Gå til innhold

Intelligens er oppskrytt


Anbefalte innlegg

AnonymBruker

http://psykologisk.no/2015/01/intelligens-er-oppskrytt-og-misforstatt/

Å være smart avhenger ikke av at vi har høy intelligens (utover et visst minimum, selvsagt), men av at vi faktisk bruker den intelligensen vi har, skriver Torstein Låg.

En god slump intelligens er bra å ha. Ingen bør være i tvil om det. Etter at det ble mulig å gjøre pålitelige målinger av intelligens, har vi fått solid dokumentert at intelligens er forbundet med mye som er godt her i livet. Først og fremst med prestasjoner på skole og i arbeid, men også med inntekt, helse og – tro det eller ei – sædkvalitet.

Allikevel er ikke intelligens helt så enestående nyttig som vi gjerne tror. 

Hva mer er: Det vi tror og tenker om intelligens, særlig vår egen, kan virke direkte begrensende. Det er spesielt to forestillinger som er både utbredte og uheldige:

- At intelligens medfører rasjonalitet.
- At intelligens er noe uforanderlig og naturgitt – et talent.

Det er ikke så underlig at vi blander sammen intelligens og rasjonalitet. Hvis vi godtar en typisk definisjon av intelligens, så virker det nesten ulogisk å skulle mene noe annet. Nå er riktignok intelligens et kontroversielt begrep med definisjoner som det visst kan varieres over i det uendelige, men skulle vi plukke ut en som er både populær og nokså representativ for den vanligste sorten, så kunne vi velge intelligensforsker Linda Gottfredsons.

Hun karakteriserer intelligens som en svært generell mental kapasitet, som blant annet omfatter evnen til å «resonnere, planlegge, løse problemer, tenke abstrakt, forstå kompliserte ideer, lære fort og lære fra erfaring» (Gottfredson, 1997, s. 13, min oversettelse). Det er en ganske imponerende liste, det, og man må være tilgitt om man tenker at intelligens dermed medfører rasjonalitet.

Keith Stanovich er professor ved Universitetet i Toronto og har hjulpet mange psykologistudenter til å bli bedre kritiske tenkere gjennom sin populære lærebok How to think straight about psychology, som nå foreligger i sin 10. utgave.

Stanovich har også studert sammenhengen mellom intelligens og rasjonalitet, og funnet at den er overraskende svak.

Den tradisjonen har vist oss at vi overvekter informasjon som bekrefter det vi tror fra før (bekreftelsesfeilslutningen), at vi ikke tenker i tråd med Bayes’ læresetning når vi skal beregne sannsynligheter (f.eks. grunnfrekvensfeilen), og at vi overser våre egne kognitive slagsider(slagsideblindflekken). Dette er bare noen av de mange eksemplene på irrasjonalitet som denne forskningen viser at vi er offer for.

Stanovich og hans team finner gjennomgående at deltakernes intelligens ikke, eller bare i nokså beskjeden grad, beskytter mot slike tankefeil. Med andre ord: Intelligens medfører ikke rasjonell tenkning.

Hva skyldes denne pussige mangelen på sammenheng? Stanovich har to forklaringer. For det første er det et misforhold mellom det vi gjerne tenker på som intelligent atferd – det å ha god dømmekraft og det å treffe kloke valg (rasjonalitet) – og det vi faktisk måler med intelligenstester. Intelligenstester er utmerkede mål på hvor raskt vi bearbeider informasjon, hvor flinke vi er til å holde på og manipulere med informasjon i arbeidshukommelsen, og hvor godt vi kan fokusere på et mål og styre unna distraksjoner. Rasjonalitet, derimot, dreier seg mer om å velge ut de målene det er verdt å styre mot, om å kritisk vurdere den informasjonen vi forholder oss til, og om å basere beslutninger på den beste kunnskapen. Slikt måles ikke i noen intelligenstest.

Men er det ikke en fordel å ha en generell evne til rask og smidig informasjonsbearbeiding (intelligens) når vi skal velge hva vi skal tro på og hva vi skal sikte mot? Jo, antakelig, i hvert fall i noen grad. Problemet er bare, ifølge Stanovich – og her er forklaring nummer to –, at vi ofte lar være å koble inn intelligensen vår i situasjoner som krever at vi utøver god dømmekraft. Rasjonalitet avhenger altså i liten grad av at vi har høy intelligens (utover et visst minimum, selvsagt), og i større grad av at vi faktisk bruker den intelligensen vi har.

 

Anonymkode: 6e0cc...cb1

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/412447-intelligens-er-oppskrytt/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...