Gå til innhold

Når begynne med p-piller?


Anbefalte innlegg

Er en jente på 21 som skal gifte meg i juni neste år. Til nå har samboeren og jeg brukt kondom, men etter hvert har jeg fått lyst til å prøve p-piller.. spesielt siden det ser ut som om jeg kan få mensen ganske tett opptil bryllupsdagen, og jeg vil ikke risikere at jeg har mensen den dagen.. For med p-piller kan jeg vel forhindre dette? Vi er også blitt mer og mer fristet til å prøve litte bittegrann uten kondom, noe som selvsagt ikke er særlig smart.. selv om vi skal gifte oss vil vi vente litt med baby.. :)

Har noen tips om når jeg bør begynne - så fort som mulig kanskje for å teste det litt? Har dere ellers noen råd og tips om hvilke det lønner seg å bruke? Må fastlegen min ta en underlivsundersøkelse før jeg får pillene - og hvordan foregår dette?

Veldig takknemlig for svar!! :)

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/38905-n%C3%A5r-begynne-med-p-piller/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hei jente21!

Er selv 22 og gift. Har brukt p-piller i 2 aar uten noen form for problemer. Begynte med Trionetta som "alle" blir anbefalt om aa bruke.

For ca 6 mnd'er siden byttet jeg til noen helt nye som har kommet ut; Yasmine. Er veldig fornöyd med disse pillene. Mindre pms plager, mindre plager med vann i kroppen og andre bivirkninger som fölge av p-piller.

Da jeg begynte paa p-piller slapp jeg gynekologisk undersökelse fordi jeg aldri hadde hatt sex. Anbefaler siden du er seksuelt aktiv at du tar en rutine undersökelse, hvis du ikke har gjort allerede. Syntes selv det var ekkelt förste gangen, men fant fort at det var helt ufarlig, og fort gjort. Ferdig paa under 5 minutter.....

Du kan og styre litt paa syklusen din, i og med at du sier du faar mensen rundt den tiden du skal gifte deg, det gjör du med p-pillene. Det staar i bruksanvisnigen hvordan du gjör det.

Haaper du fikk noen svar paa dine spörsmaal.... lykke til og koz dere.... gratulerer paa forskudd med bryllupsdagen!

buffy79

Mette Moen, Gynekolog

Du kan begynne med pillen når som helst. Starter du første mensdag er du sikker fra starten. Hvis du bruker monofasisk med samme hormoninnhold i alle tabletter er det lett å endre på syklus og selv bestemme bår du får mensen. Mensen kommer vanligvis et par dager etter du tar siste pille. Man er uten pille i en uke men er likevel beskyttet i denne periode. Noen leger ønsker at det skal foretas en gynekologisk undersøkelse, men det er ikke nødvendig for pillen sin del, se vedlegg.

GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE

Grunnen til å utføre gynekologisk undersøkelse hos unge kvinner er først og fremst for å avsløre chlamydia. (De fleste kjønnssykdommer hos kvinner forløper uten symptomer). Det er først aktuelt når man har begynt å ha samleie. Celleprøve fra livmorhalsen tar man fra 25 års alderen hvert 3.år. Ellers foretas undersøkelse ved unormale forhold som utflod eller uregelmessige blødninger eller smerter.

Ved undersøkelsen må kvinnen ligge på en undersøkelsesbenk med benene fra hverandre så legen kan undersøke. Det føles ofte ubehagelig for kvinnen å ligge slik med underlivet blottet. Husk, at for legen er det en vanlig 'arbeidssituasjon'. Det føres et slankt instrument (et spekel) inn i skjeden og legen ser på livmorhalsen og tar evt., prøver. Så fører legen inn to fingre i skjeden og legger den andre hånden på magen og undersøker på denne måte livmoren og eggstokkene. Eggstokkene kan være litt ømme, ellers er undersøkelsen normalt ikke smertefull. Tidligere undersøkte leger rutinemessig med en finger også i endetarmen, men det er bare nødvendig i helt spesielle situasjoner, det gjøres ikke som rutine.

Det kan være vanskelig å undersøke en kvinne som ikke har hatt samleie, og man får som regel veldig lite ut av en slik undersøkelse. Er det for å få p-piller, synes jeg at det er helt unødvendig.

Har hun symptomer er det noe annet, da kan man meget forsiktig undersøke, f.eks. med en finger i skjeden og en i endetarmen.

Det betyr ikke noe om kvinnen har blødning, med mindre hun skal ha tatt en celleprøve.

De fleste gynekologiske undersøkelser foretas av allmennpraktiserende leger som kan henvise til gynekolog i spesielle tilfeller. Ultralyd brukes stort sett kun av spesialister i gynekologi som et supplement til undersøkelsen, spesielt hvis legen finner noe unormalt eller er i tvil om sitt funn. 'Rutinemessig' bruk av ultralyd har liten hensikt.

Kvinnen har rett til å ha en tredje person med ved undersøkelsen, f.eks. partner eller venninne.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...