Gå til innhold

Morsmelk skadelig for tennene?


Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Det er veldig mye sukker i morsmelk, den er jo veldig søt. Så at tennene ikke har så bra av den, forundrer ikke meg. Men man må jo veie to ting opp mot hverandre her, nytteeffekt mot ulempe. Jeg ville si nytten av morsmelken er verdt det. Så får man heller pusse tennene godt om morgenen på dem.

Det var jeg som nevnte at mormelk ikke er bra for tennene.

Men jeg mente ikke at det ikke er bra sånn generellt, bare at det ikke er bra å fortsette med nattammingen hvor lenge som helst etter at tennene er kommet.

Dette er pga at det er masse sukker i morsmelken, og at om natta blir gjerne melkesukkeret værende i munnen lenge etter at ungen har sluttet å drikke.

Morsmelk er ikke skadelig for tenner, sånn til vanlig. Hun jeg skrev svar til hadde en datter som var ganske stor, og egentlig ikke trengte morsmelk på natten heller.

Dersom man har et av de barna som er født med tenner, må de jo få mat om natta likevel.

Jeg beklager at jeg utrykte meg litt dumt. Glemte nok hvor nøye jeg selv var på å gjøre alt mest mulig riktig da jeg hadde bittelite barn.

Elisabeth Tufte, helsesøster

Kjære Nussemor.

Det finnes ikke noe belegg for at vanlig nattamming er skadelig for tennene. En rapport fra 1994 viste at småbarn uten hull i tennene sugde vel 2 t. per døgn, de med tannråte hadde sugd over 8 t. i døgnet på bryst eller flaske. Det å ligge med bryst eller flaske i munnen i 8 t. er heller ikke et normalt ammemønster for en 2 åring. Hos de fleste barna med hull i tennene er det også funnet spesielle streptokokker i munnhulen.Tannlegenes eget tidsskrift Caries research, konkluderte i 1998 med at langvarig amming ikke fører til høyere forekomst av hull i tennene.

Utifra dette kan vi trygt si at det ikke er skadelig for barn med tenner å bli ammet noen ganger om natten, men vi bør derimot passe på at de ikke går rundt med tåteflaske med melk eller juice eller sovner med den i munnen om natten.

Informasjon via Internett erstatter ikke

konsultasjon med lege eller annet kvalifisert

medisinsk personell. For en sikker vurdering av

problemstillingen du tar opp i brevet, bør du rådføre

deg med din kontaktperson i det offentlige

helsevesen.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...