer.

Når kateteret er på plass sprøyter man røntgen-tett kontrast (væske som sees på røntgen) i disse årene ( èn av gangen), og samtidig filmer man forløpet av kontrasten i årene. Filmingen gjøres i minst to plan, og man dreier pasient-bordet litt mellom hver kontrast-injeksjon.

Man vil på filmen kunne finne ut hvor forsnevringene i koronar-arteriene sitter, og dermed kunne se hvilken form for behandling som er mulig og ønskelig , enten det blir rent medisinsk behandling, utvidelse av åreforsnevringene ved hjelp av ballong-teknikk ( PTCA, med eller uten stenting) eller operasjon.

Det høres ut som om din far på 60+ år allerede har bevist at han har koronarsykdom : med et infarkt og reell angina pectoris vil det hos de fleste være ønskelig å få oversikt over utbredelsen av sykdommen. Konsekvensene av funnene vil så bli gjenstand for vurdering, og avgjørelsen om hva som skal gjøres vil ikke tas over hodet på den det gjelder.

Informasjon via Internett erstatter ikke konsultasjon med lege eller annet kvalifisert medisinsk personell. For en sikker vurdering av problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre deg med din kontaktperson i det offentlige helsevesen.

Vennlig hilsen

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...