Gå til innhold

Tvangstanker eller fobi


Anbefalte innlegg

AnonymBruker
Skrevet

Jeg leste en artikkel om tvangstanker på klikk.no.

Det sto i artikkelen at de vanligste tvangstankene er:

- Hyppig og langvarig vasking

- Frykt for dørhåndtak og andre skitne eller smittebærende gjenstander

- Hyppig sjekking av at dører er låst eller at komfyren er skrudd av

- Overdreven frykt for at familiemedlemmer skal dø

- Følelse av å måtte ta på visse ting, eller at visse rutiner må utføres på en spesiell måte

- Frykt for å volde andre skade

http://www.klikk.no/helse/doktoronline/psykiskhelse/article419703.ece

 

1)Hva er forskjellene på tvangstanker og fobi?

2)Er tvangstanke og fobi det samme i noen sammenhenger, f.eks når man har

frykt for dørhåndtak og andre skitne eller smittebærende gjenstander.

3)Hvis 2) ikke stemmer, hva er forskjellen  på å ha en tvangstanke der man har frykt for skitne/smittebærene gjenstander, og en fobi der man har frykt for skitne/smittebærende gjenstander?

 



Anonymous poster hash: 131b9...c56
Nils Håvard Dahl, psykiater
Skrevet

Den artikkelen du viser til er såpass dårlig/forvirrende at den helst ikke bør leses.

 

Jeg skal ta det opp  med redaksjonen slik at den blir erstattet av en ny.

Skrevet

Tvangstanker og fobier er jo begge enkelt og greit angsttilstander. Personlig, ut fra et ikke-helsefaglig ståsted, synes jeg egentlig det i mange tilfeller blir litt søkt å sette klare skillelinjer fordi tilstandene i stor grad overlapper hverandre.

 

Ved alle angsttilstander vil man jo i større eller mindre grad ha ymse "tvangshandlinger". Er du redd for edderkopper bruker du store deler av dagen på å unngå edderkopper, du leser kanskje masse om edderkopper for å berolige deg, er du redd for hjertet ditt sjekker du puls, blodtrykk, osv. regelmessig, du unngår ofte trening og andre ting som gjør at pulsen stiger. 

 

Det mange forbinder med tvangslidelse er de objektivt sett meningsløse tingene mange med tvangstanker gjør for å redusere angsten. For eksempel å vaske hendene 50 ganger om dagen. Så er det jo grader av hvor sterk den logiske sammenhengen mellom tvangstanke og tvangshandling er. Hvis man er redd for skitt på hendene, så vil det jo være logisk, om enn overdrevet, å vaske hendene veldig ofte. Har man derimot fått det for seg at man kanskje et barn dør hver gang man ikke vasker hendene, så er jo ikke sammenhengen like logisk. Men man kan fortsatt ha en tvangslidelse, disse lidelsene er veldig "flinke" til å utnytte ansvarsfølelser og skyldfølelser.

 

Så har man jo også tvangslidelsene hvor man ikke har åpenbare tvangshandlinger (som på engelsk kalles "purely obsessional OCD"), selv om dette er en helt feil betegnelse. Her er man ofte inne på ting som uønskede tanker om å skade, artiklene sier mest skade noen andre, men det kan også omhandle å skade seg selv (den har jeg), uønskede seksuelle tanker, religiøse/eksistensielle tvangstanker, osv. Selv om man ikke her har åpenbare tvangshandlinger, har man det likevel, bare at de finner sted i ens hode, f.eks å forsikre seg om at man aldri ville gjort det tankene sier. 

 

Der jeg synes artikkelen er veldig unyansert, er i behandlingen av tvangslidelsen. Det er vel tre ulike strategier for behandling. Der man har en veldig klar sammenheng mellom tvangstanke og -handling (altså den sterotype tvangslidelsen), er vel den beste behandlingen å eksponere seg for "faren" uten å gjøre tvangshandlinger. F.eks å sitte med hendene i dass i ett minutt uten å vaske seg. 

 

Men, for "pure-O" fungerer ikke dette. Er du redd for å skade deg selv, så skader du ikke deg selv og det er en nokså elendig strategi å faktisk skade seg selv. Her må det brukes metakognitiv terapi (i korte trekk; bryte tanke-handlingsfusjonen, altså å forstå at en tanke bare er en tanke og fører ikke til handling, samt å evne og observere sine tanker uten å gi dem oppmerksomhet), samt SSRI. 

 

Hvis man har bisarre tvangstanker og underlige tvangshandlinger som ikke gir noen logisk mening (f.eks har fått det for seg at man redder et barn i Afrika hver gang man vasker hendene), hjelper kanskje antipsykotika best. Det finnes jo en del tilstander som ligger i mellom tvangslidelse og psykose, f.eks "fikse ideer". (som for øvrig ikke har med ordet "fiks" som i "neat" å gjøre, men som av det franske ordet "fixee" (fastlåst))

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...