Gjest Geisha44 Skrevet 2. februar 2011 Del Skrevet 2. februar 2011 Hei. Jeg har en mor som har diabetes 2. Hun er 66 år og har hatt diabetes i mange mange år. Vi har en del spørsmål rundt dette. Hun har nå startet opp med en ny insulin: "Lantus". Hun tar 75 streker hver morgen, og det er alt hun tar av insulin. Hun går rundt med 14-16 i blodsukker hele døgnet. Hun er slapp, deprimert og vil helst ligge å sove i sengen hele døgnet. Min far og jeg er bekymret for henne, men hun vil ikke gjøre noe med dette. Fastlegen er gammel, og veldig unnvikende på alt. Har det veldig travelt bestanding. Diabetes sykepleieren som hun har vært i kontakt med på Ringerike sykehus, er ikke der lengre, så vi har ingen å konsultere oss med. Derfor ble vi så glade når vi oppdaget denne siden, for å få litt veiledning. Kan insulinen bli ødelagt hvis den blir veldig kald, nærmest frossen? Kjøleskapet har vært så kaldt innimellom, så hun lurer på dette selv. Hva kan hun gjøre for å få blodsukkeret ned. Nå også hadde hun 16 når hun målte, og nå skal hun ikke ta insulin før i morgen tidlig. Kan dette være riktig? Er det farlig å gå med så høyt blodsukker døgnet rundt? Og hva skal hun gjøre med dette? Hvordan er det å bruke hurtigvirkende? Hadde dette vært riktig å bruke når hun ikke får blodsukkeret ned? Hun spiser vanlig variert mat, fordelt på 4-5 måltider pr. dag. Hva kan vi gjøre for å få blodsukkeret ned? Det er vel egenltig det vi lurer på. Hva er farligst av å gå med for høyt eller for lavt blodsukker? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/360103-ang-insulin-og-blodsukker/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sør Skrevet 2. februar 2011 Del Skrevet 2. februar 2011 Hei, Her var det mange spørsmål: 1) Ja, insulin blir ødelagt av kulde (frost) og varme. 2) Ja, det er meget farlig å gå med blodsukker på 14-16. Hun bør også får målt "langtidsblodsukker" (HbA1c), for å sjekke at det er under ca 8%. 3) Det er farlig å ha kontinuerlig høyt blodsukker (man kan til og med få ketoacidosis), men det er ikke så farlig med små "peaks". Ketoacidosis er livstruende. Kontinuerlig høyt blodsukker fører til blindhet, ødelagte nyrer og amputerte fingrer/tær. Det er også farlig å ha for lavt blodsukker, for man kan svime av, og (i ekstreme tilfeller) dø. Dette kalles "føling", og folk som får det bør spise druesukker, eller drikke sukkerholdig brus. Samtidig, det høres ut (men dette er jo bare basert på det du skriver) som om din mor kanskje trenger langt bedre oppfølging og kanskje heller burde hatt hurtig-insulin, som hun setter før hvert måltid. Diabetesforbundet har masse informasjon om dette. Husk også - med god behandling så har diabetes nesten ingen langtidseffekter for kroppen. Med vennlig hilsen 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/360103-ang-insulin-og-blodsukker/#findComment-3111525 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Elisabeth Holmen Berg, diabetessykepleier Skrevet 2. februar 2011 Del Skrevet 2. februar 2011 Hei. Det er bra at du tar tak i din mors diabetes behandling og søker råd. Det er viktig at hun får en konsultasjon hos en diabetesspesialist, slik at blodsukkeret kan reguleres bedre. Fastlegen kan henvise til spesialist. Når blodsukkeret ligger på 14 - 16 hele døgnet er ikke reguleringen optimal. Det beste er å ha fastende blodsukker mellom 5 og 8 mmol/l, og sjelden høyere enn 10 mmol/l utover dagen. Jeg kan ikke anbefale noen endringer i behandlingen her. Muligens må insulinbehandlingen intensiveres ved å bruke hurtigvirkende insulin til måltider, eller suppleres med andre medikamenter, derfor er det viktig å komme til en spesialist. Et variert kosthold fordelt på 4 -5 måltider, med tilstrekkelig mengde energi (kalorier), ikke for mye og ikke for lite, er bra. Viktig er også aktivitetsnivået. Daglig fysisk aktivitet, f.eks 1/2 time spasertur hver dag, gjør at insulinet virker bedre. Insulin som har frosset, f.eks dersom kjøleskapet har vært "overarbeidet", er ødelagt og må kastes. Har man mistanke om dette må man hente nytt insulin på apoteket. Å gå med høyt blodsukker over lang tid kan føre til sen skader av diabetes. Lavt blodsukker eller føling føles ubehagelig, og man kan bli nokså engstelig når det skjer. Det kan være alvorlig fordi man i verste fall kan falle og skade seg, og bli bevisstløs. Lykke til med vennlig hilsen Elisabeth 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/360103-ang-insulin-og-blodsukker/#findComment-3111759 Del på andre sider Flere delingsvalg…
help my Skrevet 5. februar 2011 Del Skrevet 5. februar 2011 Hei Geisha44. Jeg har diabetes selv. Jeg har diabetes type1. Jeg har hatt diabetes i 11 år. Jeg kan ikke så mye at jeg kan si hva du kan gjøre for at din mor skal få ned blodsukkeret sitt, men jeg kan si hvordan min diabetes blir behandlet. Jeg måler blodsukkeret hver gang før jeg spiser. Jeg tar novorapid som er insulin til hvert måltid. Om kvelden tar jeg 16 med lantus. Jeg spiser normal og sund kost. Jeg spiser grovt brød, fisk, kjøtt poteter osv til middag og en banan til kaffemat. Jeg tåler ikke å spise noe med sukker i når jeg ikke har føling, jeg må være forsiktig med sukkerfrie drops og sjokolade for det får jeg høyt blodsukker av og jeg tåler heller ikke å spise glutenfritt mat for da får jeg også høyt blodsukker pluss at jeg får høyt blodsukker hvis jeg drikker melk og ikke har føling. Håper du fikk gode råd nå. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/360103-ang-insulin-og-blodsukker/#findComment-3112877 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Nerda Skrevet 5. februar 2011 Del Skrevet 5. februar 2011 Her er mye fornuftig at sagt, kom bare på en sak. Få et termometer i kjøleskapet, så ser dere om temperaturen ligger under normalt. Frostskadd insulin mister effekten i en så sterk grad at man kan regne det som ubrukelig. Jeg synes det er ansvarsfraskrivelse av fastlegen ikke å sørge for at dette blir fulgt opp av en indremedisiner eller endokrinolog (diabetsspesialist). På insulinfronten er det mye som kan vurderes, som alt er nevnt. Dermed bryr jeg meg ikke med det her. Faren for senkomplikasjoner som nerveskader i beina, blødninger i øynene og nyreskade øker med stadig høyt blodsukker over tid. Det høye blodsukkeret kan også i seg selv medføre trøtthet og nedsatt stemningsleie. Dette bør tas tak i, jeg er så sikker på at din mor vil få det bedre og føle seg mer til pass om man finner riktig behandling og får normalisert blodsukkeret. Jeg håper dette kan ordne seg for din mor! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/360103-ang-insulin-og-blodsukker/#findComment-3113081 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.