AnonymBruker Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Hvor mye kunnskap kan man forvente at en fastlege har om psykiatri og psykiske lidelser? Mitt inntrykk er at fastleger flest ikke har så veldig mye kunnskap om psykiske lidelser med mindre de har en egen interesse av å lære mer om det? Også har man jo de få fastlegene som er tidligere psykiatere da, heldig den som får plass der. Anonymkode: 69e61...831 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/ Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Hvor mye kunnskap har din fastlege innen psykiatri? Anonymkode: 69e61...831 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281699 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Du kan se på prioriteringsveilederen for spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern. Alt som ikke slipper inn i spesialisthelsetjenesten må fastlegen kunne takle, dvs selv å kunne behandle milde angst- og depresjonslidelser. Både samtaler og medisiner. De må dessuten kunne nok om psykiatri til å skrive en skikkelig henvisning. Og til å følge opp alt med Nav. Hvis en pasient de har kjent lenge begynner å utvikle schizofreni, så må de vite hva de skal se etter, så de kan avdekke dette. Samme med mani, men også hypomani. I og med at de behandler depresjon må de også kunne gjøre en vurdering av om det er mulig bipolar lidelse (som må henvises til spesialist for diagnose). Sikkert andre ting også. Jeg har hatt en fastlege med fordypning i metakognitiv terapi, som drev samtaleterapi med pasientene. Så han hadde jo en spesiell interesse for det og kunne tilby noe utover det vanlige. Dessverre hadde han andre mangler, ved at han 1) nektet å henvise til spesialisthelsetjenesten da det ganske klart var grunnlag for det. Jeg hadde allerede blitt anbefalt av andre instanser å få fastlegen til å henvise meg… Han avbrøt meg da jeg forsøkte å fortelle om symptomene («jeg tør ikke ta bussen lenger, og… «ja, men synes du det er så lurt da?») og stilte ingen spørsmål for å avklare behovet for henvisning. Ble akuttinnlagt ca 6 uker etter å ha blitt avvist av fastlegen. 2) Av prinsipp drev han kun medikamentfri behandling. Jeg mener det ikke kan være lov. Jeg skulle likt å se den fastlegen som av prinsipp nekter å behandle f.eks endokrine sykdommer med medisiner og hvordan det hadde blitt mottatt av tilsynsmyndighetene. Har også vært hos en vikar + ny fastlege, men har ikke fått så mye inntrykk av kunnskapsnivået. De har ikke vist noen store mangler ennå i hvert fall. De har vist at de kan grunnleggende ting om depresjon og bipolar lidelse, men de har ikke trengt å vurdere medisiner etc., fordi psykiater har gjort det. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281741 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Sokk skrev (12 minutter siden): Du kan se på prioriteringsveilederen for spesialisthelsetjenesten innen psykisk helsevern. Alt som ikke slipper inn i spesialisthelsetjenesten må fastlegen kunne takle, dvs selv å kunne behandle milde angst- og depresjonslidelser. Både samtaler og medisiner. De må dessuten kunne nok om psykiatri til å skrive en skikkelig henvisning. Og til å følge opp alt med Nav. Hvis en pasient de har kjent lenge begynner å utvikle schizofreni, så må de vite hva de skal se etter, så de kan avdekke dette. Samme med mani, men også hypomani. I og med at de behandler depresjon må de også kunne gjøre en vurdering av om det er mulig bipolar lidelse (som må henvises til spesialist for diagnose). Sikkert andre ting også. Jeg har hatt en fastlege med fordypning i metakognitiv terapi, som drev samtaleterapi med pasientene. Så han hadde jo en spesiell interesse for det og kunne tilby noe utover det vanlige. Dessverre hadde han andre mangler, ved at han 1) nektet å henvise til spesialisthelsetjenesten da det ganske klart var grunnlag for det. Jeg hadde allerede blitt anbefalt av andre instanser å få fastlegen til å henvise meg… Han avbrøt meg da jeg forsøkte å fortelle om symptomene («jeg tør ikke ta bussen lenger, og… «ja, men synes du det er så lurt da?») og stilte ingen spørsmål for å avklare behovet for henvisning. Ble akuttinnlagt ca 6 uker etter å ha blitt avvist av fastlegen. 2) Av prinsipp drev han kun medikamentfri behandling. Jeg mener det ikke kan være lov. Jeg skulle likt å se den fastlegen som av prinsipp nekter å behandle f.eks endokrine sykdommer med medisiner og hvordan det hadde blitt mottatt av tilsynsmyndighetene. Har også vært hos en vikar + ny fastlege, men har ikke fått så mye inntrykk av kunnskapsnivået. De har ikke vist noen store mangler ennå i hvert fall. De har vist at de kan grunnleggende ting om depresjon og bipolar lidelse, men de har ikke trengt å vurdere medisiner etc., fordi psykiater har gjort det. Dette var ett veldig godt og utdypende svar. Takk for at du tok deg tid til å skrive det! Det hørtes jo kritikkverdig ut med den fastlegen som nektet å henvise da. Hvordan fikk du fikset henvisning når han nektet da? Finnes det andre som kan skrive? Anonymkode: 69e61...831 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281749 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sokk Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 AnonymBruker skrev (9 minutter siden): Dette var ett veldig godt og utdypende svar. Takk for at du tok deg tid til å skrive det! Det hørtes jo kritikkverdig ut med den fastlegen som nektet å henvise da. Hvordan fikk du fikset henvisning når han nektet da? Finnes det andre som kan skrive? Anonymkode: 69e61...831 Ja, jeg skulle få noen andre til å henvise (det var en psykolog på teamet der jeg fikk hjelp for andre ting), men etter å ha snakket mer med meg ringte de i stedet akutt-teamet på DPS som man ikke trenger henvisning til, og de kunne igjen da henvise både til poliklinikken og etterhvert også til innleggelse etter noen samtaler. 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281755 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Sokk skrev (5 minutter siden): Ja, jeg skulle få noen andre til å henvise (det var en psykolog på teamet der jeg fikk hjelp for andre ting), men etter å ha snakket mer med meg ringte de i stedet akutt-teamet på DPS som man ikke trenger henvisning til, og de kunne igjen da henvise både til poliklinikken og etterhvert også til innleggelse etter noen samtaler. Bra du fikk hjelpen du trengte til slutt. Anonymkode: 69e61...831 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281758 Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Jeg har en fastlege som er god for meg når det gjelder det psykiske og. Så han tar meg på alvor og er veldig god å prate med. Han er en populær lege for jeg vet om flere som vil ha han som fastlege men han har full liste. Men jeg har gått til han i 12 år så vi kjenner hverandre godt. Er godt å ha en god fastlege som tar en på alvor både fysisk og psykisk og medisiner. Anonymkode: 3c7b5...681 0 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281786 Del på andre sider Flere delingsvalg…
nachnoo Skrevet 14. mai 2024 Del Skrevet 14. mai 2024 Nesten alle fastleger er spesialister i allmennmedisin. For å bli det, må de også hatt arbeid på sykehus. Noen har hatt dette på psykiatriske avdelinger og kan da selvsagt mye om psykiatri. Andre har hatt arbeid i andre spesialiteter og kan da tilvarende mye om andre deler av medisinen. Etter min mening er allmennlege en av de aller vanskeligste jobbene en kan ha fordi det krever kunnskaper innen et enormt bredt område. Slik sett er det langt lettere å være spesialist i et snevrere felt enten dette er psykiatri, gynekologi eller radiologi. 1 Siter Lenke til kommentar https://forum.doktoronline.no/topic/482524-hvor-mye-kunnskap-kan-man-forvente-at-en-fastlege-har-om-psykiatri-og-psykiske-lidelser/#findComment-4281811 Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Bli med i samtalen
Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.