Gå til innhold

Steke mat - hva er best?


Anbefalte innlegg

''Grunnen til at man skal bruke f. eks. olivenolje er fordi de er gode for hjertet, i motsetning til smør og mange oljer.''

Ny forskning viser at mettet fett ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdommer slik man før, feilaktig, antok.

''Ny forskning viser at mettet fett ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdommer slik man før, feilaktig, antok. – Lillemus''

Forskning, publisert i det verdensanerkjente tidsskriftet British Medical Journal:

''Tendensen var klar: Risikoen for sykdommene økte når kvinnene fulgte et lavkarbokosthold.''

Kilde: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10051245

Med vennlig hilsen

Fortsetter under...

''Ny forskning viser at mettet fett ikke øker risikoen for hjerte- og karsykdommer slik man før, feilaktig, antok. – Lillemus''

Forskning, publisert i det verdensanerkjente tidsskriftet British Medical Journal:

''Tendensen var klar: Risikoen for sykdommene økte når kvinnene fulgte et lavkarbokosthold.''

Kilde: http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10051245

Med vennlig hilsen

Forsythe CE, Phinney SD, Feinman RD, Volk BM, Freidenreich D, Quann E, et al. Limited effect of dietary saturated fat on plasma saturated fat in the context of a low carbohydrate diet. Lipids. 2010 Oct.;45(10):947–962.

Videre viser en japansk studie av 58.000 personer over 14 år at mettet fett BESKYTTER mot hjerneslag. En ny studie fra NTNU har undersøkt genuttrykket for CVD, og konkluderer med at det er karbohydratene som stimulerer til hjerneslag. Umettet fett kommer på en god 2.plass, mens METTET FETT viste seg å påvirke genene i beskjeden grad.

Margarin har ikke noe i et lavkarbo-kosthold å gjøre i alle fall. Bruk en god olje, bremykt eller meierismør, evt. ghee (klarnet smør).

Her surrer du skikkelig Lillemus, du må oppdatere deg litt på margarinfronten.

Det er lenge siden (før 1990-tallet) det ble tilsatt ublu saker i margarin, men siden det fremdeles tilsettes palmeolje i den faste anbefales de myke variantene. Fargestoffet er naturlig (betakaroten). Her kan du lese litt om dette http://no.wikipedia.org/wiki/Margarin

PS. Bremykt som du anbefaler - er forresten også margarin :)

Her surrer du skikkelig Lillemus, du må oppdatere deg litt på margarinfronten.

Det er lenge siden (før 1990-tallet) det ble tilsatt ublu saker i margarin, men siden det fremdeles tilsettes palmeolje i den faste anbefales de myke variantene. Fargestoffet er naturlig (betakaroten). Her kan du lese litt om dette http://no.wikipedia.org/wiki/Margarin

PS. Bremykt som du anbefaler - er forresten også margarin :)

''PS. Bremykt som du anbefaler - er forresten også margarin :)''

Niks. Bremykt består av 70% smør og 30% rapsolje (om jeg husker forholdet riktig). Brelett derimot...

Her surrer du skikkelig Lillemus, du må oppdatere deg litt på margarinfronten.

Det er lenge siden (før 1990-tallet) det ble tilsatt ublu saker i margarin, men siden det fremdeles tilsettes palmeolje i den faste anbefales de myke variantene. Fargestoffet er naturlig (betakaroten). Her kan du lese litt om dette http://no.wikipedia.org/wiki/Margarin

PS. Bremykt som du anbefaler - er forresten også margarin :)

For all del. Hvis du heller vil spise

''Kjernemelk, skummet melk, fløte, vegetabilske oljer og -fett (raps, shea, kokos), modifisert stivelse, melkesyrekultur, 1,2 % salt, emulgator (mono- og diglycerider av spisefett), stabilisator (natriumsitrat og dinatriumortofosfat), surhetsregulerende middel (natriumhydroksid), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma, farge (betakaroten), vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)'' (Brelett)

enn dette:

''Fløte, 1,5 % salt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)''

så gjerne for meg. Jeg holder meg til meierismør eller Bremykt og nekter å tro at den guffa øverst er er sunnere enn en så og si rent naturproduk som smør er.

Grunnen til at man skal bruke f. eks. olivenolje er fordi de er gode for hjertet, i motsetning til smør og mange oljer.

Med vennlig hilsen

Det er jeg klar over - men olivenolje har vel færre kalorier også?

I wok skal man ikke bruke olivenolje, så der bruker jeg stort sett rapsolje.

Annonse

Det er jeg klar over - men olivenolje har vel færre kalorier også?

I wok skal man ikke bruke olivenolje, så der bruker jeg stort sett rapsolje.

Hei,

Man skal ikke bruke extra virgin olivenolje (det skal man "kun" bruke til salat, osv), men kan kan bruke vanlig olivenolje, hvis du ikke har gaswok.

Olivenolje er en sunn olje, og jeg fant denne listen som viser at olivenolje inneholder relativt mange kalorier, men man bruker jo lite av det, og forskjellen er ganske beskjeden:

http://www.kalorier-i.no/margarin-sm%C3%B8r-matolje-ol/

Med vennlig hilsen

Hei,

Man skal ikke bruke extra virgin olivenolje (det skal man "kun" bruke til salat, osv), men kan kan bruke vanlig olivenolje, hvis du ikke har gaswok.

Olivenolje er en sunn olje, og jeg fant denne listen som viser at olivenolje inneholder relativt mange kalorier, men man bruker jo lite av det, og forskjellen er ganske beskjeden:

http://www.kalorier-i.no/margarin-sm%C3%B8r-matolje-ol/

Med vennlig hilsen

Ok! Fikk vite av en eller annen at ingen olivenoljer skulle i wok fordi de ikke tåler så høye temperaturer?

Ok! Fikk vite av en eller annen at ingen olivenoljer skulle i wok fordi de ikke tåler så høye temperaturer?

Problemet er, som du sier, temperaturen, men også at extra virgin er alt for "fet" til å brukes slik.

I Norge bruker man ikke gass, så temperaturene er lavere, og det går greit å bruke vanlig olivenolje - den røyker ikke med mindre du har det virkelig, virkelig varmt.

Samtidig, man kan selvsagt bruke andre oljer.

Med vennlig hilsen

Problemet er, som du sier, temperaturen, men også at extra virgin er alt for "fet" til å brukes slik.

I Norge bruker man ikke gass, så temperaturene er lavere, og det går greit å bruke vanlig olivenolje - den røyker ikke med mindre du har det virkelig, virkelig varmt.

Samtidig, man kan selvsagt bruke andre oljer.

Med vennlig hilsen

Ok! Greit å vite :)

''PS. Bremykt som du anbefaler - er forresten også margarin :)''

Niks. Bremykt består av 70% smør og 30% rapsolje (om jeg husker forholdet riktig). Brelett derimot...

Leste kjapt, trodde du skrev Brelett...

Men margarin generelt har du ingen grunn til å være så negativ til ;-)

For all del. Hvis du heller vil spise

''Kjernemelk, skummet melk, fløte, vegetabilske oljer og -fett (raps, shea, kokos), modifisert stivelse, melkesyrekultur, 1,2 % salt, emulgator (mono- og diglycerider av spisefett), stabilisator (natriumsitrat og dinatriumortofosfat), surhetsregulerende middel (natriumhydroksid), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma, farge (betakaroten), vitamin A (retinolpalmitat), vitamin D (kolekalsiferol)'' (Brelett)

enn dette:

''Fløte, 1,5 % salt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)''

så gjerne for meg. Jeg holder meg til meierismør eller Bremykt og nekter å tro at den guffa øverst er er sunnere enn en så og si rent naturproduk som smør er.

Jeg reagerte ikke personlig, men grnerelt på det du ofte gjentar her inne ;-) Du skiller stadig mellom smør og margarin, der du fremhever smør som veldig bra og margarin som kjemikalsk, og det stemmer ikke lenger. De myke typene, feks Bremykt, er som du så av linken i går, like naturlige og gode som smør.

Hva jeg personlig gjør har vel ikke så mye med saken å gjøre, men mitt poeng er at din framstilling av "margarin" - etter 1990-tallet vel og merke - ikke er korrekt. Selv bruker jeg ikke smør på skiva, og jeg steker mat i oljer, men ser ikke helt at det har noe med saken hva du og jeg gjør ;-)

Hvor har jeg forresten fremhevet den harde margarinen som bedre? Enten har jeg vært uklar eller du lest litt fort, jeg snakker om de myke typene. Et utdrag fra linken jeg sendte deg i går: ''Oljene som benyttes til produksjon av margarin har samme opprinnelse og fremstillingsmåte som de oljene som kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker. Det er en myte at de skiller seg andre vegetabilske oljer.

Utenom vegetabilske oljer og fett inneholder også mange margariner melk. Melken er med på å gi margarinen smak i tillegg til at den gjør at margarinen skifter farge, fra lys gul til mørk brun, når den varmes opp i stekepannen. Man kan dermed si at margarinen fungerer som et “temperatursignal” i stekepannen slik at det er lettere å steke med riktig varme.

Saltet i margarinen bidrar til smak, reduserer sprut under steking og fungerer også som et konserveringsmiddel.

All margarin blir beriket med A- og D-vitamin i henhold til norsk lovgivning. En del av A-vitaminet er i form av betakaroten, et rødaktig stoff som finnes naturlig i bla. gulrøtter, som gir margarinen den gule fargen.

Lecitin er et naturlig stoff, fra bla. rapsfrø og soyabønner, som fungerer som en emulgator. Lecitinet gjør at fettet og vannet/melken kan blande seg. I tillegg gjør lecitinet at det spruter mindre når man steker''

Jeg reagerte ikke personlig, men grnerelt på det du ofte gjentar her inne ;-) Du skiller stadig mellom smør og margarin, der du fremhever smør som veldig bra og margarin som kjemikalsk, og det stemmer ikke lenger. De myke typene, feks Bremykt, er som du så av linken i går, like naturlige og gode som smør.

Hva jeg personlig gjør har vel ikke så mye med saken å gjøre, men mitt poeng er at din framstilling av "margarin" - etter 1990-tallet vel og merke - ikke er korrekt. Selv bruker jeg ikke smør på skiva, og jeg steker mat i oljer, men ser ikke helt at det har noe med saken hva du og jeg gjør ;-)

Hvor har jeg forresten fremhevet den harde margarinen som bedre? Enten har jeg vært uklar eller du lest litt fort, jeg snakker om de myke typene. Et utdrag fra linken jeg sendte deg i går: ''Oljene som benyttes til produksjon av margarin har samme opprinnelse og fremstillingsmåte som de oljene som kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker. Det er en myte at de skiller seg andre vegetabilske oljer.

Utenom vegetabilske oljer og fett inneholder også mange margariner melk. Melken er med på å gi margarinen smak i tillegg til at den gjør at margarinen skifter farge, fra lys gul til mørk brun, når den varmes opp i stekepannen. Man kan dermed si at margarinen fungerer som et “temperatursignal” i stekepannen slik at det er lettere å steke med riktig varme.

Saltet i margarinen bidrar til smak, reduserer sprut under steking og fungerer også som et konserveringsmiddel.

All margarin blir beriket med A- og D-vitamin i henhold til norsk lovgivning. En del av A-vitaminet er i form av betakaroten, et rødaktig stoff som finnes naturlig i bla. gulrøtter, som gir margarinen den gule fargen.

Lecitin er et naturlig stoff, fra bla. rapsfrø og soyabønner, som fungerer som en emulgator. Lecitinet gjør at fettet og vannet/melken kan blande seg. I tillegg gjør lecitinet at det spruter mindre når man steker''

Mange (de fleste?) margariner har blitt mye bedre de siste par årene, det er sant. :o) Men smør er nå uansett et "renere" produkt og jeg sverger til det. :o)

Det er ikke lenge siden (tidlig i 2012?) Melange stekemargarin inneholdt store mengder palmeolje, jeg leste sjøl på eska i butikken, men å har de sluttet med det ser jeg - bra!

Annonse

Mange (de fleste?) margariner har blitt mye bedre de siste par årene, det er sant. :o) Men smør er nå uansett et "renere" produkt og jeg sverger til det. :o)

Det er ikke lenge siden (tidlig i 2012?) Melange stekemargarin inneholdt store mengder palmeolje, jeg leste sjøl på eska i butikken, men å har de sluttet med det ser jeg - bra!

Jeg bruker som sagt lite smør siden jeg er så sær at jeg ikke liker hardt smør, og derfor ikke bruker det på skiva ;p Smeltet smør derimot, kjempegodt, så på nystekt brød, vafler og på høstens nyplukkede kantareller, mmmm :D

Ut over det går det mest i olje :)

Jeg bruker som sagt lite smør siden jeg er så sær at jeg ikke liker hardt smør, og derfor ikke bruker det på skiva ;p Smeltet smør derimot, kjempegodt, så på nystekt brød, vafler og på høstens nyplukkede kantareller, mmmm :D

Ut over det går det mest i olje :)

Bremykt er ikke så hardt da, det består jo av 30% rapsolje. :o)

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...