puttelulle Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Hvordan stiller dere dere til spørsmålet nynorsk/bokmål? Her på stedet er nynorsk skolespråket, mens det i resten av kommunen blir brukt bokmål. Bokmål er altså kommunens språk utad, mens vi på skolen lærer nynorsk. Personlig er jeg ingen tilhenger av hverken det ene eller det andre, og mener at siden vi har 2 offisielle skriftspråk her i landet, som alle skal skrive fra 8.klasse, skal vi være glad ungene våre får med seg nynorsken fra 1.klasse, og ikke møter språket først i 8.klasse. Ville dere f.eks. tatt ut ungen deres fra skolen, for å drive hjemmeundervisning, på bokmål? Det hadde vært lettvint med kun 1 skriftspråk, den ser jeg. Og jeg er altså ikke motstander av hverken det ene eller andre. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Elextra Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg synes det er noe tull at man skal måtte lære seg sidemål skriftlig i skolen. Ser jo imidlertid faren for at nynorsk kanskje vil fases ut som skriftspråk om svært få lærer det skriftlig. Men jeg synes på mange måter språket holdes kunstig i live slik det er i dag, i hvertfall er det slik mange steder. Når det gjelder hva jeg selv evt. ville valgt for mine barn, har jeg inntrykk av at det er en fordel, med tanke på norskkarakterer, å lære nynorsk skriftlig først og som hovedmål. Bokmål får de uansett inn på et vis, dermed kan de lettere oppnå god karakter i begge. Kjenner i hvertfall til flere vokst opp i nynorskkommuner som har sett det på denne måten. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
puttelulle Skrevet 1. mars 2010 Forfatter Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg synes det er noe tull at man skal måtte lære seg sidemål skriftlig i skolen. Ser jo imidlertid faren for at nynorsk kanskje vil fases ut som skriftspråk om svært få lærer det skriftlig. Men jeg synes på mange måter språket holdes kunstig i live slik det er i dag, i hvertfall er det slik mange steder. Når det gjelder hva jeg selv evt. ville valgt for mine barn, har jeg inntrykk av at det er en fordel, med tanke på norskkarakterer, å lære nynorsk skriftlig først og som hovedmål. Bokmål får de uansett inn på et vis, dermed kan de lettere oppnå god karakter i begge. Kjenner i hvertfall til flere vokst opp i nynorskkommuner som har sett det på denne måten. Jeg er helt enig med deg. Og det er jo forskning på at de elevene som begynner med nynorsk i barneskolen, gjør det bedre enn dem som starter med nynorsk i 8., i norskfaget, vel og merke. Jeg stusser bare på at noen er så imot nynorsk at de faktisk vurderer å ta ungene ut av skolen, og undervise dem hjemme på bokmål, jeg. For det vet jeg blir gjort. Synes disse foreldrene tenker svært lite på ungen sin, iallefall... Det sosiale aspektet tar de jo egentlig ifra dem... Ihvertfall på små plasser. Jaja. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mrs. Wallace Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 ''Ville dere f.eks. tatt ut ungen deres fra skolen, for å drive hjemmeundervisning, på bokmål? '' Nei, aldri i verden, Jeg ville latt barnet følge undevisning i det målet som var hovedmål der jeg bodde, og ellers sørget for at barnet ble eksponert for sidemålet (i dette tilfellet bokmål) gjennom andre ting. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jubalong70 Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg hadde ikke hatt noe problem med at ungene mine hadde nynorsk som hoved-skriftspråk! Jeg hadde i alle fall ikke tatt ungene ut av skolen på bakgrunn av det. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
jubalong70 Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 ''Ville dere f.eks. tatt ut ungen deres fra skolen, for å drive hjemmeundervisning, på bokmål? '' Nei, aldri i verden, Jeg ville latt barnet følge undevisning i det målet som var hovedmål der jeg bodde, og ellers sørget for at barnet ble eksponert for sidemålet (i dette tilfellet bokmål) gjennom andre ting. Og akkurat å eksponere barn for bokmål er jo ikke så veldig vanskelig heller 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mrs. Wallace Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Og akkurat å eksponere barn for bokmål er jo ikke så veldig vanskelig heller Nemlig. Sånn sett er det jo en fordel å lære minoritetsmålet skikkelig fra skolestart. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
grot Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg er helt enig med deg. Og det er jo forskning på at de elevene som begynner med nynorsk i barneskolen, gjør det bedre enn dem som starter med nynorsk i 8., i norskfaget, vel og merke. Jeg stusser bare på at noen er så imot nynorsk at de faktisk vurderer å ta ungene ut av skolen, og undervise dem hjemme på bokmål, jeg. For det vet jeg blir gjort. Synes disse foreldrene tenker svært lite på ungen sin, iallefall... Det sosiale aspektet tar de jo egentlig ifra dem... Ihvertfall på små plasser. Jaja. Det var vel noe overilt ja, å ta ut ungene fra skolen for å drive undervisning på bokmål hjemme. Her hos oss driver vi undervisning hjemme (når det er snakk om lekser altså) på dialekt, mens de skriver nynorsk på skolen. Ikke noe problem det. Det finnes jo nesten ingen som snakker nynorsk, det er jo et skriftspråk. At de lærer å skrive det på skolen er greitt nok. ' Jeg synest egentlig at det er et stort tull med to skriftspråk i et lite land. Men er det mange som er imot nynorsk i klassen så har de jo krav på opplæring på bokmål dersom det er 10 eller flere i klassen som ønkser det. Kjenner til flere tilfeller der det har blitt gjort. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Tatjana Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 ''Ville dere f.eks. tatt ut ungen deres fra skolen, for å drive hjemmeundervisning, på bokmål?'' Nei, absolutt ikke. Jeg har ingen sterke følelser for eller imot bokmål eller nynorsk. Hadde vi bodd i en kommune der nynorsk var opplæringsmålet så hadde mine barn hatt nynorsk som skriftspråk. For øvrig er jeg godt fornøyd med den norske grunnskolen, så jeg ville nok ikke drevet hjemmeskole uansett. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jorunn Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Det var vel noe overilt ja, å ta ut ungene fra skolen for å drive undervisning på bokmål hjemme. Her hos oss driver vi undervisning hjemme (når det er snakk om lekser altså) på dialekt, mens de skriver nynorsk på skolen. Ikke noe problem det. Det finnes jo nesten ingen som snakker nynorsk, det er jo et skriftspråk. At de lærer å skrive det på skolen er greitt nok. ' Jeg synest egentlig at det er et stort tull med to skriftspråk i et lite land. Men er det mange som er imot nynorsk i klassen så har de jo krav på opplæring på bokmål dersom det er 10 eller flere i klassen som ønkser det. Kjenner til flere tilfeller der det har blitt gjort. ''Ikke noe problem det. Det finnes jo nesten ingen som snakker nynorsk, det er jo et skriftspråk'' Det er vel her de fleste tar feil. Veldig mange av dialektene våres ligger opp mot nynorsk. Stort sett det eneste området de snakker tilnærmet bokmål er i Finnmark. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Bokmål får ungene inn uansett, så jeg ville latt dem lære nynorsk fra 1 klasse. Jeg hadde aldri giddet å drive hjemmeundervisning bare for at barnet skal lære bokmål i stedet for nynorsk. Forutsatt at skolen ellers var bra. En annen sak er at jeg nok hadde blitt nødt til å ta en alvorlig oppfriskning av min egen nynorsk om barna skulle ha dette som hovedmål... ;-) mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Og akkurat å eksponere barn for bokmål er jo ikke så veldig vanskelig heller Nettopp! mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 ''Ikke noe problem det. Det finnes jo nesten ingen som snakker nynorsk, det er jo et skriftspråk'' Det er vel her de fleste tar feil. Veldig mange av dialektene våres ligger opp mot nynorsk. Stort sett det eneste området de snakker tilnærmet bokmål er i Finnmark. Det har du helt rett i. mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest togli Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg bor i en nynorskkommune og jobber i en annen nynorskkommune. Er veldig glad i nynorsk og ser på begge målformene som en norsk kulturarv vi bør ta vare på og være stolt av Bokmål er avledet fra dansk og man ønsket å gå bort fra den danske påvirkningen. Ivar Aasen reiste da rundt i Norge for å samle dialektformer av ord, for så å lage en ordbok basert på nordmenns dialekter. Dette ble så til nynorsk. Det som forundrer meg er at endel tror at bokmål ligger nærmest de fleste norske dialektene, men slik er det jo ikke Jeg er glad mine barn har nynorsk som hovedmål i skolen, for da blir de like flinke i begge målformene. Verre for de som har nynorsk som sidemål. Alle elever må kjenne til begge målformene, men jeg synes egentlig ikke det skulle være nødvendig å ha tentamen/eksamen i sidemålet. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg bor i en nynorskkommune og jobber i en annen nynorskkommune. Er veldig glad i nynorsk og ser på begge målformene som en norsk kulturarv vi bør ta vare på og være stolt av Bokmål er avledet fra dansk og man ønsket å gå bort fra den danske påvirkningen. Ivar Aasen reiste da rundt i Norge for å samle dialektformer av ord, for så å lage en ordbok basert på nordmenns dialekter. Dette ble så til nynorsk. Det som forundrer meg er at endel tror at bokmål ligger nærmest de fleste norske dialektene, men slik er det jo ikke Jeg er glad mine barn har nynorsk som hovedmål i skolen, for da blir de like flinke i begge målformene. Verre for de som har nynorsk som sidemål. Alle elever må kjenne til begge målformene, men jeg synes egentlig ikke det skulle være nødvendig å ha tentamen/eksamen i sidemålet. Jeg hadde nynorsk som sidemål på skolen, med gode karakterer. Men jeg har likevel langt bedre språkfølelse i forhold til svensk og synes dette er lettere å lese. Så fra midt ståsted kunne man godt brukt mer tid på å lese god nynorsk i stedet for å knote med og skrive (halv)dårlig. mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Liliaceae Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg bor i en nynorskkommune og jobber i en annen nynorskkommune. Er veldig glad i nynorsk og ser på begge målformene som en norsk kulturarv vi bør ta vare på og være stolt av Bokmål er avledet fra dansk og man ønsket å gå bort fra den danske påvirkningen. Ivar Aasen reiste da rundt i Norge for å samle dialektformer av ord, for så å lage en ordbok basert på nordmenns dialekter. Dette ble så til nynorsk. Det som forundrer meg er at endel tror at bokmål ligger nærmest de fleste norske dialektene, men slik er det jo ikke Jeg er glad mine barn har nynorsk som hovedmål i skolen, for da blir de like flinke i begge målformene. Verre for de som har nynorsk som sidemål. Alle elever må kjenne til begge målformene, men jeg synes egentlig ikke det skulle være nødvendig å ha tentamen/eksamen i sidemålet. Helt enig med deg, det er en viktig del av kulturarven alle bør kjenne til og kunne. Men tentamen/eksamen i nynorsk kan jeg godt spare meg for.. 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Helt enig med deg, det er en viktig del av kulturarven alle bør kjenne til og kunne. Men tentamen/eksamen i nynorsk kan jeg godt spare meg for.. Samtidig... På en eller annen måte må innsatsen i sidemål vise igjen på vitnemålet. Ellers er sidemål i praksiss utradert som fag. Det jeg synes blir tåpelig er når politi, leger eller andre fagfolk må dra på kurs for å lære seg å skrive sitt sidemål fordi de jobber på feil sted i forhold til sitt hovedmål. Det er resurssløsing. mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest togli Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Jeg hadde nynorsk som sidemål på skolen, med gode karakterer. Men jeg har likevel langt bedre språkfølelse i forhold til svensk og synes dette er lettere å lese. Så fra midt ståsted kunne man godt brukt mer tid på å lese god nynorsk i stedet for å knote med og skrive (halv)dårlig. mvh Ja, nynorsk kan være nydelig å lese, så jeg tenker også at det bør fokuseres mest på å lese (og forstå) nynorsken. Det er lettere å få "lyrisk" preg på nynorsk enn på bokmål 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest togli Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Helt enig med deg, det er en viktig del av kulturarven alle bør kjenne til og kunne. Men tentamen/eksamen i nynorsk kan jeg godt spare meg for.. Enig i det 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PieLill Skrevet 1. mars 2010 Del Skrevet 1. mars 2010 Ja, nynorsk kan være nydelig å lese, så jeg tenker også at det bør fokuseres mest på å lese (og forstå) nynorsken. Det er lettere å få "lyrisk" preg på nynorsk enn på bokmål Nynorsk er et fantastisk skriftspråk, synes jeg. Likevel kjenner jeg at jeg må ta meg sammen når jeg blir nødt til å lese det. Kjennes tungvindt og knotete. Er dessverre kun fortrolige med den mer poetiske delen av nynorsken. Burde vel egentlig ta meg sammen å ta en tur på biblioteket. - Og lese bøkene jeg har lånt etterpå... ;-) mvh 0 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.