cathlin Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Hva er det man grunnleggende sett trenger for å bake brød? Jeg tipper *mel *gjær *salt? *olje/smør/melk/vann? *sukker? Har tenkt å finne på en god oppskrift på grovt brød eller rundstykker og har følgende typer mel: Samalt rug grovt, havrekli, hvetekli og hvetemel samt noe 4-kornblanding. Da kan jeg sikkert mikse dette sammen i ulike mengder og tilsette væske og gjær, vil jeg tro. Hva bør jeg tenke på for å få et godt resultat? Kunne godt tenkt meg å få et noe luftig resultat (ikke tunge steinbrød). Hva er det ellers godt å ha i brød? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest annlovinda Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Jeg synes det er godt med linfrø og solsikkefrø i brødet. Også bruker jeg mye havre. Jeg bruker melk som væske i brød/rundstykker, og smeltet smør. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410859 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest annlovinda Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 http://www.brodogkorn.no/nyheter/hvordan-bake-et-godt-grovt-brod/ 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410861 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Tørrgjær blandes i melet, fersk gjær blandes i fingervarm melk. Jeg bruker 1 pk gjær til 0,5 l melk/vann, men du trenger ikke mer enn to pakker til 1,5 l væske, da blir det fort gjærsmak på brødene. Brød blir gjerne tyngre jo mer grovt mel du har i. Jeg liker godt forskjellige frø i, havremel og/eller havregryn er også godt, det gjør brødet saftig. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410867 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Tørrgjær blandes i melet, fersk gjær blandes i fingervarm melk. Jeg bruker 1 pk gjær til 0,5 l melk/vann, men du trenger ikke mer enn to pakker til 1,5 l væske, da blir det fort gjærsmak på brødene. Brød blir gjerne tyngre jo mer grovt mel du har i. Jeg liker godt forskjellige frø i, havremel og/eller havregryn er også godt, det gjør brødet saftig. Hvor mye mel bruker du til en pakke gjær? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410878 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Jeg synes det er godt med linfrø og solsikkefrø i brødet. Også bruker jeg mye havre. Jeg bruker melk som væske i brød/rundstykker, og smeltet smør. Gjør smøret at deigen henger bedre sammen? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410879 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Dropp sukker - iallefall om du bruker tørrgjær (det gjør jeg). På 1,5 l væske (= 3 brød) bruker jeg i pakke tørrgjær. Halvparten av melmengden i mine brød er grov (fiberbakst eller grovbakst), og halvparten er fin (hvetemel) I tillegg har jeg i linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og en neve Bjørns havregryn. Jeg måler ikke opp melet, men heller all væske (med olje, sal, evt litt honning, div frø og havregryn) i kjøkkenmaskina først, og pøser så på - litt for litt - med mel til det blir en passe fast deig. Jeg varierer mellom å bruke 0,75 surmelk og 0,75 vann og kun vann. For å få fluffye brød er heving - både før og etter de er i formene alfa omega. Jeg syns dessuten et par spruter vann på overflaten gjørseg - da blir skorpen sprød og god. Good luck! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410880 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 http://www.brodogkorn.no/nyheter/hvordan-bake-et-godt-grovt-brod/ Takk 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410881 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Hei! Jeg baker mange typer brød og knekkebrød. Siden min sønn hater frø, har jeg funnet frem til et frøfritt hverdagsbrød med høyt næringsinnhold, god smak, og raskt og enkelt. Jeg lager to brød annenhver kveld ca, til 2 to liters brødformer. Jeg tar ca halvparten byggmel og hvetemel (kan måle om du vil i kveld?). Når man bruker byggmel som inneholder mye næring kan man fint ta mer hvete, det gir ganske lette brød med god bindingsevne i brødet dvs lite smuling/går ikke i oppløsning. Jeg bruker ca 6 dl vann til hvert brød dvs 12 dl til to brød, evt 14 dl. Jeg tar 25 gr gjør, salt og olje. Jeg lar de heve i to omganger, en i bollen, den neste i brødformene, når jeg har dårlig tid, noe jeg ofte har, knar jeg dem godt og har dem direkte i brødformene, jeg steker dem ca 40 min nederst i ovnen på 200 grader, men jeg kjenner det på lukten når ferdig,. Brødene blir pga av byggkornets kvalitet saftige og lette. Man kan bake tyngre brød, mindre hvetemel osv... men man må tenke smak og funksjonalitet, i forhold til næring og grovhet. Husk Bygg er et "glemt"kornsort, full av næring og styrke. Jeg syns det er viktig å bake et brød som er lett å smøre gode brødskiver av og som ikke faller fra hverandre. Hvis du bruker 5 gr gjær kan du kna brødene å steke dem kl 06.00 om morgenen på kald ovn de er da ferdige kl 07.00 ca. Jeg har veldig gode knekkebrødoppskirfter, da med frø, jeg er selv glad i frø, men ikke alle barn er det. I helgene baker jeg ofte brytebrød med havsalt eller pestosnurrer evt tomatpestosnurrer. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410882 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest annlovinda Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Hvor mye mel bruker du til en pakke gjær? Til en pakke tørrgjær bruker jeg en kg mel og 7,5 dl melk 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410883 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Hvor mye mel bruker du til en pakke gjær? Til deigen er passe - jeg beregner ut etter væskemengden og da gir jo melmengden seg selv etterhvert. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410891 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Katt-ja Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Tørrgjær blandes i melet, fersk gjær blandes i fingervarm melk. Jeg bruker 1 pk gjær til 0,5 l melk/vann, men du trenger ikke mer enn to pakker til 1,5 l væske, da blir det fort gjærsmak på brødene. Brød blir gjerne tyngre jo mer grovt mel du har i. Jeg liker godt forskjellige frø i, havremel og/eller havregryn er også godt, det gjør brødet saftig. Jeg har aldri brukt mer enn én pakke gjær, uansett hvor mye væske jeg har... Altså,- jeg lager jo ikke industristore porsjoner, da - mener jeg har 1,8 liter vann til min brødoppskrift. Men bare en pakke gjær. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410894 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Til deigen er passe - jeg beregner ut etter væskemengden og da gir jo melmengden seg selv etterhvert. Åja, så klart. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410897 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Til en pakke tørrgjær bruker jeg en kg mel og 7,5 dl melk Supert 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410898 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Dropp sukker - iallefall om du bruker tørrgjær (det gjør jeg). På 1,5 l væske (= 3 brød) bruker jeg i pakke tørrgjær. Halvparten av melmengden i mine brød er grov (fiberbakst eller grovbakst), og halvparten er fin (hvetemel) I tillegg har jeg i linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og en neve Bjørns havregryn. Jeg måler ikke opp melet, men heller all væske (med olje, sal, evt litt honning, div frø og havregryn) i kjøkkenmaskina først, og pøser så på - litt for litt - med mel til det blir en passe fast deig. Jeg varierer mellom å bruke 0,75 surmelk og 0,75 vann og kun vann. For å få fluffye brød er heving - både før og etter de er i formene alfa omega. Jeg syns dessuten et par spruter vann på overflaten gjørseg - da blir skorpen sprød og god. Good luck! Nå har jeg lest masse om heving, og det virker at jo lengre er bedre. Så kanskje jeg skal lage en deig og heve den til i morra. Er det en grunn til at du bruker olje? Hvordan virker melk fremfor vann? De andre ekstra tingene du noen ganger har i, det er sikkert for å få bedre smak? Hvorfor bruker du ikke sukker? Du skriver honning, men det er sikkert for smaken? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410901 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Hei! Jeg baker mange typer brød og knekkebrød. Siden min sønn hater frø, har jeg funnet frem til et frøfritt hverdagsbrød med høyt næringsinnhold, god smak, og raskt og enkelt. Jeg lager to brød annenhver kveld ca, til 2 to liters brødformer. Jeg tar ca halvparten byggmel og hvetemel (kan måle om du vil i kveld?). Når man bruker byggmel som inneholder mye næring kan man fint ta mer hvete, det gir ganske lette brød med god bindingsevne i brødet dvs lite smuling/går ikke i oppløsning. Jeg bruker ca 6 dl vann til hvert brød dvs 12 dl til to brød, evt 14 dl. Jeg tar 25 gr gjør, salt og olje. Jeg lar de heve i to omganger, en i bollen, den neste i brødformene, når jeg har dårlig tid, noe jeg ofte har, knar jeg dem godt og har dem direkte i brødformene, jeg steker dem ca 40 min nederst i ovnen på 200 grader, men jeg kjenner det på lukten når ferdig,. Brødene blir pga av byggkornets kvalitet saftige og lette. Man kan bake tyngre brød, mindre hvetemel osv... men man må tenke smak og funksjonalitet, i forhold til næring og grovhet. Husk Bygg er et "glemt"kornsort, full av næring og styrke. Jeg syns det er viktig å bake et brød som er lett å smøre gode brødskiver av og som ikke faller fra hverandre. Hvis du bruker 5 gr gjær kan du kna brødene å steke dem kl 06.00 om morgenen på kald ovn de er da ferdige kl 07.00 ca. Jeg har veldig gode knekkebrødoppskirfter, da med frø, jeg er selv glad i frø, men ikke alle barn er det. I helgene baker jeg ofte brytebrød med havsalt eller pestosnurrer evt tomatpestosnurrer. Byggmel, det har jeg ikke i hus, men det må jeg prøve neste gang. Jeg har ikke vekt, tenkte å bare lage en deig uten å måle så mye. Hvordan virker oljen inn? Kanskje den smører alt og så er det sikkert sunt. Jeg har lest at hvetemel er det som binder deigen sammen grunnet gluteninnholdet, og det virker som de fleste melblandingene inneholder halvparten hvetemel. Det hørtes godt ut med pestosnurrer og tomatsnurrer. Da tilsetter du bare pesto eller tomat i blandingen? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410907 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Byggmel, det har jeg ikke i hus, men det må jeg prøve neste gang. Jeg har ikke vekt, tenkte å bare lage en deig uten å måle så mye. Hvordan virker oljen inn? Kanskje den smører alt og så er det sikkert sunt. Jeg har lest at hvetemel er det som binder deigen sammen grunnet gluteninnholdet, og det virker som de fleste melblandingene inneholder halvparten hvetemel. Det hørtes godt ut med pestosnurrer og tomatsnurrer. Da tilsetter du bare pesto eller tomat i blandingen? Hei! Byggmel selger alle butikker og det er nærringsrikt :-) Det er best å ikke bruke akkurate mål, det blir som med fargene noe må man føle, se, lukte og kjenne. Men ca 6-7 dl vann til en to liters brødform er fint å beregne, Ja hvetemel må til for å ikke lage brød som gir angst, jeg mener slike man kan drepe en mann med :-) Vil du ha mål eller ikke? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410910 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Hei! Byggmel selger alle butikker og det er nærringsrikt :-) Det er best å ikke bruke akkurate mål, det blir som med fargene noe må man føle, se, lukte og kjenne. Men ca 6-7 dl vann til en to liters brødform er fint å beregne, Ja hvetemel må til for å ikke lage brød som gir angst, jeg mener slike man kan drepe en mann med :-) Vil du ha mål eller ikke? Jeg hadde ikke tenkt å drepe noen;-) Nei, takk, trenger ikke mål:-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410912 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Byggmel, det har jeg ikke i hus, men det må jeg prøve neste gang. Jeg har ikke vekt, tenkte å bare lage en deig uten å måle så mye. Hvordan virker oljen inn? Kanskje den smører alt og så er det sikkert sunt. Jeg har lest at hvetemel er det som binder deigen sammen grunnet gluteninnholdet, og det virker som de fleste melblandingene inneholder halvparten hvetemel. Det hørtes godt ut med pestosnurrer og tomatsnurrer. Da tilsetter du bare pesto eller tomat i blandingen? ''Det hørtes godt ut med pestosnurrer og tomatsnurrer. Da tilsetter du bare pesto eller tomat i blandingen?'' Jeg vil tro du gjør som når du lager kanelsnurrer. Kjevler ut leiven til et rektangel (etter forheving), smører på tomatsaus + skinke + revet ost, ruller sammen og skjærer i skiver, da blir det pizzasnurrer. ) Stekes vel omtrent som vanlige boller. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410913 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Nå har jeg lest masse om heving, og det virker at jo lengre er bedre. Så kanskje jeg skal lage en deig og heve den til i morra. Er det en grunn til at du bruker olje? Hvordan virker melk fremfor vann? De andre ekstra tingene du noen ganger har i, det er sikkert for å få bedre smak? Hvorfor bruker du ikke sukker? Du skriver honning, men det er sikkert for smaken? ''Nå har jeg lest masse om heving, og det virker at jo lengre er bedre. Så kanskje jeg skal lage en deig og heve den til i morra'' Det stemmer. Husk at du ikke trenger å sette deigen varmt om du langtidshever, bruk gjerne kjøleskap. I tillegg kan du redusere gjærmengden betraktelig:) ''Er det en grunn til at du bruker olje?'' Jeg bruker rapsolje for å gjøre deigen smidig, og fordi den både er sunnere enn smør og tåler høye temperaturer godt.Jeg bruker rapsolje til steking av mat også, bortsett fra når jeg steker høstens ferske kantareller eller lager festmat ;-) ''Hvordan virker melk fremfor vann?'' Brødene blir saftigere med surmelk. Vanlig (soya)melk bruker jeg kun når jeg baker finbakst (boller, loff etc). ''De andre ekstra tingene du noen ganger har i, det er sikkert for å få bedre smak?'' Frøene er både supersunne, gode for fordøyelsen og gode på smak. Bjørns havregryn gjør dessuten brødene ekstra saftige og er godt bindemiddel (det merker en godt når en koker havregrøt, sant ''Hvorfor bruker du ikke sukker?'' Jeg er en søtmons og prøver derfor å erstatte hvitt rørsukker med honning der det er er mulig;-) ''Du skriver honning, men det er sikkert for smaken?'' Smaken er både bedre på smak og sunnere enn rørsukker. Vinn-vinn altså ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/#findComment-3410917 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.