Gjest Anonym bruker Skrevet 8. september 2013 Del Skrevet 8. september 2013 Hei, Jeg er gravid i uke 37 og har gjennom hele svangerskapet vært veldig bekymret for smitte av toxoplasmose og listeriose. Jeg har vært veldig forsiktig og tatt mange forhåndsregler, men i går spise jeg fårikål som jeg nå er usikker på om var tilstrekkelig varmebehandlet. Jeg har lest at listeriose hos sau er utbredt, derfor er jeg ekstra bekymret. Kjøttet kokte i kasserollen i nesten 2,5 time, ca 1 kg kjøtt. Delvis under lokk. Men jeg tror jeg brukte for lite vann, slik at kjøttet dampet mer enn det kokte. Alt kjøttet hadde ikke løsnet helt fra beinet når jeg spiste det, men det hadde "krympet" på beinet. Jeg kunne ikke se at noe av kjøttet var rødt. Mine spørsmål til deg er om listeria-bakterien dør når kjøttet dampes slik? Tror du dette var tilstrekkelig varmebehandlet? Hvor stor er sjansen for at jeg, og da fosteret er smittet? Hvor lang tid tar det eventuelt for fosteret å bli smittet? Jeg ønsker å teste om jeg har blitt smittet, men har fått høre av legen min at dette er en komplisert prossess som man må gjøre på sykehuset. Stemmer det? Hva kan jeg eventuelt gjøre for å få testet meg for listeriose? Hvordan kan man eventuelt behandle hvis jeg er smittet, sli kat babyen ikke tar skade? Jeg klarer ikke å tenke på annet, og er livredd for at fosteret er smittet. Håper du kan svare meg på dette!På forhånd takk! 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/394333-frykt-for-listeriose/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
Miklos Degre, Dr Med Spesialist i mikrobiologi Skrevet 9. september 2013 Del Skrevet 9. september 2013 Hei, Listeria er en sjelden infeksjonssykdom i Norge. Det rapporteres(Det er en sk. meldepliktik sykdom) kun ca 15 tilfelle i året, de fleste av dem hos eldre enn 60 år. Infeksjonen overføres som regel ved kontakt med smittede dyr, blant dem sau, og kontakt med deres avføring, dessuten ved upasteurisert melk eller ost som lages av upasteurisert (varmebehandlet) melk. Pasteurisering bruker 60 graders varme, og det er tilstrekkelig til å drepe listeriabaakterien. Det er ganske rimelig å regne med at den kokeprosessen som fårikålen din ble tilberedt ved er mer enn tilstrekkelig til å drepe bakterien. Sjansene til at fosteret er infisert er mindre enn mikroskopisk. Det er vanlig at listeriainfeksjoner forløper uten symptomer, eller har bare milde, influensaliknende symptomer. Din lege hadde rett i at det er ikke helt lett å utføre undersøkelser som gir noen sikre resultater. I tilfelle må man forssøke å dyrke bakterien fra prøver tattv fra avføring og blod. Om man evt. finner oppvekst avb listeria kan pasienten behandles med antibiotika, f. eks. ampicillin. Men, som sagt sjansene er helt minimale. Jeg ville glemme det hele. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/394333-frykt-for-listeriose/#findComment-3497230 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.