cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 ''Nå har jeg lest masse om heving, og det virker at jo lengre er bedre. Så kanskje jeg skal lage en deig og heve den til i morra'' Det stemmer. Husk at du ikke trenger å sette deigen varmt om du langtidshever, bruk gjerne kjøleskap. I tillegg kan du redusere gjærmengden betraktelig:) ''Er det en grunn til at du bruker olje?'' Jeg bruker rapsolje for å gjøre deigen smidig, og fordi den både er sunnere enn smør og tåler høye temperaturer godt.Jeg bruker rapsolje til steking av mat også, bortsett fra når jeg steker høstens ferske kantareller eller lager festmat ;-) ''Hvordan virker melk fremfor vann?'' Brødene blir saftigere med surmelk. Vanlig (soya)melk bruker jeg kun når jeg baker finbakst (boller, loff etc). ''De andre ekstra tingene du noen ganger har i, det er sikkert for å få bedre smak?'' Frøene er både supersunne, gode for fordøyelsen og gode på smak. Bjørns havregryn gjør dessuten brødene ekstra saftige og er godt bindemiddel (det merker en godt når en koker havregrøt, sant ''Hvorfor bruker du ikke sukker?'' Jeg er en søtmons og prøver derfor å erstatte hvitt rørsukker med honning der det er er mulig;-) ''Du skriver honning, men det er sikkert for smaken?'' Smaken er både bedre på smak og sunnere enn rørsukker. Vinn-vinn altså ;-) Aha, du har en tanke bak det meste, det liker jeg:-) Jaja, nå har jeg tenkt og tenkt og lest om baking. Kanskje jeg skulle begynne snart.. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410918 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 ''Det hørtes godt ut med pestosnurrer og tomatsnurrer. Da tilsetter du bare pesto eller tomat i blandingen?'' Jeg vil tro du gjør som når du lager kanelsnurrer. Kjevler ut leiven til et rektangel (etter forheving), smører på tomatsaus + skinke + revet ost, ruller sammen og skjærer i skiver, da blir det pizzasnurrer. ) Stekes vel omtrent som vanlige boller. Nemlig. Det får bli i baking 2.0. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410920 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 ''Nå har jeg lest masse om heving, og det virker at jo lengre er bedre. Så kanskje jeg skal lage en deig og heve den til i morra'' Det stemmer. Husk at du ikke trenger å sette deigen varmt om du langtidshever, bruk gjerne kjøleskap. I tillegg kan du redusere gjærmengden betraktelig:) ''Er det en grunn til at du bruker olje?'' Jeg bruker rapsolje for å gjøre deigen smidig, og fordi den både er sunnere enn smør og tåler høye temperaturer godt.Jeg bruker rapsolje til steking av mat også, bortsett fra når jeg steker høstens ferske kantareller eller lager festmat ;-) ''Hvordan virker melk fremfor vann?'' Brødene blir saftigere med surmelk. Vanlig (soya)melk bruker jeg kun når jeg baker finbakst (boller, loff etc). ''De andre ekstra tingene du noen ganger har i, det er sikkert for å få bedre smak?'' Frøene er både supersunne, gode for fordøyelsen og gode på smak. Bjørns havregryn gjør dessuten brødene ekstra saftige og er godt bindemiddel (det merker en godt når en koker havregrøt, sant ''Hvorfor bruker du ikke sukker?'' Jeg er en søtmons og prøver derfor å erstatte hvitt rørsukker med honning der det er er mulig;-) ''Du skriver honning, men det er sikkert for smaken?'' Smaken er både bedre på smak og sunnere enn rørsukker. Vinn-vinn altså ;-) Men, må bare høre, mener du på alvor at deigen hever likebra i kjøleskapet over natta, en på kjøkkenbenken? 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410926 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Men, må bare høre, mener du på alvor at deigen hever likebra i kjøleskapet over natta, en på kjøkkenbenken? Skal du prøve langhev må deigen stå kjølig, ellers overhever den og faller sammen igjen. Så ja - ved heving over natten må du minske gjærmengden ganske mye og sette deigen kaldt. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410927 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Men, må bare høre, mener du på alvor at deigen hever likebra i kjøleskapet over natta, en på kjøkkenbenken? Ja langtidsheving foregår i kjøleskap med plast over deigen for å unngå skorpe. Men bruk tørrgjær, ikke ordentlig levende gjæær da, er usikker på om den dør eller ikke (men det kan sikkert en eller annen her inne fordelle oss om ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410928 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Ja langtidsheving foregår i kjøleskap med plast over deigen for å unngå skorpe. Men bruk tørrgjær, ikke ordentlig levende gjæær da, er usikker på om den dør eller ikke (men det kan sikkert en eller annen her inne fordelle oss om ;-) Google sier at man skal bruke ingrediensene kalde til kaldheving, da gjærsoppen utvikler seg saktere i kaldt miljø. Og ingrediensene varme/romtempererte til varmheving. Da lurer jeg på om jeg skal bruke kaldt vann til vanlig gjær når deigen skal kaldheve. Hm. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410930 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Google sier at man skal bruke ingrediensene kalde til kaldheving, da gjærsoppen utvikler seg saktere i kaldt miljø. Og ingrediensene varme/romtempererte til varmheving. Da lurer jeg på om jeg skal bruke kaldt vann til vanlig gjær når deigen skal kaldheve. Hm. Jeg løser opp tørrgjæren i litt mer enn lunka vann (ca 40 grader) og blander dette i kaldt vann ja. Det skal jo i kjøleskapet, så dersom man bruker varmt vann starter jo gjæringsprosessen mens deigen avkjøles, sant. Jeg har gjort dette til både pizzadeig og foccatia, men ikke til brød. Burde uansett funke like godt der 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410940 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest annlovinda Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Hei! Byggmel selger alle butikker og det er nærringsrikt :-) Det er best å ikke bruke akkurate mål, det blir som med fargene noe må man føle, se, lukte og kjenne. Men ca 6-7 dl vann til en to liters brødform er fint å beregne, Ja hvetemel må til for å ikke lage brød som gir angst, jeg mener slike man kan drepe en mann med :-) Vil du ha mål eller ikke? Jeg vil gjerne ha mål, om det er mulig 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410943 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Tørrgjær blandes i melet, fersk gjær blandes i fingervarm melk. Jeg bruker 1 pk gjær til 0,5 l melk/vann, men du trenger ikke mer enn to pakker til 1,5 l væske, da blir det fort gjærsmak på brødene. Brød blir gjerne tyngre jo mer grovt mel du har i. Jeg liker godt forskjellige frø i, havremel og/eller havregryn er også godt, det gjør brødet saftig. Jøss så mye gjær du bruker? Jeg tror du kan prøve å halvere, bare sånn for å ha det prøvd...;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410957 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Til en pakke tørrgjær bruker jeg en kg mel og 7,5 dl melk Jeg bruker faktisk ikke mer enn en pakke til 1,5 liter veske jeg 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410958 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest luftslott Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Jeg bruker ofte naturell yoghurt når jeg baker, 1 l yoghurt og 5 dl vann. Syns brødene blir mye mer saftige da. Rører ut gjæren i noe av yoghurten først, lar det være kjøleskapskaldt og bruker kaldt vann siden jeg bruker kjøkkenmaskin til eltinga og det da blir noe varme under elting. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410963 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Jøss så mye gjær du bruker? Jeg tror du kan prøve å halvere, bare sånn for å ha det prøvd...;-) Eller kanskje jeg bruker 1 pose tørrgjær på en liter væske? husker sannelig ikke jeg... Brød baker jeg aldri (det er det kjæresten som tar seg av), men jeg baker jo boller ganske ofte og burde huske det, men det gjør jeg altså ikke, men tror jeg bruker to poser på en liter melk. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410971 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Eller kanskje jeg bruker 1 pose tørrgjær på en liter væske? husker sannelig ikke jeg... Brød baker jeg aldri (det er det kjæresten som tar seg av), men jeg baker jo boller ganske ofte og burde huske det, men det gjør jeg altså ikke, men tror jeg bruker to poser på en liter melk. Høres ut som kjæresten redder deg fra å gå og smake gjær etter lunsj... ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3410992 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lillemus Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Høres ut som kjæresten redder deg fra å gå og smake gjær etter lunsj... ;-) Jeg spiser nesten ikke brød, det går mest i knekkebrød her hos meg. ) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411011 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 7. november 2012 Del Skrevet 7. november 2012 Jeg vil gjerne ha mål, om det er mulig Hei! Okey, da får du det snart, må bare bake først, for jeg tar på ca mål :-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411024 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Jeg løser opp tørrgjæren i litt mer enn lunka vann (ca 40 grader) og blander dette i kaldt vann ja. Det skal jo i kjøleskapet, så dersom man bruker varmt vann starter jo gjæringsprosessen mens deigen avkjøles, sant. Jeg har gjort dette til både pizzadeig og foccatia, men ikke til brød. Burde uansett funke like godt der Jeg trodde ikke tørrgjær var like bra som den ferske. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411052 Del på andre sider Flere delingsvalg…
cathlin Skrevet 7. november 2012 Forfatter Del Skrevet 7. november 2012 Jeg bruker ofte naturell yoghurt når jeg baker, 1 l yoghurt og 5 dl vann. Syns brødene blir mye mer saftige da. Rører ut gjæren i noe av yoghurten først, lar det være kjøleskapskaldt og bruker kaldt vann siden jeg bruker kjøkkenmaskin til eltinga og det da blir noe varme under elting. Mye rart man kan ha i brød skjønner jeg. Har utsatt bakeprosjektet til i morra, da det bli en del å fordøye. Men takk skal dere ha for delt kunnskap om de grunnleggende strukturene og prinsippene til brødbaking. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411053 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Kayia Skrevet 8. november 2012 Del Skrevet 8. november 2012 Jeg trodde ikke tørrgjær var like bra som den ferske. Den ferske er nok å foretrekke mht å få fluffye brød, men jeg er ganske var på gjærsmak og foretrekker tørrgjær. Ikke syns jeg brødene blir mindre fluffy heller - det handler mest om tålmod på hevefronten ;-) 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411139 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 9. november 2012 Del Skrevet 9. november 2012 Jeg hadde ikke tenkt å drepe noen;-) Nei, takk, trenger ikke mål:-) Hei! Jeg bakte de i går. Jeg tok til to 2 liters former, 1, 5 liter vann, olivenolje, salt og gjær. Så 1,5 liter byggeml og 1,5 liter hvetemel ca. Brødene blir ganske lyse og lette og faller ikke fra hverandre. Bygg er spesielt næringsrikt og noe man kan lage spesielle drikker av til syke med dårlig matlyst. Jeg syns derfor man kan gjøre de litt mindre grove, når næringsinnholdet holder seg ogh smaken er utrolig god, bygg smaker veldig godt. De bør heve i to omganger, en i bakebollen og til sist i formene. Jeg stekte de i går nederst i ovnen i ca 40 nei kanskje 5 min. Når jeg er trøtt og lat, tar jeg bare bittelitt gjær, dvs ca 5 gr knar deilgen en gang, til ganske fast, lager to brødemner har i brødformene og steker neste morgen på 200 grader :-) Jeg foretrekker lage om kvelden, da får barna en varm skive før de legger seg, de liker dette brødet, og de får ikke vondt i magen sånn som de får av kjøpesbrød. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411579 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Madelenemie Skrevet 9. november 2012 Del Skrevet 9. november 2012 Jeg vil gjerne ha mål, om det er mulig Hei! Jeg bakte de i går. Jeg tok til to 2 liters former, 1, 5 liter vann, olivenolje, salt og gjær. Så 1,5 liter byggemel og 1,5 liter hvetemel ca. Brødene blir ganske lyse og lette og faller ikke fra hverandre. Bygg er spesielt næringsrikt og noe man kan lage spesielle drikker av til syke med dårlig matlyst. Jeg syns derfor man kan gjøre de litt mindre grove, når næringsinnholdet holder seg ogh smaken er utrolig god, bygg smaker veldig godt. De bør heve i to omganger, en i bakebollen og til sist i formene. Jeg stekte de i går nederst i ovnen i ca 40 nei kanskje 5 min. Når jeg er trøtt og lat, tar jeg bare bittelitt gjær, dvs ca 5 gr knar deigen en gang, til ganske fast, lager to brødemner har i brødformene og steker neste morgen på 200 grader :-) Jeg foretrekker lage om kvelden, da får barna en varm skive før de legger seg, de liker dette brødet, og de får ikke vondt i magen sånn som de får av kjøpesbrød. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/385523-hvordan-bake-br%C3%B8d/page/2/#findComment-3411580 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.