Gå til innhold

Kur mot trygdeavhengighet


Anbefalte innlegg

Dagpenger virker demotiverende på lysten til å skaffe seg ny jobb, men statsrådenes etterlønn på 110.446 kroner inntil et halvt år er nøyaktig det de trenger.

Er det OK at politikere bevilger seg selv lukrative ordninger vanlige folk kan se langt etter?

Kjør debatt!

https://radikalportal.no/2017/11/03/kur-mot-trygdeavhengighet/

*

3.500 arbeidsledige på dagpenger kan få effektiv hjelp til å bli kvitt en plagsom trygdeavhengighet, hvis Regjeringen får viljen sin.

I forslaget til statsbudsjett foreslår Regjeringen endringer i regelverket for dagpenger. Hvis forslaget får flertall i Stortinget vil 3.500 ikke lenger ha rett på trygden, mens 19.000 andre, hver fjerde mottaker, vil få lavere utbetalinger.

«- Jeg håper og tror at dette vil bidra til at flere kommer seg raskere ut i jobb,
at flere vil jobbe mer og at færre blir avhengig av ytelsene fra NAV.
Skal vår velferd bestå, må flere bidra.»
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H)

Det er sjelden at en uttalelse fra en statsråd trenger så dypt inn i kjernen på problemet. Hun sier rett ut at folk på dagpenger foretrekker å motta trygd, heller enn å ta seg en jobb. Det ligger tusenvis av latsabber under dyna og koser seg, mens fortvilte arbeidsgivere ikke klarer å ansette nok folk til alle jobbene som står ubesatt.

Å gå på dagpenger er nemlig svært lukrativt. Tjente du f.eks. 400.000 kr. i fjor vil du få ca. 248.000 i år, siden dagpengene tilsvarer 62 % av lønnen du hadde. Det blir 20.666,- kr. i mnd. brutto, noe som betyr 15-16.000,- utbetalt etter skatt. Tatt i betraktning hvor billig det er å leve i Norge, er det klart at en slik raus trygdeutbetaling ikke akkurat stimulerer folk til å stå tidlig opp om morgenen. Derfor er det er flott at vi har en arbeidsminister som går til roten av problemet for å hjelpe «friske, arbeidsføre folk» tilbake i jobb.

Ja, Anniken Hauglie er altså både arbeidsminister og sosialminister. Dobbeltministeren har for øvrig en årslønn på kr. 1.325.358,- , eller 110.446,- pr. mnd. Fullt fortjent, med det ansvaret hun har påtatt seg.

Skulle uhellet være ute og hun må forlate statsrådposten, slipper hun heldigvis å søke dagpenger. Ingen kan forvente at en statsråd skal klare seg med maksimalsatsen på dagpenger, som er ca. 350.000,- kr. i året. Dette blir et for stort fall, og det vil være direkte demotiverende på lysten til å skaffe seg ny jobb.

Derfor har statsråder laget sin egen ordning. Hvis Anniken plutselig står uten jobb får hun derfor etterlønn – dvs. full statsrådlønn. Dessverre kun i 3 måneder. Denne etterlønnsordningen fungerer imidlertid svært motiverende, har det vist seg.

Kun noen dager før 3-månedersperioden med etterlønn gikk ut, fikk f.eks. hennes forgjenger Robert Eriksson (FrP) en lys idé. Han opprettet selskapet «Løkka i Livet AS (link til regnskap, pussig nok temmelig nøyaktig kr 0,00 i omsetning)», et rådgivings- og konsulentselskap som skulle drive med helse-, arbeidsmarkeds-, pensjons- og næringspolitikk. Siden dette var de samme saksområdene han hadde hatt ministeransvar for, ble han imidlertid ilagt karantenetid, i praksis et midlertidig forbud mot å drive selskapet. Dermed fikk Robert Eriksson innvilget statsrådlønn i 3 måneder til.

Moralen: Dagpenger virker demotiverende på lysten til å skaffe seg ny jobb, mens det er utrolig hvor motiverende et halvår med etterlønn kan virke.

Anonymkode: 0f990...99f

Lenke til kommentar
https://forum.doktoronline.no/topic/423611-kur-mot-trygdeavhengighet/
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Maggie55

Det er vanskelig for alt har egentlig med nav å gjøre i dag. Hvis vi skulle betale fullt ut for alt i det daglige selv om vi er heldige å være i jobb er det ikke mange som hadde klart regninga. Man går inn i en fiskebutikk for eksempel å blir ekspedert av ansatte som er på jobb for arbeidsgiver er unntatt for kostnader for å hjelpe folk å kunne være nettopp der der og da. Man går til tannlegen å trekker ei vond tannproblemer får refunderten del av kostnaden. Alt gjennom nav. Arbeidsgiver kontakter nav for å rekruttere uten ekstrakostnad. Pensjonen kommer så langt. Nav er et samfunnsøkonomisk fenomen og oppfinnelse blitt.

Jeg tror det er mye rett å se det sånn.

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Innholdet ditt inneholder uttrykk som vi ikke tillater. Vennligst endre innholdet ditt slik at det ikke lenger inneholder de markerte ordene nedenfor.
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...