Gå til innhold

ketose reaksjon


Anbefalte innlegg

''Og langtidseffekter kan man ikke vite noe om før det har gått lang tid....

''

Det er jeg helt enig i. Men jeg synes at debatten rundt lavkarbokosthold blir merkelig polarisert. Det ser ut som om det er lettere for en del å akseptere at sterkt overvektige velger kirurgi enn lavkarbokosthold i håp om å overvinne sine vektplager. Jeg har litt vanskelig for å se hvorfor det for enkelte (og da tenker jeg ikke spesielt på deg) er så skeptiske til at alternativ tenkning og forskning dukker opp rundt kosthold beregnet på blant annet å redusere overvekt for de som trenger det.

I likhet med deg, så er jeg stor tilhenger av at folk må få finne frem til det som fungerer for dem.

Jeg er ikke skeptisk til nytenkning, og jeg er egentlig ikke engang skeptisk til lavkarbo, per se.

Det jeg er skeptisk til er en så massiv "omlegging" av dietten (og særlig når man snakker om å bruke ketose), potensielt for så mange mennesker, uten at noen har sjekket langtidsskadevirkningene for dette.

For øvrig, jeg ville vært like skeptisk hvis noen foreslo en "lavproteindiett" eller en "kunkarbodiett".

Og når vi vet så fryktelig lite om langtidsvirkningene så er jeg meget skeptisk til folk som anbefaler nye dietter som er så forskjellige fra det som har gitt oss lengst levetid.

Med vennlig hilsen

Fortsetter under...

  • Svar 112
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

  • Sør

    28

  • tzatziki1365380058

    16

  • Elis31

    10

  • Lillemus

    9

Mest aktive i denne tråden

Gjest antilavkarbo

''Jammen dere er jo som sektmedlemmer, Dere messer jo om dette kostholdet deres hele tiden. Alt annet er vist feil... Karbohydrater er vist roten til alt vondt nå for tiden....''

I denne tråden har det da vært vel så mye messig om hvor farlig det kan være. Så det messes vist begge veier. De som har plager at de ikke tåler mel så godt, eller er overvektig eller har betennelsestilsander føler seg ofte veldig bra på lakvarbo. Er ikke det flott?

De som tåler mel og brød og poteter kan spise det.

Alle får finne ut hva som er best for seg selv.

Alle får spise det de vil for meg, men dere på lavkarbo kaller jo vanlig norsk kosthold for søppelmat, så det må være lov å si i mot.

tzatziki1365380058

''Og langtidseffekter kan man ikke vite noe om før det har gått lang tid....

''

Det er jeg helt enig i. Men jeg synes at debatten rundt lavkarbokosthold blir merkelig polarisert. Det ser ut som om det er lettere for en del å akseptere at sterkt overvektige velger kirurgi enn lavkarbokosthold i håp om å overvinne sine vektplager. Jeg har litt vanskelig for å se hvorfor det for enkelte (og da tenker jeg ikke spesielt på deg) er så skeptiske til at alternativ tenkning og forskning dukker opp rundt kosthold beregnet på blant annet å redusere overvekt for de som trenger det.

I likhet med deg, så er jeg stor tilhenger av at folk må få finne frem til det som fungerer for dem.

Det er jo ikke så rart at den er polarisert. For det første er det kontroversielt, feks at mettet fett plutselig er sunt, for det andre er det en del "disipler" som går i forveien, som IKKE tar høyde for at det finnes flere veier til målet, men som sverger til lavkarbo fordi det skal være det eneste som nytter. Dr. Hexeberg er i den kategorien, synes jeg. Og er man så bastant, så bør man kunne vise til forskning som underbygger. Hexeberg sier at hun ikke er opptatt av forskning, men kun sine egne pasienters resultater. Det er vel og bra at hennes pasienter klarer seg fint, men det er ikke nok for å endre de nasjonale kostholdsanbefalingene.

Dessuten tror jeg en del som reagerer på lavkarbo-kostholdet kun hører det de vil høre, feks at mettet fett nå er HELT ok, og går glipp av den viktige sammenhengen at den eneste måten man kan spise mye fett på uten å gå opp i vekt, er å begrense karbohydratene ekstremt.

Jeg personlig er skeptisk til lavkarbo som "det eneste rette" fordi jeg tror at den eneste veien til vekttap er begrensning i kcalorier. Og enkelte lavkarbo-tilhengere fremlegger det som om at det ikke er tilfellet. Årsaken til at en del folk går ned i vekt på lavkarbo, uten at de har klart det på annet vis, er at maten metter bedre og annerledes enn et "normalt" kosthold gjør.I praksis spiser folk derfor både kcaloriredusert og lavkarbo. Og jeg tror fremdeles det er kcalorireduksjonen som gjør at man går ned i vekt. Spiser man 3500 kcal om dagen, som mange ovevektige gjør, så GÅR man opp i vekt. Selv om maten kun består av fett og proteiner.

Når det gjelder lavkarbo vs operasjon, så er det faktisk sånn at operasjon viser seg å ha de beste helseeffektene på lang sikt ( i den grad man har lang erfaring), spesielt når det gjelder diabetes. Jeg mener at man opererer altfor få personer med sykelig overvekt her til lands, og at det er et mindre eksepriment enn å anbefale et kosthold, på generell basis, som man har lite erfaring med. Jeg har tro på at lavkarbo kan være det eneste som funker for en del mennesker, men nasjonale helsemyndigheter KAN bare ikke gå ut og anbefaler det til alle overvektige, så lenge man vet såpass lite om virkninger på sikt.

Til slutt synes jeg det er ille at fokuset på lavkarbo vs kcalorireduserte dietter fjerner fokus fra det som virkelig er problemet, nemlig at folk spiser masse sukker, fine bakervarer, foredlet mat - og beveger seg for lite. Dersom alle hadde fulgt de nasjonale kostholdsrådene, og latt barna vokse opp med det kostholdet fra de var små, så hadde antagelig mye av denne diksusjonen vært overflødig.

Det er jo ikke så rart at den er polarisert. For det første er det kontroversielt, feks at mettet fett plutselig er sunt, for det andre er det en del "disipler" som går i forveien, som IKKE tar høyde for at det finnes flere veier til målet, men som sverger til lavkarbo fordi det skal være det eneste som nytter. Dr. Hexeberg er i den kategorien, synes jeg. Og er man så bastant, så bør man kunne vise til forskning som underbygger. Hexeberg sier at hun ikke er opptatt av forskning, men kun sine egne pasienters resultater. Det er vel og bra at hennes pasienter klarer seg fint, men det er ikke nok for å endre de nasjonale kostholdsanbefalingene.

Dessuten tror jeg en del som reagerer på lavkarbo-kostholdet kun hører det de vil høre, feks at mettet fett nå er HELT ok, og går glipp av den viktige sammenhengen at den eneste måten man kan spise mye fett på uten å gå opp i vekt, er å begrense karbohydratene ekstremt.

Jeg personlig er skeptisk til lavkarbo som "det eneste rette" fordi jeg tror at den eneste veien til vekttap er begrensning i kcalorier. Og enkelte lavkarbo-tilhengere fremlegger det som om at det ikke er tilfellet. Årsaken til at en del folk går ned i vekt på lavkarbo, uten at de har klart det på annet vis, er at maten metter bedre og annerledes enn et "normalt" kosthold gjør.I praksis spiser folk derfor både kcaloriredusert og lavkarbo. Og jeg tror fremdeles det er kcalorireduksjonen som gjør at man går ned i vekt. Spiser man 3500 kcal om dagen, som mange ovevektige gjør, så GÅR man opp i vekt. Selv om maten kun består av fett og proteiner.

Når det gjelder lavkarbo vs operasjon, så er det faktisk sånn at operasjon viser seg å ha de beste helseeffektene på lang sikt ( i den grad man har lang erfaring), spesielt når det gjelder diabetes. Jeg mener at man opererer altfor få personer med sykelig overvekt her til lands, og at det er et mindre eksepriment enn å anbefale et kosthold, på generell basis, som man har lite erfaring med. Jeg har tro på at lavkarbo kan være det eneste som funker for en del mennesker, men nasjonale helsemyndigheter KAN bare ikke gå ut og anbefaler det til alle overvektige, så lenge man vet såpass lite om virkninger på sikt.

Til slutt synes jeg det er ille at fokuset på lavkarbo vs kcalorireduserte dietter fjerner fokus fra det som virkelig er problemet, nemlig at folk spiser masse sukker, fine bakervarer, foredlet mat - og beveger seg for lite. Dersom alle hadde fulgt de nasjonale kostholdsrådene, og latt barna vokse opp med det kostholdet fra de var små, så hadde antagelig mye av denne diksusjonen vært overflødig.

Amen! Eller noe. ;-) Godt skrevet.

I tillegg er det jo slik at flere som forfekter lavkarbo også forfekter å være i ketose.

Når man så påpeker at ingen vet noe om langtidseffekten av ketose, så slår man om og sier "jammen, lavkarbo kan ha inntil 150g karbohydrater". Greit nok, men det gjør jo ikke ketose noe tryggere.

Med vennlig hilsen

Jeg er ikke skeptisk til nytenkning, og jeg er egentlig ikke engang skeptisk til lavkarbo, per se.

Det jeg er skeptisk til er en så massiv "omlegging" av dietten (og særlig når man snakker om å bruke ketose), potensielt for så mange mennesker, uten at noen har sjekket langtidsskadevirkningene for dette.

For øvrig, jeg ville vært like skeptisk hvis noen foreslo en "lavproteindiett" eller en "kunkarbodiett".

Og når vi vet så fryktelig lite om langtidsvirkningene så er jeg meget skeptisk til folk som anbefaler nye dietter som er så forskjellige fra det som har gitt oss lengst levetid.

Med vennlig hilsen

Såvidt meg bekjent, er det nå en god del leger som jobber med overvektsproblematikk og som anbefaler sine pasienter ulike varianter av lavkarbokosthold. Ofte følger de også opp sine pasienter over lengre tid i forhold til vektproblematikken, noe som er et omtrent ikke-eksisterende tilbud i det mer "ordinære" helsevesenet. Jeg finner dette mye mindre betenkelig enn f.eks. Alleris sin reklame for overvektskirurgi. Alleris hevder at det omtrent ikke er mulig å få til vektreduksjon hvis man har høygradig overvekt ved kostholdsomlegging (litt upresist gjengitt), og _det_ finner jeg betenkelig at de får lov til å hevde i sin markedsføring.

Jeg ville aldri ha anbefalt et mer eller mindre ekstremt lavkarbokosthold til en person som ikke har kostholdsrelaterte plager, men for de som har prøvd mye annet i sin kamp mot overvekt, anser jeg det som et greit alternativ å prøve ut dersom man får kyndig veiledning.

Det er jo ikke så rart at den er polarisert. For det første er det kontroversielt, feks at mettet fett plutselig er sunt, for det andre er det en del "disipler" som går i forveien, som IKKE tar høyde for at det finnes flere veier til målet, men som sverger til lavkarbo fordi det skal være det eneste som nytter. Dr. Hexeberg er i den kategorien, synes jeg. Og er man så bastant, så bør man kunne vise til forskning som underbygger. Hexeberg sier at hun ikke er opptatt av forskning, men kun sine egne pasienters resultater. Det er vel og bra at hennes pasienter klarer seg fint, men det er ikke nok for å endre de nasjonale kostholdsanbefalingene.

Dessuten tror jeg en del som reagerer på lavkarbo-kostholdet kun hører det de vil høre, feks at mettet fett nå er HELT ok, og går glipp av den viktige sammenhengen at den eneste måten man kan spise mye fett på uten å gå opp i vekt, er å begrense karbohydratene ekstremt.

Jeg personlig er skeptisk til lavkarbo som "det eneste rette" fordi jeg tror at den eneste veien til vekttap er begrensning i kcalorier. Og enkelte lavkarbo-tilhengere fremlegger det som om at det ikke er tilfellet. Årsaken til at en del folk går ned i vekt på lavkarbo, uten at de har klart det på annet vis, er at maten metter bedre og annerledes enn et "normalt" kosthold gjør.I praksis spiser folk derfor både kcaloriredusert og lavkarbo. Og jeg tror fremdeles det er kcalorireduksjonen som gjør at man går ned i vekt. Spiser man 3500 kcal om dagen, som mange ovevektige gjør, så GÅR man opp i vekt. Selv om maten kun består av fett og proteiner.

Når det gjelder lavkarbo vs operasjon, så er det faktisk sånn at operasjon viser seg å ha de beste helseeffektene på lang sikt ( i den grad man har lang erfaring), spesielt når det gjelder diabetes. Jeg mener at man opererer altfor få personer med sykelig overvekt her til lands, og at det er et mindre eksepriment enn å anbefale et kosthold, på generell basis, som man har lite erfaring med. Jeg har tro på at lavkarbo kan være det eneste som funker for en del mennesker, men nasjonale helsemyndigheter KAN bare ikke gå ut og anbefaler det til alle overvektige, så lenge man vet såpass lite om virkninger på sikt.

Til slutt synes jeg det er ille at fokuset på lavkarbo vs kcalorireduserte dietter fjerner fokus fra det som virkelig er problemet, nemlig at folk spiser masse sukker, fine bakervarer, foredlet mat - og beveger seg for lite. Dersom alle hadde fulgt de nasjonale kostholdsrådene, og latt barna vokse opp med det kostholdet fra de var små, så hadde antagelig mye av denne diksusjonen vært overflødig.

''Hexeberg sier at hun ikke er opptatt av forskning, men kun sine egne pasienters resultater''

Jeg leste boken hennes for ca et år siden, og slik jeg husker innledningskapitlet, så skrev hun ikke at hun ikke var opptatt av forskningsresultater, men at _hun_ ville bruke sin tid på pasientbehandling siden hun mente å se at hun kunne hjelpe mange på den måten. Det synes jeg er fair enough, og jeg har inntrykk av at dette fagmiljøet så avgjort er opptatt av de forskningsrapportene som kommer på dette området.

Når det gjelder overvektskirurgi, så kan jeg ikke se at man på noen måte har oversikt over hvordan det vil gå med de som er operert på lang sikt. Det kan godt hende at tilbudet er for begrenset i dag, men om noen av mine nærmeste hadde en så høy vekt av kirurgi var aktuelt, ville jeg ha ønsket at de fikk tilbud ala det Nimi tilbyr i stedet. Jeg kunne ønske at man hadde seriøse tilbud til de som er i _ferd_ med å oppnå en altfor høy vekt, enten det skyldes at de er kunnskapsløse og derfor spiser feil , har psykologiske vansker som forårsaker destruktiv spising, ikke klarer å bryte dårlige vaner osv. osv.

Annonse

Såvidt meg bekjent, er det nå en god del leger som jobber med overvektsproblematikk og som anbefaler sine pasienter ulike varianter av lavkarbokosthold. Ofte følger de også opp sine pasienter over lengre tid i forhold til vektproblematikken, noe som er et omtrent ikke-eksisterende tilbud i det mer "ordinære" helsevesenet. Jeg finner dette mye mindre betenkelig enn f.eks. Alleris sin reklame for overvektskirurgi. Alleris hevder at det omtrent ikke er mulig å få til vektreduksjon hvis man har høygradig overvekt ved kostholdsomlegging (litt upresist gjengitt), og _det_ finner jeg betenkelig at de får lov til å hevde i sin markedsføring.

Jeg ville aldri ha anbefalt et mer eller mindre ekstremt lavkarbokosthold til en person som ikke har kostholdsrelaterte plager, men for de som har prøvd mye annet i sin kamp mot overvekt, anser jeg det som et greit alternativ å prøve ut dersom man får kyndig veiledning.

Hei,

Jeg tror en stor del av problemet her er at "lavkarbo" dekker alt fra "150g karbohydrater i døgnet", til "full ketose", og dette brukes om hverandre.

Så hvis en lege anbefaler "lavkarbo" (og tenker 150g), så kan det (etter diverse ledd) ende opp som at "leger anbefaler lavkarbo (med ketose).

Med vennlig hilsen

Mary Poppins

Hei,

Jeg tror en stor del av problemet her er at "lavkarbo" dekker alt fra "150g karbohydrater i døgnet", til "full ketose", og dette brukes om hverandre.

Så hvis en lege anbefaler "lavkarbo" (og tenker 150g), så kan det (etter diverse ledd) ende opp som at "leger anbefaler lavkarbo (med ketose).

Med vennlig hilsen

Jepp der tror jeg du har hele "problemet" med denne diskusjonen.

tzatziki1365380058

''Hexeberg sier at hun ikke er opptatt av forskning, men kun sine egne pasienters resultater''

Jeg leste boken hennes for ca et år siden, og slik jeg husker innledningskapitlet, så skrev hun ikke at hun ikke var opptatt av forskningsresultater, men at _hun_ ville bruke sin tid på pasientbehandling siden hun mente å se at hun kunne hjelpe mange på den måten. Det synes jeg er fair enough, og jeg har inntrykk av at dette fagmiljøet så avgjort er opptatt av de forskningsrapportene som kommer på dette området.

Når det gjelder overvektskirurgi, så kan jeg ikke se at man på noen måte har oversikt over hvordan det vil gå med de som er operert på lang sikt. Det kan godt hende at tilbudet er for begrenset i dag, men om noen av mine nærmeste hadde en så høy vekt av kirurgi var aktuelt, ville jeg ha ønsket at de fikk tilbud ala det Nimi tilbyr i stedet. Jeg kunne ønske at man hadde seriøse tilbud til de som er i _ferd_ med å oppnå en altfor høy vekt, enten det skyldes at de er kunnskapsløse og derfor spiser feil , har psykologiske vansker som forårsaker destruktiv spising, ikke klarer å bryte dårlige vaner osv. osv.

Jeg er enig i at livsstilsbehandling er å foretrekke, men ikke dårlig dokumentert livsstilsbehandling. Nimis filosofi er meg bekjent ikke basert på lavkarbo, friskvernklinikkens tilbud er heller ikke det.

Effekt av operasjon begynner da å bli ganske godt dokumentert etterhvert.

Jeg er enig i at livsstilsbehandling er å foretrekke, men ikke dårlig dokumentert livsstilsbehandling. Nimis filosofi er meg bekjent ikke basert på lavkarbo, friskvernklinikkens tilbud er heller ikke det.

Effekt av operasjon begynner da å bli ganske godt dokumentert etterhvert.

Nei, Nimi baserer seg ikke på lavkarbo, men gir flere måneders opphold med mulighet til en større livsstilsomlegging. Dette synes jeg er uhyre positivt. Skulle ønske at det fantes flere tilbud av denne typen, og at folk ikke trengte å bli fullt så overvektige før de kan få tilbud om å delta.

Etter min oppfatning har man fortsatt liten oversikt over langtidseffektene av overvektskirurgi, både når det gjelder vektreduksjon, men i enda større grad helse generelt sett.

Hva er kjent om langtidseffektene av lavkarbo?

Meg bekjent så vet man ikke det. Ergo er det dristig å anbefale slikt kosthold til "alle og enhver". Miljøaspektet er annen sak. Om de rike skal spise lavkarbo med mye kjøtt/fisk&melkeprodukter og unngå korn og frukt...så koster det MYE energi og bruk av areal.

At noen MÅ spise lavkarbo pga helse er en annen sak. Derifra til å si at dette er det sunneste man kan gjøre- er noe helt annet. Dette VET vi ikke pr idag.

'' Ergo er det dristig å anbefale slikt kosthold til "alle og enhver". Miljøaspektet er annen sak. Om de rike skal spise lavkarbo med mye kjøtt/fisk&melkeprodukter og unngå korn og frukt...så koster det MYE energi og bruk av areal.

At noen MÅ spise lavkarbo pga helse er en annen sak. Derifra til å si at dette er det sunneste man kan gjøre- er noe helt annet. Dette VET vi ikke pr idag.

''

Dette er jeg enig i. På nåværende tidspunkt tenker jeg at lavkarbokosthold kan være et godt alternativ for de som av ulike grunner ikke oppnår "balanse" med ordinært kosthold, og at befolkningen forøvrig kan nøye seg med å følge anbefalingene som er gitt om å redusere mengden raske karbohydrater.

tzatziki1365380058

Nei, Nimi baserer seg ikke på lavkarbo, men gir flere måneders opphold med mulighet til en større livsstilsomlegging. Dette synes jeg er uhyre positivt. Skulle ønske at det fantes flere tilbud av denne typen, og at folk ikke trengte å bli fullt så overvektige før de kan få tilbud om å delta.

Etter min oppfatning har man fortsatt liten oversikt over langtidseffektene av overvektskirurgi, både når det gjelder vektreduksjon, men i enda større grad helse generelt sett.

Ja, jeg kjenner godt til Nimis opplegg, og det er naturligvis kjempebra.

Men - som tidligere sykelig overvektig, vet jeg at det er uhyre kompliserte mekanismer som fører til overvekt, og som må endres for å bli kvitt overvekten. Og selv et 3-mnd opphold på Nimi er altfor lite for mange. Og hvis man er HELT klar - så klar at man ikke orker tanken på en eneste dag til med overvekt og / eller dårlig helse, så trenger man ikke nødvendigvis Nimi for å gå ned i vekt.For folk som ikke klarer å komme dit at de er SÅ klare, tror jeg operasjon det beste alternativet for langsiktig vekttap, det er jeg ganske sikker på.

Det er ekstremt krevende å holde en normalvekt, etter et vekttap på 30 - 40 kilo. Det som hjalp meg, var en selvhjelpsbok fra USA med utgangspunkt i kognitiv psykologi (Beck_programmet). Gjennom det, lærte jeg å mestre hodet mitt, og de saboterende strategiene som gjorde at jeg ikke klarte å gå ned i vekt. Men det er krevende å gjennomgå et sånt program - det er ikke alle som orker eller har disiplin til å gjøre.

Det siste sykelige overvektige trenger, er nye vidunderkurer som ikke er vidunderkurer likevel.Vektnedgang handler om kcaloriregnskap, til syvende og sist. Ekstrem omlegging av kosthold som er vanskelig å kombinere med familie, vanlig hverdags- og selskapsliv, lykkes få med på sikt. Friskvernklinikken jobber etter Fedon-prinsipper, for så vidt, men er helt klare på at jo mindre dramatiske endringer man må gjøre i kostholdet for å gå ned i vekt, jo bedre.

Annonse

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...

×
×
  • Opprett ny...